Enflasyona Kapanma Molası

Tüketici enflasyonu mayısta yüzde 0,89 arttı ve yıllık tüketici enflasyonu yüzde 16,59'a geriledi. Mayısta kapanmanın etkisiyle fiyat artışlarının yansıtılmadığı belirtilirken haziranda açılmanın etkisiyle ertelenen yükselişin devreye girmesi bekleniyor.

Türkiye’de mayısta aylık enflasyon yüzde 1,4 olan beklentilerin oldukça altında yüzde 0,89 arttı ve yıllık enflasyon da yüzde 16,59’a geriledi. Nisanda yıllık enflasyon yüzde 17,14 seviyesindeydi. Mayısta tam kapanma önlemleri fiyat artışlarının tam olarak yansıtılamamasının etkisiyle enflasyonda ivme kaybı yaşandığını belirtirken Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da önceki gün mayıs enflasyonunun nisandan daha iyi geleceğini söylemişti.

Üretici enflasyonunda ise yükseliş hız kesmeden devam ediyor. Aylık yüzde 3,92 artan üretici enflasyonu yıllık olarak yüzde 38,33’e yükseldi. Üretici enflasyonunda Kasım 2018’den bu yana görülen en yüksek yıllık enflasyon sonrası tüketici enflasyonuyla makası 21,74’e geldi ve bu makas tüketici enflasyonunun düşüşünü sınırlayacak derecede yüksek.

Analistler yıllık tüketici enflasyonunda yüzde 17’nin altındaki seyrin Merkez Bankası’na faiz indirimi için alan yarattığı ancak haziran toplantısında indirim yaşanmayacağı görüşünde. Temmuz ağustos faiz indirimi beklentisinin konuşulmaya başlayacak olması da dolar/TL kurunu biraz daha hareketlendirebilir.

 

Bakmadan Geçme