Esnaf Borç Krizinden Çıkamıyor

Borç içindeki esnafa yönelik 'destek paketi' açıklayan hükümet , esnafın beklentilerini karşılayamadı.

Pandemide fabrikalar dolu dolu çalışırken esnaf bir açıldı bir kapandı, yarı açıldı tam kapandı... 10 binlerce esnaf kepenk kapattı. Kalan esnaf borç içinde. Kiralar, faturalar ertelenmedi, kredi desteği verildi. İş yapamayan esnaf kredi borcunu da ödeyemediği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan müjde diye 3 bin ve 5 bin liralık destek paketi açıkladı.

Hilmi Mınyat Denizli’de esnaflar ile  destek paketini konuştu. Paketi anlamsız bulan esnaf, verilen miktarın ancak 1 aylık kira bedeli olduğunu söyledi. Paketten faydalanamayan tekel bayi sahibi de “Asıl bizim desteğe ihtiyacımız var ama bize çıkmıyor, neden çünkü ciro üzerinden hesaplanıyor” dedi. 

Açıklanan miktarı anlamsız bulan Kafe İşletmecisi Yunus Karahan, “1 yıl fatura alınmasa daha iyi olurdu. Kredi verildi faizli verildi. Faizsiz 2 yıl ertelemeli kredi olsa o da iyi. 3 bin lira ile kirayı mı ödeyeceksin faturayı mı? Bir de sadece dükkan gideri yok ki daha ev kirası var” diye konuştu.

Paket siparişin de kurtarıcı olmadığını ifade eden Karahan, “Millet eve kapandı ama yemeği de evde yapıyor. Paket siparişte artış olmadı. Sokaktayken dışarıda yiyen eve gidince evde yiyor. Paketten de yeterli kazanç sağlayamadık” dedi. 

 

Bakmadan Geçme