Dünyaya Orkide Satıyoruz

Türkiye bir zamanlar yurt dışından orkide ithal ederken şimdilerde milyon dolarları aşan bir ihracat gerçekleştiriyor.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Dünyaya Orkide Satıyoruz

Türkiye bir zamanlar  urtdışından orkide ithal ederken şimdilerde milyon dolarları aşan bir ihracat gerçekleştiriyor.

Yalova'da 2014 yılında 25 milyon ABD Doları aşan bir yatırımla orkide yetiştiren Solo Plant Süs Bitkileri giderek vites büyütüyor. Şirketin yöneticilerinden endüstri mühendisi Çağlar Tuğtekin, “Hollanda ile rekabet eder hale geldik. Hollanda'nın mevcut konumunu yakalamaya çalışmak bunu yakalayarak metrekareden en fazla verimi almak bizim en baştaki amacımızdır” dedi.

Yalova'daki tesislerde esnafhabertv.com editörlerine konuşan Çağlar Tuğtekin bugüne kadar 25 milyon ABD doları civarı yatırım yaptıklarını ve yatırımlara devam ettiklerini söyledi. Yıllar önce dedesinin kesme çiçekçilik yaparak başladığı geleneği üçüncü kuşak olarak sürdürdüğünü belirten Çağlar Tuğtekin Ortadoğu ülkeleri ,Doğu Avrupa ülkeleri ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere ihracat yaptıklarını açıkladı. Tuğtekin esnafhabertv.com’un sorularını şu şekilde cevapladı

ESNAFHABERTV.COM: Niye orkide üretiyorsunuz?

 Çağlar Tuğtekin: Orkidenin bir çeşidi olan Phalaenopsis orkideyi üretmekteyiz. Biz bu işe girmeden önce ithalata dayalı bir üründü. %100 ithalata dayalı bir üründü. Biz bunu Yalova’nın da iklim koşullarını değerlendirerek bu bitkiye, burada olabileceğini öngördük. Ve 2014 yılında tamamen yerli olarak üretime geçtik.

DEDESİNDEN KALMA GELENEĞİ SÜRDÜRÜYORUZ

ESNAFHABERTV.COM: Bunun temellerini kim attı, nasıl oldu, bugünlere nasıl geldi?

Çağlar Tuğtekin: Ben 3.nesilim ailemizde. Dededen başladı. 1950’li yıllarda Yalova’da kesme çiçek üretimi yaparak başladı. Sonra babam ihracatına da başlayarak bir adım daha üste taşıdı. Şimdi de bu ülkede hiç yetişmemiş olan bu orkideyi üretip, ithalatı azaltıp hatta yakın bölgelere ihracatına başladık. İşte Orta Doğu Arap ülkeleri, Doğu Avrupa ülkeleri, Makedonya, Kosova, Bulgaristan, Romanya buralara da ihracatını gerçekleştirmekteyiz.

 BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN DÜRÜSTLÜK

ESNAFHABERTV.COM: Dededen, atadan gelen bir meslek, sizin burada aldığınız nasihatler var mı?

 Çağlar Tuğtekin: Bizim için en önemli olan şey dürüstlük, biz işimizi hakkıyla yapıp, dürüstlüğü de getirerek, mevcut konumumuzdan her zaman daha ileriye gelmek. Yani bu dürüstlüğün, doğruluğun hakkını vererek işimizi en iyi şekilde yapmak, bizim öğrendiğimiz düstur bu.

İHRACATA ODAKLANDIK

ESNAFHABERTV.COM: Peki bu işi sadece Yalova’da mı yapacaksınız, ileriye dönük planlarınız var mı?

 Çağlar Tuğtekin: Hem Yalova’da hem Türkiye’de belli bir yere geldiğimizi düşünüyoruz Şuan için Yalova’da, daha önceden de bahsettiğim gibi ithalatın önünü kesebildiğimiz kadar kesip, yakın bölgelerinde ihtiyacını ihracat ile sağlamak.

HOLLANDA İLE REKABET EDİYORUZ

ESNAFHABERTV.COM: Buna kaç yıllık bir yatırım gerekiyor, üründen verim alabilmek için, para kazanabilmek için ortalama?

 Çağlar Tuğtekin: Çok, bugüne kadar burada 25 milyon dolar civarı bir yatırım yaptık. Ve yatırımlarımızı devam ettiriyoruz. Teknoloji ilerliyor çünkü geri kalamayız. Rakiplerimiz var yurtdışında, Hollanda ile rekabet eder hale geldik. Hollanda’nın mevcut konumunu yakalamaya çalışmak, bunu yakalayarak metrekareden en fazla verimi almak bizim amacımız.

ESNAFHABERTV.COM: Tabi ticaret yapıyorsunuz, üretim yapıyorsunuz, Ahilik eskiden sadece kendi için üretmek değildi, paylaşmaktı, o anlamda sizin durumunuz nedir?

 Çağlar Tuğtekin: Bizde bu ülkemizi ve şehrimizi temsil eden kurum ve kuruluşlara, memleketimizi tanıtacak ürünlerin ya da sponsorluk destekleriyle fayda sağlamaya çalışıyoruz.

Bakmadan Geçme