Çocuk kıyafetlerinde hayati tehlike! İmha ediliyorlar
Bazı ihraç çocuk giysileri, boğulma riski taşıyan, standart dışı kordonları nedeniyle Avrupa Birliği'nden uyarı aldı. Bakanlık yetkilileri, söz konusu ürünlerin iç piyasaya verilmeyip imha edildiğini söyledi.
Okul zilinin çalmasıyla birlikte milyonlarca öğrenci okulun yolunu tutarken, Türkiye menşeli çocuk giysilerinde "kordon" tehlikesi ortaya çıktı. Boğulmaya neden olabildiği belirtilen kordon ve büzme ipleri için Avrupa'dan Türkiye'ye bildirimde bulunulurken, yetkililer söz konusu ürünlerin ihraç ürünü olduğunu, tespit edilmesi halinde imha edildiğini, iç piyasaya verilmediğini söyledi.
Ticaret Bakanlığı tarafından 2021 yılı okul dönemi tekstil ürünlerinde gerçekleştirilen denetimlerde, çocuk giysilerinde kullanılan kordon ve büzme iplerinin standartlara uygun olmadığı tespit edildi. Belirlenen ürünlere, idari para cezası, ilan, piyasaya arzının yasaklanması ve piyasadan toplatılması yaptırımlarının uygulanacağı belirtildi. Konuyla ilgili ihracatçılar uyarıldı. Uyarıda, çocukların sağlığını korumak ve AB'de Türk ürünlerinin imajını koruyarak olası maddi kayıpların önüne geçebilmek için üretici ve ihracatçıların mevzuat ve standartlara uyması istendi.
BOĞULMA TEHLİKESİ
Edinilen bilgiye göre söz konusu standart, 14 yaşına kadar olan çocuklar için kostümler ve kayak giyim dahil olmak üzere, çocuk giyim ürünlerinde kullanılan kordon ve büzme iplerini kapsıyor. Çocuk giysilerinde bulunan uzun kordonlar ve büzme iplerinin boğulma ve yaralanmaya sebep olabildiği belirtiliyor.
AB'DEN BİLDİRİM
RAPEX (Avrupa Birliği Topluluk Hızlı Alarm Sistemi) tarafından son 3 yılda toplanan ürünlerle ilgili Türkiye'ye yapılan 148 bildirimden 54'ü için AB üyesi ülkelerce, çocukların sağlığı açısından riskler taşıdığı belirtildi. Bu ürünlerin piyasa denetiminin Ticaret Bakanlığı tarafından yapıldığı ifade edildi.
İMHA EDİLİYOR
Türkiye'den Avrupa'ya giden çocuk giysilerindeki kordon ve büzme iplerinin daha önce de bildirim konusu olduğu, bel ve boyun bağlarının standartlara uygun olmamasından kaynaklanan boğulma ve yaralanma risklerine dikkat çekildiği öğrenildi.
Ticaret Bakanlığı yetkilileri, Avrupa Birliği'yle uyumlaştırılan Türk mevzuatına göre ürünlere üretim safhasında denetim yapıldığını, daha sonra iç piyasa ya da ihracata yönelik arzda bulunulduğunu belirtti. Yetkililer, "Bazen gözden kaçan olabiliyor, RAPEX sistemi yakalıyor" dedi. Türkiye'ye de Avrupa'dan ithalat yapıldığını hatırlatan yetkililer, gelen ürünlerin sertifikasına bakıldığını, ayrıca risk esaslı denetim yapıldığını ifade ederek, "Biz de uygunsuzluk yakalarız, bunu bildiririz" bilgisini verdi. Yetkililer, ihracattan geri döndürülen ürünlerin iç piyasaya verilmesinin söz konusu olmadığını, üretici firmasınca imha edilmesinin sağlandığını kaydetti.
UZAK DOĞU RİSK UNSURU
Yetkililer, ürünlerle ilgili asıl denetimin TÜRKAK tarafından akredite edilmiş uygunluk denetim kuruluşlarınca üretim safhasında gerçekleştirildiğini, ayrıca 7 ayrı bakanlık tarafından piyasa denetimlerinin yapıldığını vurgulayarak, "Koordinasyon Ticaret Bakanlığı'ndadır, biz de o ürünlerle ilgili tedbirleri artırırız" dedi. Yetkililer, ithalatta da risk esasına göre ürün denetlemesi yapıldığını, bu kapsamda özellikle Uzak Doğu menşeli ürünlere dikkat edildiğini kaydetti.