'Esnafa paketten ŞAKA çıktı: Günde 74 kuruş!'

CHP'li Öztrak: Esnafa ise paketten çıka çıka, 'şaka' çıkmış. Basit usulde vergilendirilen 850 bin esnaf, gelir vergisinden muaf tutulacakmış. Şimdi bu yılın bütçesinde, basit usulle tahsil edilecek gelir vergisi hedefi 228 milyon 883 bin lira. Bunu 850 bin esnafa pay edelim, esnaf başına yılda 269 lira ediyor. Güne bölersek, günde 74 kuruş yapıyor.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak,  Genel Merkez’de MYK gündemine dair düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta açıkladığı Ekonomi Reform Paketi’ni de değerlendirdi.

2001 ekonomik krizi sırasında Hazine Müsteşarlığı da yapan Öztrak şunları söyledi:

MİLLETTEN IBAN’LA PARA İSTEDİLER, SURİYELİLERE 40 MİLYAR DOLAR HARCADILAR
Geçtiğimiz yıl Covid-19 salgınında, milletimize beş maskeyi bu hükümet bedava dağıtamadı. Pandemiyle mücadele etmek için millete IBAN numarası yollayıp bağış istedi. Devletine 40 yıl vergi ödeyen, işini durdurdukları esnaflarımıza, salgında 40 gün bakamayan şahsım hükümetinin başı, “Suriyeliler için 40 milyar dolar harcadık. Bir 40 milyar dolar daha harcarız” diye sıkılmadan böbürlendi durdu. Türkiye, bu 10 yılda, Suriye’nin ardından en büyük bedeli ödeyen ülke oldu. Ülkemizin, askeri, ekonomik, siyasi, sosyal yükleri olağanüstü arttı. Bazı illerimizin nüfus yapısı köklü bir biçimde değişti. Kilis’in yüzde 74’ü, Hatay’ın yüzde 26’sı, Gaziantep’in yüzde 21’i, Mersin’in yüzde 12’si, Adana’nın yüzde 11’i artık Suriyeli. Şehirlerimizde Suriye mahalleleri oluştu.  

ESNAFA PAKETTEN “ŞAKA” ÇIKTI
Bu pakette işçiye verilen hiçbir şey yok. İşsize bir şey yok. Çiftçiye bir şey yok. Emekliye bir şey yok. Esnafa ise paketten çıka çıka, “şaka” çıkmış. Basit usulde vergilendirilen 850 bin esnaf, gelir vergisinden muaf tutulacakmış. Şimdi bu yılın bütçesinde, basit usulle tahsil edilecek gelir vergisi hedefi; 228 milyon 883 bin lira. Bunu 850 bin esnafa pay edelim, esnaf başına yılda 269 lira ediyor. Güne bölersek, günde 74 kuruş yapıyor. Ankara’da ekmek markette 1 lira 75 kuruş. Halk Ekmekte 1 lira 25 kuruş. Yani esnafa müjde diye verdikleri, şu yarım ekmek parası bile değil. Esnafa verdikleri para bu yarım ekmeğe yetmiyor. Millete askıda ekmeği layık görenler, esnafımıza yarım ekmeği bile çok gördüler.  

PAKETTE REFORM YOK, ÇARE YOK
Bir de şu var, esnaflarımız Şubat ayında beyannamelerini zaten verdi. Verginin yarısını da ödedi. Şimdi Şubatta ödenen bu vergi esnaflarımıza iade edilmezse, esnafımızın payına bırakın yarım ekmeği çeyrek ekmek bile düşmüyor. Allah aşkına bu milletle alay etmek değilse nedir? Ne yazık ki açıkladıkları pakette, bunun dışında vatandaşı ilgilendiren tek bir somut reform yok, vatandaşın derdine çare yok.

REFORM DEDİĞİNİZ ÖYLE DEĞİL, BÖYLE OLUR
Oysa yeni ekonomi yönetimi göreve gelir gelmez, Merkez Bankası kasasından buharlaşan 128 milyar dolar için soruşturma açabilseydi, TL hızla değer kazanmaya başladığında, rezerv biriktirerek bu değer kazanımını tedrici hale getirseydi, yani daha yavaş bir kazanım olsaydı, insan hakları konusunda böyle “Plan değil, eylem” ortaya koysaydı, TÜİK’in veri kalitesini artırmak için kurulan, Danışma Kurullarını kapatmak yerine, kurumsallaştırılsaydı, Ekonomik ve Sosyal Konsey Kanununu TBMM’ye gönderilseydi, yuvarlak “-cek, -caklar” yerine “Kamu ihale Sistemi, Avrupa Birliği standartlarına göre yeniden düzenliyorum” deyip bu kanunu da Meclis’e sevk etseydi elbette bunlara reform denirdi. Yine esnafımızı, çiftçimizi, KOBİ’lerimizi güçlendiren, işsizlerimize iş verecek, güçlü çapalara ve somut bir takvime sahip, ülkemizde hem şarkıyı, hem de dansı değiştiren bir program milletimizin önüne koyabilseydi tabi buna reform paketi denirdi. Bununla da yedi düvele güçlü bir mesaj verilirdi. Güven sağlanabilirdi. Ama maalesef metal yorgunu bu hükümet bu fırsatı da kaçırdı. Ekonominin kontrolü faizcilerin risk iştahına malzeme edildi.  

Bakmadan Geçme