Esnaf Kredileri TBMM Gündemine Geldi... Ama Çözüm Yok
Ak Parti Yozgat Milletvekili TESKOMB Genel Başkanı Abdülkadir Akgül Akgül konuşmasında '100 bin lira çeken bir kişinin şu anda ödediği parayı söyleyeyim size. Bakın, normalde 6'ncı ayda yani önümüzdeki günlerde gitse ayda 400 lira, 500 lira faiz ödeyecek, şimdi ise bin lira ödeyecek,. en sonda kredi faizine 11 lira ödeyecek. Yani böyle abarttığınız gibi bir şey değil, yüzde 100 gelmiş değil.Normalde faizlerin yüzde 60 olması lazım. Bakın, ne oldu? 7,5 15'e çıktı, 17'ye çıktı yani şudur: 17'yi esnaf ödeyecek, 17'yi Hazine ve Maliye Bakanlığı ödeyecek, kalan 26'yı da Halk Bankası sinesine çekecek. Bu esnafa kötülük yaparız, bunun üzerine gidersek krediler tamamen durur' derken genel kurulda milletvekili sıralarından CHP Trabzon Milletvekili Sibel Su içmez 'Spor yapıyorlar açıyorlar, kapatıyorlar. Esnaf spor yapıyor, açıyor, kapatıyor. Musluk gibi aç kapat, aç kapat!' diye bağırdı.
Esnaf ve Sanatkarların Halk Bank’tan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla aldığı kredi faizlerinin yükselmesi TBMM gündemine geldi. İyi Parti tarafından verilen araştırma önergesi genel kurulda ret edildi. Ak Parti Yozgat Milletvekili aynı zamanda TESKOMB Genel Başkanı Abdülkadir Akgül'ün, kredi faizleriyle ilgil olarak CHP Grup Başkanvekili ile İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nu önceden bilgilendirdiği ortaya çıktı.
İyi Parti Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Kavuncu tarafından Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredileri geriye dönük uygulanmak üzere yaklaşık yüzde 10 oranında ilave faiz ödenmesi talebiyle esnafın içine girdiği zorlu koşulların ve yaşanan tüm güncel sorunların araştırılması amacıyla 20/5/2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilmiş olan Meclis araştırma önergesinin görüşmesi TMM’de çok tartışmalı geçti. Hükümet adına kimse konuşmazken Ak Parti Yozgat Milletvekili TESKOMB Genel Başkanı Abdülkadir Akgül Akgül, faiz artışlarıyla ilgili yaptı bilgilendirme muhalefet milletvekillerinin yoğun muhalefetiyle karşılaştı.
ESNAF İSYAN HALİNDE…MAÇIN 50’NCİ DAKİKASINDA KURAL DEĞİŞMEZ
İYİ Parti Grubu adına Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu konuştu:
"Son bir haftadır esnaflarımızın gündemini tam anlamıyla son anda yani maçın 60’ıncı dakikasında değişen kuralla esnaf kredi kooperatiflerinden kullanılan faizlerin artırılması işgal etmektedir. Zaten canı yanmış olan, piyasanın durgunluğu nedeniyle kan ağlamakta olan esnafımızın sırtına ağır bir yük yeni faiz oranlarıyla yüklenmiştir. Mesele şudur: Ekonomik krizin beraberinde getirdiği çok yönlü sorunları fedakârlıkla aşmaya çalışan esnafımız bütün bunların yanı sıra bir de kullanmakta olduğu ticari kredilere istenen ekstra faiz şokuyla karşı karşıya kalmıştır. Esnaflarımızın kahir ekseriyeti, neredeyse tamamına yakını bu esnaf kredi kooperatiflerinden kredi kullanmaktadır. Bu krediler de aslında ticari bir kredi değil bir nevi devletin esnafı desteklemesiyle alakalı, özel kanunla kurulmuş kefalet kooperatifleri aracılığıyla verilen birer can suyu, birer destek kredisidir ancak gelen bir mesajla geçtiğimiz hafta şöyle yeni bir düzenleme yapılmış: Ne yapılmış? Yüzde 9,5 olanlar yüzde 21’e, yüzde 8,5 olanlar yüzde 17’ye, yüzde 12,5 olanların yüzde 24’e faiz oranları geriye dönük olarak da artırılmıştır. Kredi kullanmışsınız 500 bin lira yüzde 8,5’tan, daha bir taksit ödemişsiniz, bundan sonraki taksitlerini yüzde 17’den ödeyeceksiniz ve bu, aylık ortalama 5 ile 10 bin lira arası ağır bir yük esnafın sırtına yüklemiştir.
Tabii, bu süreç başladığında ben biraz da esnaf teşkilatının ve teşkilatın Genel Başkanı Sayın Bendevi Palandöken’in bu konuyla alakalı ne diyeceğini merak ettim, nasıl tepki göstereceğini, esnaf teşkilatlarının -Sayın Kefaret Başkanımız da burada- ortaya nasıl bir tepki koyacağını izledim. Sayın Bendevi Palandöken yaklaşık beş gün önce şöyle söylemiş: “Kredilerdeki faiz oranı ile bundan sonra kullanacağı kredilerdeki faiz oranı arasındaki fark çok önemli. Evet, esnafımızın bu konudaki sıkıntılarının dile getirilmesi hususunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” Ben de “Çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” deyince eylem, yürüyüş, kepenk kapatma, protesto, sokağa çıkma, bir şey yapacak sandım. Çalışma şu: “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı gibi ilgili Bakanlıklarla birlikte mücadeleye devam edeceğiz.” Ne bu şimdi? Sen Hükûmetin temsilcisi misin yoksa esnafın temsilcisi misin? Görüştün de ne oldu, faizler eski oranlarına mı döndü? Yok. Efendim böyle olmaz. Otuz dört yıldır o koltukta oturan bir Başkan var, son yirmi beş yıldır Esnaf Kefalet Kooperatiflerinin kredilerinde böyle bir uygulama yok yani alınan kredinin sonradan faizi artırılmamış, şimdi artırılmış. Bugün sana ihtiyaç var. Bugün esnaf zaten zor durumda daralan piyasa şartlarıyla birlikte can suyu lazım, esnafa uygun kredi lazım sen bir de yetmezmiş gibi üzerine, omuzuna bir yük daha yüklüyorsun. Kıymetli AK PARTİ’liler esnaflar isyan hâlinde temsilcilerinin, örgütlerinin, kuruluşlarının sessiz kaldığına bakmayın, çıkın sokağa esnafı biraz dinleyin nasıl isyan hâlinde olduğunu göreceksiniz. Kuralları değiştirmeyin, oyunu bozmayın, maçın 50’nci dakikasında kural değişmez."
ESNAFI ÇARESİZ BIRAKIP TÜRKİYE'DE ESNAFA “KEPENKLERİ KAPATIN.” DİYORSUNUZ
Saadet Partisi adına Grup Başkan Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ konuştu:
"Mülakat torpilin maskesidir. Mülakatla değil, liyakatle kazanmalı insanlar. Mülakat emeklerin düşmanıdır, mülakat liyakatin katilidir. Hazine ve Maliye Bakanı kurtarıcı Mehmet Şimşek Hükûmetin yeni tasarruf tedbirlerini kamuoyuyla paylaşmıştı biliyorsunuz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin akabinde yapılan zamlardan sonra bu Meclisi olağanüstü toplantıya çağırmıştık, hatırladınız değil mi? O gün bu zamlarla halkın belini büktünüz. “Gelin, milletvekilleri olarak tatil yapmayalım, bu sorunları çözelim.” dediğimizde, alaylı bir şekilde “Her şey yolunda; ne toplanması, ne araştırması? Milletin ekonomik sorunları yok, olsa da biz bunları hallederiz. Nasıl olsa Cumhurbaşkanlığını da kazandık.” diyordunuz.
Peki, ne oldu? Sayın Mehmet Şimşek kapı kapı dolaşıp para ve kaynak aramaya başladı. Hani durumumuz iyiydi, niye oradan buradan borç para bulmak için yollara revan oldunuz? Biz bunları sorunca ne dendi hatırlatayım mı? “Efendim, ülkemizin itibarı o kadar iyi ki uluslararası kredi kuruluşları ve yatırımcılar bize borç vermek istiyor. Hayır mı diyelim?” dediniz. Elbette borç falan veren de olmadı çünkü bahsettiğiniz ülke itibarının yerinde yeller esiyor sayenizde; bırakın yatırımcı gelmesini, ülkemizdeki yatırımcılar bile terk edip gidiyor. Sonra imdadınıza Dünya Bankası yetişti, 18 milyar dolarlık finansman sağlanacağı söylendi ama şartları vardı. Neydi? Başta, Suriyeli sığınmacıların bazıları olmak üzere iş ve istihdam sağlamak. Sayın kurtarıcı Hazine ve Maliye Bakanının açıkladığı ve kaçıncısı olduğunu bizim dahi takip etmekte zorlandığımız tasarruf tedbirleriyle aslında ekonomik kriz hatta çöküş bir yönüyle iktidar tarafından da itiraf edilmedi değil. O zaman ne olacaktı? Söyleyeyim: Güya bu tasarruf tedbirlerinin kendi beceriksizlikleri değil de depreme ihale edip yine teflon siyasetine başvurdular. Tüm bu beceriksizliklerinizin faturasını vatandaşa çıkaracağınızdan o kadar emindi ki bu yüzden “tasarruf tedbiri” “ekonomik iyileşme reçeteleri” gibi süslü laflarının ardından Anadolu tabiriyle “Yırtılan yine deli Bekir’in yakası olacak.” demiştik ve nitekim de öyle oldu. Şimdi buradan soruyorum: Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredilere hem de geriye dönük olarak yüzde 10 ilave faiz ödemesi nasıl bir vicdansızlıktır? Bu kredilerin faiz oranları yüzde 7,5’tan yüzde 17'ye yükselttiğinizde eski kredilere de yüzde 120'ye varan oranlarda artış olduğunun farkında değil misiniz siz?
Zaten pandemi sürecinde bir deri, bir kemik kalmış esnaflarımıza bu hıncınız, düşmanlığınız nedir? Yahu! “kazanılmış hak” ya da “teamül” onu da geçtim “hukuk” diye bir şey duymadınız mı siz? Herkesin sizler gibi sağda solda meblağını sizin dahi hesap edemediğiniz paraları mı var zannediyorsunuz? Esnafa, daha doğrusu vatandaşımıza yüklediğiniz faiz oranlarının kendi içinde bile adalet yok; yüzde 4 ile yüzde 11,5 arasında değişkenlik göstermesi ne demek arkadaşlar? Bunun izahını neye göre yapacaksınız? Bütün bu çöküşten sonra siz sayın devletluler ne yapacaksınız “tasarruf” adı altında? Sadece bu yıl, bu ülkenin insanından toplamda 7 trilyon 407 milyar lira vergi toplayacaksınız.
Faizlerle ilgili şunu söylemek istiyorum: Son yılları söyleyeceğim, sürem az kaldı. Şimdi, 30/10/2023-12/11/2023 tarihleri arasında bir esnaf kredi çekiyorsa, esnaf payı yüzde 20 ve yine aynı şekilde bu yıl ödeyeceği ise yine yüzde 26’ya çıkmış vaziyette. Son yılda, 1/12/2023-24/12/2023 tarihleri arasında kullandırılan kredilerde esnaf payı yüzde 24, bu yıl ise yani yeni yapılan işlemle esnaf payı yüzde 28; son dönemde yani bugün ise esnaf payı - geçmişte yüzde 25- yüzde 29’a çıkmış. Şimdi siz esnafı mı düşünüyorsunuz yoksa esnafa kepenk kapatmayı mı işliyorsunuz? Siz, esnafı çaresiz bırakıp Türkiye'de esnafa “Kepenkleri kapatın.” diyorsunuz"
KREDİYİ İŞLERİNİ DAHA DA BÜYÜTMEK İÇİN KULLANMIYOR, SADECE BORÇLARINI DÖNDÜREBİLMEK İÇİN KULLANIYOR ESNAFLAR.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Grubu adına Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz konuştu.
"Önergenin içeriğine baktığımızda, AKP-MHP iktidarının ekonomide yarattığı yıkımı çok net bir şekilde görebiliyoruz, Türkiye halklarının ekonomik enkazın altında bırakıldığına şahit oluyoruz. Saray şatafat içindeyken, emekçiye kesilen ağır fatura, yoksula yazılan acı reçete maalesef karşımıza çıkıyor. Siyasi iktidar mümessilleri iflah olmaz bir israf düzeni kurarken, "İtibardan tasarruf mu olur?" aymazlığıyla yaşarken, işçiler, kadınlar, gençler, emekliler, emekçiler, çiftçiler maalesef unutuldular. 14 Mayıs seçimlerinden sonra “ekonomide rasyonel zemin” dediler, ardından vergi artışları ve zamlarla yurttaşı ezdiler. Bugün de Hükûmet tasarruf tedbirlerini açıkladı ama herkes biliyor ki huylu huyundan vazgeçmez.
İtibarını halkın üstünde tutanların siyasi bekaları söz konusu olduğunda “Benden sonrası tufan.” diyenlerin fedakârlık yaptığı nerede görülmüş ki biz şu an bu iktidardan bunu bekliyoruz. Hatta öyle kurnazlar ki ekonomik krizleri iliklerine kadar hisseden yurttaşları zamlara alıştırma peşindeler. Düşün artık bu yoksul halkın yakasından, bırakın artık bu halkların yakasını çünkü halklar artık sizin bu açığa çıkarmış olduğunuz sözde ekonomi politikalarından fazlasıyla rahatsız.
Sayın milletvekilleri, AKP-MHP blokunun ekonomi politiğinin bir mağduru da şüphesiz küçük işletmeler olarak karşımıza çıkıyor. Esnaf ciddi bir borç altında. Bakın, TESK’in açıkladığı verilere göre sadece 2023 yılında 111.576 esnaf kepenk kapatmak zorunda kalmış; bunu esnafın ailesi ve çalışanlarıyla birlikte düşündüğümüzde ortaya korkunç bir tablo çıkmakta. Henüz kepenk kapatmayanlar da kredilerle ayakta kalmaya çalışıyor ama şurası çok önemli: Bu krediyi işlerini daha da büyütmek için kullanmıyor, sadece borçlarını döndürebilmek için kullanıyor esnaflar. Buna rağmen Hükûmet ne yaptı? Önergede de belirtildiği üzere, kullanılmakta olan esnaf kredilerinin faiz oranlarını geçmiş ödemeleri de kapsayacak şekilde yüzde 40 ila yüzde 100 artırdı. Sosyal devlet böyle bir şey mi acaba? Bankayla anlaşılan oranlar hiçe sayılıyor, kazanılmış haklar dahi ortadan kaldırılıyor. Açık ve net söyleyelim: AKP-MHP, halkların düşmanıdır, siyasi bekaları dışında hiçbir şey umurlarında değil.
Adaletsizliği rutine çeviren, faşizmi bir rejim olarak benimseyen, antidemokratik bir normal yaratan, özgürlüklerden olabildiğince korkan bir zihniyetin yönettiği ülkede refah olmaz.
Böyle bir anlayışla kıtalararası seyahatlerle ülkeye yatırım çekemezsiniz, para da bulamazsınız çünkü böyle bir sistemde hiç kimse kendini güvende hissetmiyor. Halklar söz konusu olduğunda cebinde akrep varmış gibi davranırken savaş mevzubahis olduğunda pek cömert davrandınız. Nasıl ki her şeyin bir sonu varsa sizin de sonunuz yakındır, hiçbir şey limitsiz değildir. Bize düşen de halklar, emekçiler için mücadelemizi büyütmek, umudu her koşul altında diri tutmaktır."
AYAKTA KALMAK, SABAH DÜKKÂNININ KAPISINI AÇIP EVİNE EKMEK GÖTÜRMEK İÇİN MÜCADELE EDEN ESNAF VE SANATKÂRLARIMIZI UÇURUMUN KENARINDAN İTMEYİN
Cumhuriyet Halk Partisi Grubu Antalya Milletvekili Mustafa Erdem konuştu.
"Değerli arkadaşlar, hepimizin bildiği gibi esnaflarımız ülke ekonomisinin temel taşlarıdır. Geçtiğimiz hafta yaklaşık 1 milyon esnafımızı yakından ilgilendiren uygulamayla Halkbank tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla esnafımıza kullandırılan hazine destekli kredilerin devam eden taksit ödemelerine geriye dönük fahiş zam yapıldı. Bunu “Sözleşmede zaten var.” diye geçiştirmek bence çok haksızlık olur. İktidar özellikle esnafa tefeci gözüyle bakıyor. Bugün, ülkede çiftçi, esnaf, emekçi bu hâldeyse maalesef AKP iktidarının uyguladığı yanlış politikalar yüzündendir. “Faiz sebep, enflasyon sonuç.” dediniz, “Ekonomistiz.” dediniz, ülkenin ekonomisini de kaynaklarını da maalesef bitirdiniz. Yarattığınız bu ekonomik tabloda kirasını, BAĞ-KUR’unu ödemek için zorunlu olarak borçlanan ve güç bela bu borçları ödemeye çalışan esnaflarımızın bu yükün altından kalkmaları maalesef mümkün değildir. Esnaf zaten borç yükü altında ezilmektedir.
Değerli arkadaşlar, bakın 2024 yılının ilk dört ayında 30.711 esnaf maalesef kepenk kapatmış. 266.412 KOBİ’nin de borcu maalesef takibe düşmüştür. Halkbank’ın verdiği kredilere baktığımızda esnafa verilmesi gereken kredilerin maalesef hem de sabit faizle yandaşa verildiğini hepimiz biliyoruz. Bu faiz oranlarıyla bile esnafın şu anda kredi çekemez durumda olduğunu da biliyoruz. Geçtiğimiz hafta AKP iktidarı yirmi iki yıldır yarattığı ekonomik yıkıma çare olacağını düşündüğü bir tasarruf tedbirleri paketi açıkladı, bizim gibi tüm kamu oyu da yakından takip etti. Ne gördük bu tasarruf paketinde ekonomiyi düzeltecek? Maalesef koca bir hiç. Kelimenin tam anlamıyla dostlar alışverişte görsün tasarruf paketi. Ekonominin bu hâle gelmesine neden olan 5’li çetelerinin silinen vergi borçları yok bu pakette, sanayi şatafatı yok, yandaş müteahhitlere verilen teşvik yok, dolar garantili köprüler, otoyollar, hatta hasta garantili hastaneler yok, Diyanete harcanan milyonlar yok, yok da yok.
Peki ne var? İşçinin servisini kaldırma var, iş umudunu söndürme var. Yani, arkadaşlar, kamuda göstermelik tasarruf paketleri falan hikâye; iktidar ekonomiyi bitirsin, ülkeyi krize soksun, sonra gelsin, bunun faturasını ayakta kalmak için açlık sınırı altında yaşamaya çalışan esnafa kessin, çiftçiye kesin, çalışana kessin. Burada bir kez daha iktidarı uyarmak istiyorum: Yanlış ekonomi politikalarının yarattığı yükü esnafın, çiftçinin, işçi ve emekçinin sırtına yüklemekten vazgeçin. Ayakta kalmak, sabah dükkânının kapısını açıp evine ekmek götürmek için mücadele eden esnaf ve sanatkârlarımızı uçurumun kenarından itmeyin. Lütfen, esnafa krediyi açın, zaten zor durumda kalan esnafın içinde bulunduğu finansal sıkıntıları da kredi borç yükünü de göz önüne alarak alınan yanlış karardan derhâl vazgeçin diyorum. Bir de esnafın çektiği kredinin yüzde 1 artı 1’lik ve kooperatife verilen payının da devlet tarafından karşılanması yerinde olacaktır diyor, öneriyi destekliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. "
ESNAF KREDİ ALIRKEN YAZAR ALTINA “FAİZLER ARTTIKÇA BENİM KREDİ FAİZİM ARTAR, İNDİKÇE İNER.”
Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu adına Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül konuştu.
Esnaf ve sanatkârların meseleleriyle ilgili böyle bir önergeyi vermiş oldukları için tabii ki tüm gruplara, tüm milletvekillerimize esnafa duyarlı oldukları için teşekkür ediyorum, özellikle bunu dile getirmek istiyorum.
Tabii, bir konuda da bilgi vermek gerekirse bu konunun muhatabı biziz. Bu konunun içerisinde bulunan bir arkadaşınız olarak asıl mesele şudur: Esnafın gerçekten de meselesi vardır, bu meseleleri el birliğiyle çözmemiz gerekir çünkü herkesin bir esnaf dostu, bir esnaf geçmişi vardır. Esnafın BAĞKUR primlerinde inmesi gereken rakam vardır, süpermarket yasalarıyla ilgili meseleleri vardır, bunu inşallah hep beraber çözeriz ama bu konu öyle herkesin zannettiği gibi bir konu değil, bu konuda biraz bilgi eksikliği var, keşke herkese tek tek bunu bilgi olarak verseydim. Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekilimiz Sayın Gökhan Günaydın Bey’i bu konuda bilgilendirdim, İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Müsavat Dervişoğlu’na bir hafta önce gittim, ziyaret ettim ve bu konuda bilgi verdim, tüm gruptaki arkadaşlarımıza, bana sonra milletvekillerimizin hepsine bilgi verdim ama herkese yetişemediğimiz için belki bilgi kirliliği vardır. Şu anda bu ne Hazine ve Maliye Bakanlığının işidir ne de Hükûmetle bir alakası vardır. Bu, sadece Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri ile Halkbank arasındaki bir anlaşmaya dayalıdır. Normalde bizim faizlerimiz şudur, yüz senedir böyle kullanılır, 1950 yılından itibaren: Yapmış olduğumuz sözleşmeyle esnaf faizleri değişkendir. Esnaf alırken yazar altına “Faizler arttıkça benim kredi faizim artar, indikçe iner.” diye sözleşmemiz vardır ama uygulamıyoruz.
NORMALDE FAİZLERİN YÜZDE 60 OLMASI LAZIM. BAKIN, NE OLDU? 7,5 15’E ÇIKTI, 17’YE ÇIKTI YANİ ŞUDUR: 17’Yİ ESNAF ÖDEYECEK, 17’Yİ HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI ÖDEYECEK, KALAN 26’YI DA HALK BANKASI SİNESİNE
Akgül konuşmasına devam ederken devamlı muhalefet milletvekillerinin sataşmalarıyla karşılaştı. İşte o konuşmalar:
YAVUZ AYDIN (Trabzon) – Bir önceki yıl neden olmadı Sayın Vekilim? 5’ten 7,5’a çıkınca öyle olmadı.
SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) – Esnafın hâli pirüpak o yüzden, o maddeyi…
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) – Anlatıyorum, bir dakika…
YAVUZ AYDIN (Trabzon) – Bunu da anlatırsanız seviniriz.
SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) – Yani Anayasa’yı dinlemiyorsunuz ama sözleşmeleri uygulatıyorsunuz. Tebrik ediyoruz!
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) – Anlatıyorum arkadaşım, ne olur, lütfen… Dinle de ondan…
SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) – Tabii ki…
İSMET GÜNEŞHAN (Çanakkale) – Halkbankın milyarlarca batık kredisi var, milyarlarca; onları gitsin alsın, onların peşine düşsün.
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) – Neyi anlatıyoruz?
SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) – Ya, biliyoruz biz onları, biliyoruz.
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) – Her şeyi böyle yapmayın, sizin içinizde 2 milletvekili arkadaşım var, şu anda Esnaf ve Kefalet Başkanı, onlardan sorun. Bu ayrı, öbür meseleler ayrı; onları niye karıştırıyorsunuz? Ben bilgi veriyorum size, diyorum ki: Normalde bu faizler şu anda Halk Bankası yüzde 60’la para topluyor; şu anda cebindeki parayı Halk Bankasına yatır, sana yüzde 58 faiz veriyor. Halk Bankası Merkez Bankasından yüzde 50’nin üzerinde faizle para alıyor…
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Halk Bankasının yönetimi kimde? Kamuda değil mi?
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) – …bunu 7,5’la esnafa kullandırıyor. Yapmayın, esnafa yanlış yaparak…
İSMET GÜNEŞHAN (Çanakkale) – Biz esnafa destek olunsun diyoruz. Bu söylediklerinizi biliyoruz.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – İktidarın kontrolünde değil mi Halk Bankası arkadaş? Kamuoyuna doğru bilgi verin ya! İktidarın bilgisi yokmuş(!)
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) – Normalde yüzde 60’la kullandırması gerekirken şu anda 7,5. Ya, sokaktan geçen bir arkadaşımıza…
İSMET GÜNEŞHAN (Çanakkale) – Ya, bunları biliyoruz, esnafa destek olalım diyoruz.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Ya, iktidarın bilgisi olmaz olur mu?
SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) – Siz esnafın arasında gezmiyor musunuz Sayın Vekilim?
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) – Vicdanın alıyor mu senin? 7,5’u 15 yapmışız, 60 yapmamışız. Ben esnaf temsilcisiyim, işimizi ben iyi biliyorum.
SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) – Tabii, o yüzden…
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) – Şu ana kadar 900 bin esnaf ve sanatkârın hepsine ulaşıyorum.
İSMET GÜNEŞHAN (Çanakkale) – Hepsi de “Tamam.” mı diyor?
SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) – Ne diyorlar? “Çok memnunuz. Teşekkür ederiz.” mi dediler size?
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) – Şikâyet eden sadece esnaf odalarıdır ve bunlar da bilgi olmadığı için.
Değerli arkadaşlar, normalde faizlerin yüzde 60 olması lazım. Bakın, ne oldu? 7,5 15’e çıktı, 17’ye çıktı yani şudur: 17’yi esnaf ödeyecek, 17’yi Hazine ve Maliye Bakanlığı ödeyecek, kalan 26’yı da Halk Bankası sinesine çekecek.
YÜKSEL SELÇUK TÜRKOĞLU (Bursa) – 60 olacaksa Kefalet Kooperatifine ne ihtiyaç var?
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) – Bakın, ben size ne olduğunu söyleyeyim: İşte elimde bugünün ödeme planı var.
YÜKSEL SELÇUK TÜRKOĞLU (Bursa) – Esnaf ve Kefalet Kooperatifine ne ihtiyaç var? 60’la alabilecekse size niye gelsin?
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) – 60’la mı alıyor şu anda?
YÜKSEL SELÇUK TÜRKOĞLU (Bursa) – Hayır, 60’la almayacak zaten. Bu bir kredi değildir.
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) – Almıyor kardeşim şu anda, almıyor işte Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri.
Bakın…
YAVUZ AYDIN (Trabzon) – Ona mı sevinelim? 60’la almadığına mı sevinsin esnaf?
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) – Ya, 100 bin lira çeken bir kişinin şu anda ödediği parayı söyleyeyim size. Bakın, normalde 6’ncı ayda yani önümüzdeki günlerde gitse ayda 400 lira, 500 lira faiz ödeyecek, şimdi ise bin lira ödeyecek,. en sonda kredi faizine 11 lira ödeyecek. Yani böyle abarttığınız gibi bir şey değil, yüzde 100 gelmiş değil.
SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) – Sayın Vekilim, 31 bin esnaf niye kepenk kapattı acaba?
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) – Bu esnafa kötülük yaparız, bunun üzerine gidersek krediler tamamen durur.
SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) – Onu da biliyoruz, açan da kapatıyor bir ay sonra, bir ay sonra onlar da kapatıyor. Son dört ayda 31 bin esnaf…
BAŞKAN – Teşekkür ederiz Sayın Milletvekili, bitti süreniz. Bir dakika da uzatma verdik. Siz grupları biraz daha bilgilendirin yazılı olarak.
ABDULKADİR AKGÜL (Devamla) – Yani ben sizi bilgilendireyim, bu işler yanlış; başka yerde konuşalım.
SÜMEYYE BOZ (Muş) – Altı ay sonra yeniden bir zam almayacağı ne malum.
SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) – Spor yapıyorlar; açıyorlar, kapatıyorlar. Esnaf spor yapıyor, açıyor, kapatıyor.
İSMET GÜNEŞHAN (Çanakkale) – Yani “Esnaf memnun.” diyorsunuz. Emekli memnun, esnaf memnun, öğretmen memnun; herkes memnun! Ondan mı 31 Martta bu oyu aldınız?
SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) – Musluk gibi aç kapat, aç kapat!
MHP adına kimse konuşma yapmadı. Konuşmalar sonunda araştırma önergesi TBMM genel kurulunda ret edildi.