- Haberler
- Çevre-Tarım
- Esnaf ve Kooperatiflere Rekabet Zırhı
Esnaf ve Kooperatiflere Rekabet Zırhı
Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, esnafın zincir marketle rekabet edebilmesi için özel bir model üzerine çalıştıklarını açıkladı. Kooperatiflerin daha iyi yönetileceği, denetleneceği ve faal olmayan ortakların ayrıştırılacağı bir mevzuat değişikliğine gidileceğini bildiren Erkan “Kooperatiflerin krediye erişiminin önü açılıyor” diye konuştu. Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, kooperatiflerin daha iyi yönetileceği, denetleneceği ve faal olmayan ortakların ayrıştırılacağı bir sistem kurmak üzere kapsamlı bir mevzuat değişikliğine hazırlandıklarını söyledi. Genel Müdür Erkan Dünya Gazetesi Ankara Temsilcisi Ferit Parlak’ın sorularını Ankara Sohbetleri'ne konuk oldu. Röportaj şu şekilde: Öncelikle Genel Müdürlüğünüzün çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz? 1 milyon 800 bini aşan esnaf ve sanatkâr ile yaklaşık 12 bin kooperatife ve bunların 1 milyon 500 binin üzerinde ortağına hizmet veriyoruz. Bu, aynı zamanda büyük bir sorumluluk da doğuruyor. Ülkemizin ekonomik ve sosyal hayatında önemli yeri olan bu aktörlere sunulan her hizmetin ülke ekonomisi üzerinde bir etkisi var. Kooperatiflerimiz arasında 1000'e yakın esnaf kredi ve kefalet kooperatifinden oluşan TESKOMB, Marmara Birlik, TARİŞ, Gülbirlik, Fiskobirlik, Trakyabirlik, Çukobirlik, Kozabirlik gibi tarım satış kooperatifleri birlikleri gibi her biri alanında öncü ve büyük kuruluşlar bulunuyor. Her iki kooperatif türünün toplamda 1 milyon civarında ortağı var. KREDİ KULLANAN ESNAF VE SANATKAR SAYISI 10 KAT ARTTI
- Kredi ve kefalet kooperatiflerinin sayısı ve kredilerde ne durumdayız?Esnafa kefalet sağlayabilen kooperatif sayısı son 20 yılda iki kattan fazla arttı. Bugün kredi ve kefalet kooperatifi sayımız 1000'e yaklaştı. Tabi kredi kullanan esnaf ve sanatkâr sayımız da neredeyse 10 kat arttı. Bugüne kadar 600 bine yakın esnafımıza kredi kullandırıldı. Faiz oranlarında büyük bir değişim var. Faizler yüzde 59’lardan 4,5 seviyelerine inmiş durumda. Kredi limitleri 200 bin, 500 bin seviyelerinde artırıldı. Geleneksel meslekleri icra eden esnafımız faizsiz kredi kullanma imkanına kavuştu.
- Tarım satış kooperatifleri ve birliklerinin ekonomik büyüklükleri ve ortaklarına katkılarında son durum nedir?
- Ticaret Bakanlığı olarak kooperatifçilik ile ilgili çalışmalarınızı hızlandırdınız. Anlatır mısınız?Kooperatifçiliğin tanıtımı ve geliştirilmesi Bakanlığımızın en önemli hedeflerinden biri. Bunun için 2018 yılında Sosyal Kooperatifçilik Treni adı altında bir Sosyal Kooperatifçilik Tanıtım, Eğitim, Geliştirme ve Uygulama Projesi başlatıldı. TCDD ile işbirliği protokolü çerçevesinde başlatılan proje kapsamında Sosyal Kooperatif Treni 17 ili ziyaret etti. Her ilde kooperatifçiliğin tanıtılmasına yönelik vatandaşlarımızla ve üniversitelerimizle çalışmalar yürütüldü. Bu yıl Nisan ayından itibaren Kooperatif Treni olarak projenin devamı sağlanacak. Ayrıca bu ay (10 Şubat’ta) yine Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi olarak Kooperatifçilik Otobüsü, Sayın Bakanımızın tanımıyla 'Kırmızı Otobüs' yola çıktı. 1 yılda 12 ili ziyaret edeceğiz.
- Mevcut kooperatiflerin finans man, pazar gibi sorunları var. Çözüm için çalışmalarınız var mı?
- Yapısal ve hukuki sorunların çözümüne yönelik çalışmalarınızı da anlatır mısınız?Kooperatiflerimizin ve tabi kooperatifçiliğin gelişimine engel olan finansman, örgütlenme ve denetim gibi temel sorunları var. Mevzuat çok başlı, dağınık ve yetersiz kalıyor. Bütün kooperatifler, gerek öz sermayeleri gerekse kredi olanaklarının yetersizliği nedeniyle, genellikle finansman sorunuyla karşılaşıyor. Ortaklık payı düşük, ödemeler tam olmuyor, sermaye birikimi sınırlı kalıyor. Kredi temininde sıkıntılar var.