Esnafın işi değil, borcu büyüdü

DEVA Partisi lideri Babacan, ekonomiye, ticaret hayatına ve esnafın durumuna da değindi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Muğla’da partisinin 1. Olağan Milas İlçe Kongresi’nde konuştu.  Babacan’ın gündeminde ekonomik tablo vardı. Babacan, ticaret hayatına ve esnafın durumuna da değindi.

İşte Babacan'ın konuşmasının esnafla ilgili olan kısmı:

“Para basan kurumu bile borca soktular”

“Devletin başına hiç gelmeyen bir iş geldi. Para basan kurum borçlu olur mu ya? Bunu da yaptılar. Merkez Bankası’nın 140 milyar dolar döviz borcu var. Bu borcun önemli bir kısmı bankalardan zorunlu karşılık adı altında borç aldığı döviz. Diğer önemli kısmı da swap anlaşmalarıyla piyasadan ve diğer ülkelerden borç aldığı döviz. Doğmamış çocuklarımıza kadar memleketi borçlandırdılar."

 

“Esnafın işi değil, borcu büyüdü”

“İzah etsinler, esnafın işi büyümüyorsa ekonomi nasıl büyüyor? Türkiye’de bütçe açığı büyüdü. Hazinenin borcu büyüdü. Esnafın borcu büyüdü. Küçük işletmecinin borcu büyüdü. Cari açık büyüdü. Gelir dağımı arasındaki uçurum büyüdü. Çarşı pazar enflasyonu büyüdü. İşsizlik büyüdü."

 

“G-20 arasında vatandaşına destekte sondan ikinci ülke Türkiye”

“G-20 ülkeleriyle karşılaştırıyorlar. G-20 ülkeleri arasında Türkiye enflasyonda kaçıncı, hayat pahalılığında kaçıncı? Salgında vatandaşa doğrudan destek verme noktasında kaçıncı? Türkiye vatandaşına doğrudan destek veren sondan ikinci ülke. Gelişmiş devletler bu dönemde vatandaşının önce sağlığına odaklandı, sonra ekonomik yükünü hafifletti. Bizde devlet ortadan kayboldu. Başından beri ‘vatandaşa doğrudan destek verin’ dedik. Onlar vatandaşı daha çok borçlandırdı. Kredi üstüne kredi verip, üstüne de faiz eklediler. Siftah yapamayan esnafa kredi vermenin ne faydası var? Şimdi de borcu önceki taksitleri de ekleyerek erteliyorlar."

Bakmadan Geçme