Esnaf Kara Kara Düşünüyor

Koronavirüs salgını nedeniyle ticari faaliyetlerine ara veren 1,5 milyona yakın esnaf ve sanatkar için hibe desteği başvuruları başladı.

Destek kapsamında 4 milyar 662 milyon lira hibe ödenecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şimdiye kadar 1 milyon 200 bin kişinin esnafa sunulan destekten yararlandığını belirtirken, esnaf yapılan yardımı yeterli bulmuyor.

Euronews’e konuşan çok sayıda esnaf pandemi kısıtlamaları ile birlikte iflasa sürüklendiklerini ifade ediyor.

Nitekim Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, kapısına kilit vuran esnaf sayısı bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artışla 29 bin 37’ye yükseldi. Durum 2020’de de benzerdi, 99 bin 588 esnaf kapandı.

''Banka hacizlerimden dolayı kredi kullanamadım, aylık 30 bin lira kira ödüyorum''

Esnafın kapısına kilit vurmasıyla işsizlik rakamları da büyüyor. Mart 2021 döneminde mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı 9 milyon 204 bine yükseldi.

İstanbul Beyoğlu’nda yirmi yıldır işletmecilik yapan Bahtiyar Dalmaz da iki işletmesinden birini kapatmak zorunda kalmış.

Diğerini kapatmamak için ise direniyor. Elektrik, su ve vergi borçlarından kaynaklanan banka hacizlerinden dolayı kredi kullanamayan Dalmaz, devlet teşviklerinden de faydalanamamış.

Aylık 30 bin lira kira ödemesi yaptığını belirten Dalmaz, son açıklanan paketteki 3 bin liralık desteğin kendisine bir faydası olmadığını söylüyor.

Bakmadan Geçme