Dükkana Gitmeyen E Ticaretten Alıyor

Son bir yılda yüzde 34,8'le satışların en çok arttığı ikinci alan olan posta yoluyla veya internetten alışverişler (e-ticaret) ciro artışında ise yüzde 119,3'le birinci sırada yer aldı. Bilgisayar donanımı satanlar, hırdavatçılar, mobilyacılar, teksil ürünleri satan esnaflar zorda

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Gelir İdaresi Başkanlığı’na KDV beyannamesi veren bütün girişimlerin dahil olduğu ve perakende ticaret sektöründe farklı tür ve büyüklükteki girişimlerin satışları ve hasılasını aylık olarak ölçen ‘takvim etkisinden arındırılmış’ Perakende Satış Hacim ve Ciro Endekslerinin ekim ayı sonuçları açıklandı.Buna göre sektörde satışların hacmi ekimde aylık bazda yüzde 2 artarken, sektörün cirosundaki aylık artış yüzde 4,6 oldu. Bu da perakende ürünlerde aylık bazda yüzde 2,5 oranında bir pahalanmaya işaret etti.

Perakende satışlara ilişkin verilere göre, hane halklarının tüketiminde yaklaşık yüzde 25 oranıyla konut-kiradan sonra büyük paya sahip olan gıdada, perakende satış hacmi ekim ayında yıllık bazda yüzde 13,8 artış kaydetti, sektörün yıllık ciro artışı ise yüzde 86,8 oldu.

Gıda dışı (akaryakıt hariç) tüketim hacmi yüzde 18,9 ve ciro yüzde 91,9’la daha yüksek oranda artarken, satış hacminde en yüksek yıllık artış yüzde 38,7 ile toplam tüketimde görece daha az paya sahip bilgisayar, bilgisayar donanım ve yazılımları, kitap, iletişim aygıtları vb. tüketiminde yaşandı. Sektörün bu ürünlerde cirosu da son bir yılda yüzde 112,1 arttı.

Son bir yılda yüzde 34,8’le satışların en çok arttığı ikinci alan olan posta yoluyla veya internetten alışverişler (e-ticaret) ciro artışında ise yüzde 119,3’le birinci sırada yer aldı.

Ses ve görüntü cihazları, hırdavat, boya ve cam, elektrikli ev aletleri, mobilya vb. ürünlerde perakende satış hacmi yıllık bazda yüzde 14,1, ciro ise yüzde 71,8 artış kaydetti.

Eczacılık ürünleri, tıbbi ve ortopedik ürünler, kozmetik ve kişisel bakım malzemelerinde satış hacmi son bir yılda yüzde 5,3 artarken, fiyatlardaki rekor yükselmenin etkisiyle sektörün cirosundaki büyüme yüzde 98,9’a ulaştı. Perakende satış hacminin son bir yılda sadece yüzde 0,7 arttığı tekstil, giyim, ayakkabıda ciro artışı yüzde 77,2 oldu. Akaryakıtta ise son bir yılda satış hacmi yüzde 3,3 küçüldü, buna karşılık sektörün cirosu yüzde 55,9 büyüdü.

Bakmadan Geçme