Erdoğan: Bölgede yeni bir sayfa açmanın zamanı gelmiştir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'da ilk kez düzenlenen TEKNOFEST'te açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bölgemizde yeni bir sayfa açmanın zamanı gelmiştir. Azerbaycan'la yakın dayanışma, temas ve koordinasyonumuzu sürdüreceğiz' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Biz baskıyla, tehditle korkutulanlardan olmadık, asla olmayacağız. Bizim kimsenin toprağında gözümüz olmadığı için verecek tek karış toprağımız da yoktur, olmayacaktır. Biz tesadüflerin bir araya getirdiği insanlar değil, büyük bir milletin evlatlarıyız. Karabağ zaferi milletimizin kahramanlık destanlarının en son örneğidir' ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bölge halkları olarak hep birlikte geleceği inşa etmeliyiz. Savaşta olduğu gibi barışta da Azerbaycan'ın yanındayız. Aliyev'in Ermenistan ile kurmak istediği kalıcı barışı Türkiye olarak güçlü bir şekilde destekliyoruz' dedi.

şte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Sayın Cumhurbaşkanı, aziz kardeşim, kıymetli misafirler sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Can Azerbaycan'ın bağımsızlık gününde sizlerle beraber olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Bağımsızlığın nasıl kazanıldığını çok iyi bilen bir vatanın evladı olarak bağımsızlık gününüzü tebrik ediyorum. Rabbim aziz şehitlerimizin ruhları şad eylesin.

İki hafta önce Rize-Artvin Havalimanı'nın açılışını aziz kardeşim Sayın Aliyev ile birlikte gerçekleştirmiştir. Bugün ise bu güzel başkentte, Bakü'de bir bşaka tarihi buluşmaya yine birlikte imza atıyoruz. Azerbaycan'a samimi misafirlikleri için teşekkür ediyorum. TEKNOFEST'i gerçekleştiriyoruz. Aziz Sancar hocamıza bu gurur günümüzdeki heyecanımızı paylaştığı için teşekkür ediyorum.

"YÜREKLERİMİZ VE BİLEKLERİMİZ ORTAK MÜCADELEMİZDE TEKRAR BERABER OLMUŞTUR"

Azerbaycan'ın her bölgesine selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Bugün bir kez daha burada vücut bulan kardeşliğimizi Rabbim daim eylesin. Bu yıl diplomatik ilişkilerimizin yeniden tesisinin 30. yıldönümü büyük bir gururla tesis ediyoruz. Birlik ve beraberliğimizi daha da perçinliyoruz. Her ne kadar diplomatik münasebetlerimiz 30 sene önce kurulmuş olsa da kader birliğimiz tarihin derinliklerine kadar uzanmaktadır.

Yüreklerimiz ve bileklerimiz ortak mücadelemizde tekrar beraber olmuştur. Aramızdaki muhabbetin gücünü merhum Bahtiyar Vahapzade'nin dizeleriyle ifade etmek isterim: Bir ananın iki oğlu, bir amacın iki kolu, o da ulu, bu da ulu, Azerbaycan-Türkiye. Dinimiz bir, dilimiz bir, ayımız bir, yılımız bir, aşkımız bir, yolumuz bir, Azerbaycan-Türkiye. Evet bizler melali de, sevinci de bir olan, özde kardeş olan iki devletiz, iki halkız.

Tıpkı Türkiye gibi burası bizim de vatanımızdır. Aynı şekilde Türkiye'nin her bir karışı da sizlerin vatanıdır, yurdudur. Türk milletinin kalbindeki Azerbaycan sevgisini kim söküp atabilir? Gönüllerimiz arasına kim sınır çizebilir? Ellerin yurdunda çiçek açarken bizimle kar geliyor kardeşim. Bu hududu kimler çizmiş kalbime, dar geliyor kardeşim. Biz gönüllerimize çizilen hudutları yıkarak bugün birlikteyiz. Nerede bir kardeşimiz varsa orası bizim yurdumuzdur. Türkiye-Azerbaycan olarak bu anlayışla ilişkilerimizi stratejik ortaklığa, geçtiğimiz yıl da stratejik müttefikliğe çıkardık. Geniş bir yelpazede güçlü işbirlikleri kurduk.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, TEKNOFEST'te Akıncı SİHA’yı imzaladı.

Selçuk kardeşime, ağabeyine, Bayraktar ailesine, AKINCI zirve noktasında olan bir SİHA ve İstanbul'dan buraya no-stop uçmak üzere o da bir rekora imza attı. Çok daha farklı gelişmeler inşallah olacak. Sizlerden aziz şehitlerimizin şanlı mirasına sahip çıkmanızı bekliyorum.

"HER BİRİNİZE KALBİ SİZİNLE ÇARPAN GENÇLERİMİZİN SELAMINI GETİRDİM"

Sevgili gençler bugün buraya geniş bir heyetle geldim. Her birinize kalbi sizinle çarpan gençlerimizin selamını getirdim. Sizlere Azerbaycan türküleriyle sevinen milyonlarca dostunuzun selamını getirdim. Sizlere bölgesinde istikrar abidesi olarak yükselen Azerbaycan'la birlikte dayanışmamızın ifadesi olan geleceğe zafer dolu heyecanla, coşkuyla yürümenin anlam ve manasını getirdim. Diplomaside, ekonomide destan yazan Azerbaycan'la iftihar ediyoruz. Can Azerbaycan'ın emin adımlarla aydınlık bir geleceğe yürüdüğünü görüyoruz. Azerbaycan'ın milli şairi Ahmet Cevad'ın şu sözleriyle seslenmek istiyorum; "Men Türk evladıyam, derin aklım, zekam var. Ne kadar ki hakimlik var, mahkumluk var, men varam. Zulme karşı isyankaram, ezilsem de susmaram" Biz haksızlık karşısında susanlardan olmadık, olmayacağız. Haydar babamızı da rahmetle yad ediyorum, mekanı cennet olsun.

Biz baskıyla, tehditle korkutulanlardan olmadık, asla olmayacağız. Bizim kimsenin toprağında gözümüz olmadığı için verecek tek karış toprağımız da yoktur, olmayacaktır. Biz tesadüflerin bir araya getirdiği insanlar değil, büyük bir milletin evlatlarıyız. Karabağ zaferi milletimizin kahramanlık destanlarının en son örneğidir. Karabağ 30 yıl sonra esaretten kurtulmuştur. Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin yiğit mensupları büyük bir zafere imza atmışlardır. Şurası çok hassas; 44 günlük vatan muharebesi neler yapılabileceğini tüm dünyaya göstermiştir. Azerbaycan'la paylaştığımız savunma sanayi ürünlerimizin başarısına tüm dünya şahit olmuştur.

Bugün TEKNOFEST'i yurtdışında ilk defa can Azerbaycan'da düzenlemenin haklı gururunu sizlerle paylaşıyoruz. Burası önemli bir platform özelliği taşıyor. Siz gençlerimiz yarının insanlık hava araçlarını, dijital teknolojilerini üreten ve geliştiren bilim insanları olacaksınız. Gençlerimize yeni ufuklar açmayı sürdüreceğiz.

"BÖLGEMİZDE YENİ BİR SAYFA AÇMANIN ZAMANI GELMİŞTİR"

Meclislerimizde onayladığımız Şuşa beyannemesinde belirttiğimiz üzere ortak araştırma ve üretim faaliyetleri geliştirmesi yönünde gayretlerimiz sürüyor. Uzay ve havacılık alanlarınla da Azerbaycan'la yakın ilişki içinde olacağız. İlgili bakanlar biraraya geliyorlar. Bölge halkları olarak hep birlikte geleceği inşa etmeliyiz. Savaşta olduğu gibi barışta da Azerbaycan'ın yanındayız. Aliyev'in Ermenistan ile kurmak istediği kalıcı barışı Türkiye olarak güçlü bir şekilde destekliyoruz. Karabağ'da Türkiye'nin de rol aldığı yeniden imar süreciyle büyük dönüş için şartlar oluşturuluyor. Karabağ'ın dünyaya açılan kapısı Fuzuli Uluslararası Havalimanı'nı geçtiğimiz yıl açmıştık. Bu bölgelerde önümüzdeki dönemde akıllı kentlerde çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Bölgemizde yeni bir sayfa açmanın zamanı gelmiştir. Azerbaycan'la yakın dayanışma, temas ve koordinasyonumuzu sürdüreceğiz. Tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum.

Bakmadan Geçme