Erdoğan'dan 'emekliye zam' talimatı

Asgari ücret zammından sonra Aralık ayı enflasyonuna göre belirlenecek olan emekli maaşının zam oranı merak ediliyor. Sabah gazetesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, emekli maaşlarıyla ilgili 'enflasyon + yüzde 25 zam' talimatı verdiğini aktardı.

Yeni yılda uygulanacak olan asgari ücretin açıklanmasının ardından, gözler emekli maaşlarına çevrildi. Memur emeklilerinin dışında 8 milyon 480 bin işçi, 2 milyon 708 bin de esnaf ve çiftçi olmak üzere toplam 11 milyon 188 bin emekli daha aylık alıyor.

Sabah gazetesinin haberine göre, üzerinde çalışılan iki ayrı formül bulunuyor.

Emekli maaşlarına yıllık bazda asgari ücret ya da yüzde 40'lar düzeyinde bir zam yapılması gündemde. SGK ve özellikle de Bağ-Kur emeklileri arasında asgari ücretin yarısından az maaş alan bir grup bulunuyor.

Üzerinde durulan ilk formül düşük maaş alan emeklilere seyyanen yapılacak zam ile maaşın belli düzeye çekilmesi yönünde. Bunun üzerine ayrıca bir zam gündeme gelebilecek. İkinci formül ise emeklilere asgari ücret kadar ya da buna yakın bir zam verilmesi. Bu konudaki alt rakam ise SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık yüzde 40'lar civarında zam olması.

YÜZDE 40 CİVARINDA...

Şu anda üzerinde durulan hesaplamalar SGK ve Bağ-Kur emeklisine enflasyon+yüzde 25 zam şekilde yapılıyor. Bu da yüzde 40'lar civarında artış anlamına geliyor.

5 aylık enflasyon oranı ise yüzde 10.48 olarak belirlenmişti. 2022 yılının Ocak ayında verilecek zam oranı da Haziran ile Aralık ayı arasında oluşacak 6 aylık enflasyon oranı kadar olacak. Bu oranın belirlenmesine bir veri kaldı. Aralık enflasyonu açıklandığı zaman SSK ve Bağ-Kur emekli zammı da kesinleşmiş olacak.

Bakmadan Geçme