Erdoğan'dan bankalara çağrı: Vizyoner olun

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Afrika'da birçok yatırımın altında Türk müteahhitlerin imzası var. 70 milyar doları aşan 1150'den fazla projeyi Türk firmaları üstlendi. Kıta çapındaki yatırımlarımızın değeri 6 milyar doları aştı' dedi.

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun 3'üncüsü İstanbul'da başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Afrika'da havalimanlarından limanlara, tünellere kadar birçok yatırımın altında Türk müteahhitlerin imzası var. 70 milyar doları aşan 1150'den fazla projeyi Türk firmaları üstlendi. Kıta çapındaki yatırımlarımızın değeri 6 milyar doları aştı. Bölgeyle ticaretimiz 2020 yılı sonunda 25,3 milyar dolara yükseldi. Hedefimiz bunu önce 50, bilahare 75 milyar dolara taşımaktır" dedi. Koronavirüs salgınıyla ilgili mesajlar da veren ve Afrika kıtasının bu konuda yalnız bırakıldığına dikkat çeken Erdoğan, "Yerli ve milli solunum cihazlarımızın Afrika'nın virüsle mücadelesine katkımızı görmekten onur duyuyoruz. Türkovac aşımızla aşı meselesinde de örnek bir tutum sergileyeceğiz. Aşıya maddi çıkar ve kazançla yaklaşılmasını doğru bulmuyoruz. Aşı yardımı da yapacağız" ifadelerini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satış başları:

YATIRIM FIRSATLARI ELE ALINDI

Türkiye Afrika Ekonomi İş Forumu'nun 3'üncüsü vesilesiyle sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Afrika'yı gezdik dolaştık, liderleriyle bir araya geldik. Durum nedir konuştuk. DEİK'i bu organizasyonu için tebrik ediyorum. Forumun Afrika ile işbirliği güçlenmesine katkı sağlanmasını diliyorum. Enerjiden tarıma sağlıktan bankacılığa kadar birçok alanda yatırım fırsatları ele alındı.

AFRİKA’DA ÇALINMADIK KAPI BIRAKMIYORUZ

Salgının küresel ticareti etkilediği bir dönemde düzenlenen forum iş dünyası için çok önemli. İşbirliğimizin güçlü yönlerinin yanı sıra üzerinde çalışmamız gereken başlıklar değerlendirildi. Gündeme getirilen hususların kıta ile ilişkilerimizi güçlendirmede yol göstereceğine inanıyorum. Düzenlenen bu forumun ufuk açıcı olduğunu düşünüyorum. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Afrika'nın kalplerimizdeki yerini dile getiriyorum. Afrika'da kapısı çalınmadık dost, işbirliği yapılmadık ülke bırakmıyoruz. Afrika halklarının da aynı samimiyetle yaklaştığını görüyoruz. Biz adım atınca Afrikalı siyasetçiler buna karşılık veriyor. Pazar günü başladığımız ziyaretlerimizde çok verimli temaslarda bulunduk. Burkina Faso ve Liberya devlet başkanlarıyla bir araya geldik. Angola ve Nijerya'da iş forumları düzenledik. Tüm ülkelerde Afrikalı kardeşlerimiz bizi büyük muhabbetle karşıladı. Kıymetli eşim Emine Erdoğan'ın Afrika seyahatlerimizde edindiği izlenim ve hatıralarını içeren 'Afrika Ziyaretlerim' kitabı da bu coğrafyaya bağlılığımızın nişanesi oldu.

AFRİKALI DOSTLARIMIZ TÜRKİYE'NİN İMKANLARINI KEŞFEDİYOR

Aramızdaki bu samimi bağların kuvvetleneceğine inanıyorum. Ortak çabalarımız meyvelerini vermeye başladı. Kazan kazan temelinde çok boyutlu şekilde günden güne güçleniyor. Türk yatırımcıların kıta ile ilgisi artarken Afrikalı dostlarımız da Türkiye'nin imkanlarını keşfediyor, hastalıklarına şifalarını Türkiye'deki hastanelerde arıyor.

KITA ÇAPINDAKİ YATIRIMLARIMIZ 6 MİLYAR DOLARI AŞTI

İş adamlarımızın kurduğu fabrikalar, üretim tesisleri istihdam imkanı sunuyor. Afrika'da havalimanlarından limanlara, tünellere kadar birçok yatırımın altında Türk müteahhitlerin imzası var. 70 milyar doları aşan 1150'den fazla projeyi Türk firmaları üstlendi. Kıta çapındaki yatırımlarımızın değeri 6 milyar doları aştı. Bölgeyle ticaretimiz 2020 yılı sonunda 25,3 milyar dolara yükseldi. Hedefimiz bunu önce 50, bilahare 75 milyar dolara taşımaktır."

AFRİKA ÜLKELERİNE AŞI YARDIMI DA YAPACAĞIZ

Son 2 yıldır koronavirüsle mücadele ediyoruz. Küresel gündemi belirleyeceği anlaşılıyor. Bazı hususların da artık açıkça ifade edilmesi gerekiyor. Batılı ülkeler başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin salgın sürecini hakkaniyete uygun yönetemediklerini görüyoruz. Afrika halkları bu süreçte yalnız bırakılmış, katkı alamamıştır. Gümrük duvarları ve tedbirler en çok Afrika ülkelerinin ekonomilerine zarar vermiştir. DSÖ Afrika verilerine göre 6 milyonu aşkın Afrikalı dostumuz bu hastalığa yakalanmıştır. Yerli ve milli solunum cihazlarımızın Afrika'nın virüsle mücadelesine katkımızı görmekten onur duyuyoruz. Türkovac aşımızla aşı meselesinde de örnek bir tutum sergileyeceğiz. Aşıya maddi çıkar ve kazançla yaklaşılmasını doğru bulmuyoruz. Aşı yardımı da yapacağız. Salgın şartlarının Afrika ile karşılıklı üst düzey ziyaretlerimizi aksatmasına izin vermedim. THY'nin salgın öncesi uçuş sayılarını yakalayacağına hatta geçeceğine inanıyorum. Yürürlükte olan 22 anlaşmadan 4'ünü Afrika ülkeleri ile yaptık.

TÜRK BANKALARINA AFRİKA ÇAĞRISI

Bir dizi Afrika ülkesiyle de müzakerelerimizi planlıyoruz. İş dünyamızın işbirliklerini ilerletirken, strateji belirlemeleri son derece önemli. Finans ve bankacılık yönü eksik kalan ticaretin ivme kaybına yol açması kaçınılmazdır. Türk bankacılık sektörünün daha vizyoner davranmasını bekliyoruz.  17-18 Aralık 2021'de İstanbul'da düzenleyeceğimiz 3  Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi'nin bizlere yeni ortaklıklar kazandıracağına inanıyorum.

MEHMET MUŞ: 12 AYLIK İHRACATIMIZ 212.2 MİLYAR DOLAR

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Afrika kıtası bugün en hızlı büyüyen ülkeleri barındıran potansiyele sahiptir. Biz Türkiye olarak bu potansiyelin farkındayız." dedi.

Bakan Muş, konuşmasında şunları söyledi:

Afrika kıtası bugün en hızlı büyüyen ülkeleri barındıran potansiyele sahiptir. Afrika’nın hikayesi büyük bir değişimden geçmektedir. Biz Türkiye olarak bu potansiyelin farkındayız. Türkiye’nin Afrika politikası ekonomik fırsatları incelemek yerine kıtanın kalkınmasını da destekleyen insani bir yardım içerir. Afrika bizim için dostluk kardeşlik ve birlikte kazanımdır. Türkiye kendi tarihi tecrübesini, toplumsal siyasal birikimini Afrika ülkeleri ile paylaşmaktadır. Türkiye ekonomisi pandeminin tüm olumsuzluklarına rağmen tekrardan büyüme sürecine girmiştir. İhracatın gösterdiği güçlü performansın altını çizmek isterim. Son 12 aylık ihracat değerimiz 212.2 milyar dolar ile cumhuriyet rekorunu aşmıştır.

Bakmadan Geçme