'Dolar suni olarak yükseliyor'

AK Parti Malatya Milletvekili Çakır, 'Doların bu denli yükselmesinin suni olduğunu görmekteyiz. Dolar artık bir şantaj aracı olarak ortaya çıktı' dedi.

Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyetini (MGTC) ziyarete gelen Ak Parti Milletvekili Ahmet Çakır, burada dövizdeki kurlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çakır, “Doların bu denli yükselmesinin suni olduğunu görmekteyiz. Dolar artık bir şantaj aracı olarak ortaya çıktı” dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır ve beraberindekiler Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyeti’ne (MGTC) ziyarette bulundu. Ziyaretleri esnasında gündeme dair değerlendirmelerde bulunana Çakır, dolar kurunda yaşanan yükselmelerin suni bir artış olduğunu ifade etti.

AK Parti hükümeti olarak, vatandaşın yanında olduklarını belirten Milletvekili Çakır, alınan önlemlerle Türk lirasının dolar karşısında değer kazandığını dile getirdi. Ayrıca bazı ekonomi yorumcularının vatandaşı tedirgin ettiklerini belirtti.

Öte yandan Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) ile ilgili önemli bilgiler aktaran Çakır, uygulanan yeni sistemle Türk lirasına olan güvenin arttığının altını çizerek, hükümetin aldığı bu kararla dövizdeki dalgalanmaların önüne geçtiklerini söyledi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyeti Başkanı Mehmet Aydın, Milletvekili Çakır’ın ziyaretlerinden dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti. Aydın sözlerinin devamında, “Bizi ziyarete gelen AK Parti Malatya Milletvekilimiz Ahmet Çakır’a öncelikle nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bilindiği üzere ülkemizde 1 aydan beri dolat kuru yükselişi var ve bu durumdan en çok etkilenen sektörler arasında medya kuruluşu oldu. Gerek yazılı gerekse görsel basın bundan çok etkilendi. Dolar kuru bugünlerde normale döndü ancak bu fiyatlara yansımadı. Bundan dolayı medya kuruluşları zor duruma düştü. Ben Sayın Vekilimizden bu konuyu meclise götürmelerini istiyorum. Böylelikle medya kuruluşlarının yaşadığı sıkıntının çözüleceğine inanıyorum. Tekrardan ziyaretlerinden dolayı Sayın Vekilimize teşekkür ediyorum” kelimelerine yer verdi.

“KRİZİN NE KADAR SUNİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKIYOR”

AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, dövizdeki yükselmenin suni olduğunu söyleyerek, “Değerli başkanımıza seçilmiş olduğu görevden dolayı başarılar diliyorum. Basın yaşadığı sıkıntıları biliyoruz. Aslında her sektör ve vatandaşımızın her ferdi bu durumdan etkilendi. Ama burada krizin ne kadar suni olduğu ortaya çıkıyor. 2002 yılından bu yana iktidarımız döneminde yapılan çalışmalar, reformlar, her alanda sağlıktan eğitime, alt yapıdan savunma sanayisine kadar çok büyük yatırımlar yapıldı. Ekonomi noktasında geldiğimiz noktaya bakıldığı zaman bu döviz kurundaki dalgalanmaların çok suni olduğunu görüyoruz. Bu oluşturulan bir algıdan kaynaklanıyor. Bir güvensizlik ve tedirgin ortamı oluşturulmaya çalışılıyor. Bunu da tetikleyen muhalefet partilerdir. Muhalefet partilerinin esnafı, üreticiyi ve ihracatçıyı tedirgin edecek söylemler içerisine giriyorlar. Türkiye’nin gerçeğinden uzak açıklamalarla vatandaşı tedirgin ediyorlar” ifadelerini kullandı.

“Ekonomideki temel etkenlerden bir tanesi de güven ve istikrar ortamıdır” diyen Çakır, kelimelerini şu şekilde sürdürdü:

“Ama bunu ekonomi bakanlarımız da açıklıyordu, ‘Türkiye’deki gerçek tablo bu değil’ diye. Bir ülkenin durumunu gösterecek en temel nokta büyüme rakamlarıdır. Büyüme rakamlarına baktığımızda pandemi döneminde dünyada büyüyen iki pozitif ülkeden biriyiz. İhracat rakamlarına baktığımızda gerçekten çok iyi bir yerdeyiz. Ticarete bakıyoruz çok iyi üretim rakamlarına baktığınızda özelliklede sanayi üretiminde çok iyi bir noktadayız. Vatandaşın kredi ödemesi vardır, sanayicilerin geri dönüşüm kredileri vardır. Kredi kartlarının geri dönüşümü vardır. Bunlar bir ülkenin ekonomik göstergeleridir. Totale baktığımızda bunların hepsinin çok iyi bir yerde olduğunu görmekteyiz. Ayrıca açılan ve kapanan şirket sayılarına baktığınızda gerçekten pandemide rağmen normal dönemden daha iyi bir yerde olduğumuzu görüyoruz. Ama buna rağmen doların bu denli yükselmesinin suni olduğunu görmekteyiz. Ayrıca bunun içeriden ve dışarıdan tetiklediğini ifade ettik. Cumhurbaşkanımız defalarca ‘vatandaşımızı ezdirmeyeceğini’ söyledi. Bununla ilgili adımlar atıldı. Özellikle asgari ücrete verilen desteğin akabinde memura ve emeklilerimiz için hazırlanan paketler var.”

“UYGULAMANIN ZEKİCE BİR DÜŞÜNCE OLDUĞUNU GÖRÜYORUM”

DÇM uygulamasının Türk lirası açısından önemine değinen Çakır, “Piyasadaki duruma baktığınızda doların piyasa değerinin çok çok üzerinde olduğunu biliyoruz. Doların gerçek rakamı bu değil. Ama dolar artık bir şantaj aracı olarak ortaya çıktı. Bunu geçmişte de gördük. Bu sistemle para konusunda operasyon yapmak isteyenlerin oyunlarını boşa çıkarmış oldu. Dolayısıyla Türk parasına olan güven arttı. Ayrıca bu önlem şu ana kadar hiçbir yerde uygulanmamış bir modeldir. Ama bakıldığı zaman bu uygulamanın zekice bir düşünce olduğunu görüyorum. Bunun yansımalarını da göreceğiz. Tabii bazı ekonomistler bunu boşa çıkarmak için söylemlere girdiler ama burada bir risk yok. Dolayısıyla dolar yükseldiğinde ekonomiye ve vatandaşa ne kadar zarar verdiğini gördük. Haliyle hükümetimizin almış olduğu kararla dövizdeki dalgalanmaları boşa çıkaracağız. Vatandaşın gördüğü riski de ortadan kaldıracağız. Haliyle herkes kendi işini yapıyor olacak” dedi.

Yeni Malatyaspor’un gidişatı ile ilgili yorum yapan Milletvekili Çakır, “Malatyaspor yenildiği zaman hepimiz o haftayı üzgün geçiriyor. Malatyaspor denildiği zaman kamuoyunda bir heyecan oluşuyor. Dolayısıyla son dönemde Malatyaspor’un iyi gitmediğini görüyoruz. Tabii bir takımın oynadığı takım ve oyununa değil direkt sonucuna bakılıyor. İyi bir puan durumumuz yok. Kötü bir durumdayız. Geçtiğimiz gün oynanan maçta da alınan yanlış kararlarla 2 puan kaybetmesine neden oldu. Bu futbolda olan şeyler, tabii burada hakemlerinde çok dikkat etmesi gerekiyor. Futbol bir şehrin kaderidir. İnşallah toparlanır diye bekliyoruz. Şu anda sorumlu olan arkadaşlarımıza önemli görevler düşüyor” dedi. 

Bakmadan Geçme