Cebine kuruş girmeyen esnaflarımız var

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM Genel Kurulunda ekonomik sıkıntılara dikkati çekerek vatandaşın ve esnafın durumuna ilişkin gözlemlerini dile getirdi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM Genel Kurulunda ekonomik sıkıntılara dikkati çekerek vatandaşın ve esnafın durumuna ilişkin gözlemlerini dile getirdi.

“Ülkemizin en can yakıcı sorunu olan zamları konuşacağız. Tabii, öncelikle şunu söylemek lazım: Zamlar bir sebep değil; sonuç. Neyin Sonucu? Kötü yönetimin sonucu, ciddiyetsizliğin, liyakatsizliğin ve ülkenin dertleriyle dertlenmemenin sonucu. Şimdi, bakın arkadaşlar, şu tespiti yapmamız lazım: On dokuz yıldır bu ülkeyi yöneten bir iktidar gerçeği var fakat orta yerde dağ gibi sorunlarımız var. Yani, milletin, sorunları çözsün diye iş başına getirdiği, her türlü yetkiyle donattığı on dokuz yıllık bir iktidar ama ülkenin çözülmemiş ve aksine dağ gibi büyümüş sorunları var” diyen Kaya şöyle devam etti:

“Sokağa çıkın, vatandaşı dinleyin”

“Uşak’taydık bir grup milletvekili arkadaşımızla birlikte. Arkadaşlar, sizlere de tavsiye ediyorum sokağa çıkın, esnafları dinleyin, vatandaşları dinleyin, memlekette nelerin yaşandığını vatandaşa birebir dokunarak, vatandaşla konuşarak öğrenin lütfen. Hiç sizin anlattığınız gibi bir tablo olmadığı gerçeği sokakta yüzünüze çarpacaktır. Uşak’ta çok da talihsiz bir şey yaşadık. O gün Uşak’ta esnaf ziyareti yaparken 43 yaşında bir esnafımız maalesef sıkıntı nedeniyle intihar etti, buna da tanık olduk. Buradan kendisine rahmet diliyorum, yakınlarına sabırlar diliyorum, acılarını paylaşıyorum. On dokuz yıldır yönettiğiniz ülke o hâle geldi ki bu ülkede artık insanlar intihar ediyor. Geçim derdi nedeniyle, borçları nedeniyle intihar etme noktasına gelen insanlarımız var.

Bu ülkenin kıymetlisi, ömrünü bu ülkeye vermiş, hizmet etmiş emeklilerimiz var. Emeklilerimiz kıt kanaat geçiniyordu, ta ki bu zam furyası başlayana kadar. Emeklilerimize çok cüzi zam yapıldı arkadaşlar. Benim vicdanım o zamları kabul etmiyor, bilmiyorum sizinki kabul ediyor mu? Yüzde 7,36, yüzde 8,36 nispetinde zam; öbür taraftan ayçiçeği yağının fiyatı yüzde 110 artmış, yumurtanın fiyatı yüzde 80 artmış. Bir zam yaparken neye göre yapılır arkadaşlar? Ülkenin gerçekleri ortada, tablo ortada. Siz emekliye “Ölme.” diyorsunuz “Nefes al, sadece ayakta kal.” diyorsunuz. O insanlar ömürlerini bu ülkeye hizmet etmekle geçirmişler.”

Kaya, esnaflara ilişkin ayrıca “Öbür taraftan esnaflar… Dükkânları kapalı esnaflarımız var, cebine kuruş girmeyen esnaflarımız var, evini geçindirmek durumunda olan, faturasını, elektriğini, suyunu ödemek durumunda olan, çoluk çocuğuna bakmak durumunda olan esnaflarımız. Hâliniz nicedir diye soran yok” ifadelerini kullandı.

Ahmet Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:

“Gıda fiyatlarına zam geldi, elektriğe zam geldi, doğal gaza zam geldi, vergilere zam geldi ve utanmadan, sıkılmadan yandaş medya bunlara “zam” demiyor arkadaşlar “fiyat güncellemesi” diyor “yeniden değerleme” diyor. Ortada çok ciddi sıkıntılar var, ne kadar üstünü örtmeye çalışırsanız çalışın ortada çok ciddi sıkıntılar var.

Ortada çok ciddi bir sıkıntı var, millet fakruzaruret içinde harap ve bitap düşmüş -Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabe’de söylediği gibi- peki, Türkiye’yi bu hâle kim getirdi? O soruya cevap veriyorum arkadaşlar. On dokuz yıldır bu ülkeyi yöneten Sayın Cumhurbaşkanı 2002 yılında ne demiş arkadaşlar? “Bu ülke bu hâle geldiyse, bugün benim vatandaşım evine çöpten rızık toplayıp götürüyorsa, hafta pazarlarının atıklarını topluyor götürüyorsa, meydanlarda ‘Açız, açız!’ diye bağırıyorsa, evinin kirasını ödeyemiyorsa; suyunun, elektriğinin parasını ödeyemiyorsa ve artık ‘Yandım Allah!’ diyorsa, benim halkımın yüzde 25’i açlık, yüzde 50’si yokluk sınırının altındaysa Türkiye’yi bu hâle kim getirdi? Bu Hükûmet getirmedi mi?” “Yalan.” dediğiniz sözleri Sayın Cumhurbaşkanı söyledi 2002 yılında, onları okudum ben, siz de “Yalan.” diyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanının sözlerini okudum ben size; Sayın Cumhurbaşkanı söyledi bu sözleri, ben söylemedim.

Bakın, Trabzon’dan bir vatandaşla konuştum, “Sayın Vekilim, AK PARTİ diye oy verdik, bunların adı artık zam partisi oldu.” dedi. Adınız zam partisine çıktı."

Bakmadan Geçme