Deprem bölgesinde mücbir sebep hali uzatılsın

Depremden etkilenen sanayiciler ve ticaret odaları, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Malatya ve Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep halinin uzatılması ve bölgeye özel teşvik düzenlemesi getirilmesi için ortak bir çağrıda bulundu. Bu bölgelerdeki sanayiciler ve ticaret odası başkanları, mücbir sebep halinin sona ereceği 31 Ağustos'tan sonra da sürecin uzatılmasını ve bölgeye özel teşvikler sağlanmasını talep ediyorlar.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Antakya TSO Baş­kanı Hikmet Çinçin, KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu, Ma­latya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Adıyaman TSO Başkanı Mehmet Torunoğlu, İskenderun TSO Başkanı Le­vent Hakkı Yılmaz, Islahiye Ti­caret Odası Başkanı Selahattin Türkmen ve Reyhanlı TSO Baş­kanı Necmettin Zaroğlu katıl­dı, Oortak  bildiride şu taleplerde bulunuldu:

Deprem bölgesinde mücbir sebep hali uzatılsın

Mücbir Sebep Halinin Uzatılması

  1. Mücbir Sebep Halinin Uzatılması:
    • 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden en çok etkilenen illerde ve ilçelerde, 31 Ağustos'ta sona erecek mücbir sebep süresi mutlak suretle uzatılmalı. Bu durum, depremden zarar gören işletmelerin toparlanması ve faaliyetlerini sürdürebilmesi için hayati önem taşıyor.

Özel Teşvik Düzenlemeleri

  1. Özel Teşvik Düzenlemeleri:
    • Olağan dönemler için yayınlanmış yasa ve yönetmeliklerin, asrın felaketi olarak adlandırılan depremin yarattığı sıkıntıları gidermesi beklenemez. Bölgenin ihtiyacına dönük yasa ve yönetmelikler acilen yayınlanmalı. Deprem illerinde ‘özel teşvik’ düzenlemeleri hayata geçirilmeli. Bu teşvikler, bölgedeki ekonomik faaliyetlerin canlanmasına katkı sağlayacaktır.

Ekonomik Destek ve Kredi Talepleri

  1. Ekonomik Destek ve Kredi Talepleri:
    • Deprem sonrası yeniden yapılanma için sağlanan 750 bin TL hibe ve 750 bin TL kredi ödemesi yetersizdir. Bu destek tutarlarının güncellenmesi, bölgedeki işletmelerin yeniden ayağa kalkması için gereklidir. Ayrıca, ek ihtiyaç duyulan nakit desteği için uygun faizli banka kredileri devreye sokulmalı. İnşaat sektöründe yaşanan işgücü göçü nedeniyle oluşan maliyet artışları, SGK prim muafiyeti ile desteklenmelidir. Ekipman desteği için ÖTV’siz iş makinesi alımına destek sağlanmalı.

Kamu Görevlileri ve İşgücü Teşvikleri

  1. Kamu Görevlileri ve İşgücü Teşvikleri:
    • Deprem bölgelerinde çalışacak kamu görevlilerinin ücretleri motivasyonu artıracak şekilde düzenlenmeli. Göç eden nitelikli işgücünün tersine göçünü teşvik edecek ve kolaylaştıracak hamleler yapılmalı. Deprem sonrası yeni yapılaşma ile ortaya çıkabilecek mülkiyet hukuku sorunlarına özel çözümler sağlanmalıdır.

Kredi Garanti Fonu ve Vergi Düzenlemeleri

  1. Kredi Garanti Fonu ve Vergi Düzenlemeleri:
    • Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) etkin bir şekilde kullanılması gerekiyor. Deprem bölgesindeki mükellefler için sermaye kaybı ve “borca batık” olma durumuna ilişkin yeni düzenlemeler hayata geçirilmeli. Deprem illerindeki mükelleflerden alım yapan mükelleflerin KDV iade süreçleri hızlandırılmalıdır.

Talep Edilen Ek Düzenlemeler

  • Deprem illerindeki küçük esnafa ve serbest meslek erbaplarına destek verilmesi.
  • Deprem illerindeki işyeri kira ödemelerinde vergi indirimi getirilmesi.
  • Depremzede işletmelere SGK ve BAĞ-KUR prim muafiyeti getirilmesi.
  • Depremzede işletmelere personel istihdam desteği sağlanması.
  • Deprem nedeniyle araçları hurdaya ayrılanların yeni araç teminlerinde ÖTV ve KDV indirimi uygulanması.
  • Vergi terkini müessesesinin çalıştırılması.
  • Damga vergisi, emlak vergisi, MTV, ÇTV, harç, ücret vb. mali yükümlülüklerin belli bir süre alınmaması veya indirimli uygulanması.
  • Deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin enflasyon düzeltmesi uygulamasından muaf tutulması.
  • Deprem illerinde yeni yatırım yapacak müteşebbisler için amortisman oranlarının %50 artırımlı uygulanması.

Esnaf odaları başkanlarını bekliyoruz

Depremden etkilenen bölgedeki sanayiciler ve ticaret odaları başkanları, mücbir sebep halinin uzatılması ve bölgeye özel teşvik düzenlemeleri getirilmesinin, bölgedeki ekonomik ve sosyal toparlanma için kritik önem taşıdığını vurguluyor.Bu taleplerin yerine getirilmesi, depremden etkilenen illerin ve ilçelerin yeniden inşa sürecini hızlandıracak ve ekonomik faaliyetlerin canlanmasına katkı sağlayacaktır. 

Ancak esnafhabertv.com'un Afetin Esnafları  başlığıyla yayınladığı haber, videolar ile bölgedeki esnaf ve sanatkar odaları başkanlarını sesini duyurmuştuk. Ancak sanayi ve ticaret odaları başkanlarının bir araya gelerek hem de birlik görüntüsü vererek hükümet istediklerini  bir program halinde yayınlamaları esnaf odaları başkanlarına örnek olmalı. Esnaf ve sanatkarlar, başkanlarını görmek, duymak esnafın taleplerini hükümete ve kamuoyuna iletilmesini istiyor.

Bakmadan Geçme