Esnafın vergi ve sigorta primleri 1 yıl ertelensin

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, esnafların 'Vergilerimizi, sigorta primlerimizi ödeyemez noktadayız. Bir yıl ertelesinler vergi ve sigorta primini, faizsiz olsun ve biz bunları zamanı gelince öderiz' dediklerini aktardı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, esnafların “Vergilerimizi, sigorta primlerimizi ödeyemez noktadayız. Bir yıl ertelesinler vergi ve sigorta primini, faizsiz olsun ve biz bunları zamanı gelince öderiz” dediklerini aktardı.

Partisinin TBMM Grup Toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, Bolu temaslarından bahsederek esnafın sıkıntılarına işaret etti.

CHP lideri şunları kaydetti:

Bolu esnafının yüzünü güldürecek projeler

“Perşembe günü Bolu'ya gittim. Yeşilliği en çok olan kentimiz; olağanüstü bir coğrafyası var Bolu'nun. Başarılı da bir belediye başkanımız var, Tanju Özcan. Çok başarılı, Bolu'ya gerçekten güzel şeyler yapıyor, meydanlar kazandırıyor. Şimdi bir tarihi çarşı var. O tarihi çarşı, tarihi dokusuna uygun olarak yeniden yapacak, onun çalışmalarını da yapıyor. Böylece Bolu sadece yeşilliği için değil, tarihi için de, tarihi çarşısı için de turistleri büyük ölçüde cezbedecek. Öyle görünüyor değerli arkadaşlarım.”

Vergi ve sigorta primleri 1 yıl ertelensin

“Esnaflarla gezdik, esnafların dertlerini dinledik. Hepsi dertli, hepsi şikayetçi. Daha sonra bir toplantı yaptık; sivil toplum örgütleri, esnaf odaları, meslek kuruluşları onlar da geldiler, onların bazı sitemleri vardı ve ben o sitemleri dillendireceğime söz verdim. İstiyorlar ki, iktidar sahipleri bu sitemleri duysun ve gerekli önlemleri alsınlar.


Esnaf Odaları Birliği Başkanı… Biz 500 bin civarında esnafız diyor. Çok ciddi sorunlarımız var diyor. Zor durumdayız. Vergilerimizi, sigorta primlerimizi ödeyemez noktadayız. Bir yıl ertelesinler vergi ve sigorta primini, faizsiz olsun ve biz bunları zamanı gelince öderiz diyorlar. Kredi çekmekte zorlanıyoruz diyorlar. Eğer paramız yok, işyeri hiç açılmayacaksa ve bu yasaklar devam edecekse, bize bir yıl süreli bari faizsiz kredi versinler. Biz bu krediyle bir şekliyle geçirelim diyorlar. 3 ay süreyle bize biner lira para veriliyor. Bu bizim elektrik, doğalgaz faturalarını bile karşılamıyor. Dolayısıyla çoluk çocuk aç ve gerçekten perişan vaziyetindeyiz diyorlar. Kira stopajı; bazı arkadaşlar kirada, kira stopajı kesiliyor, bunu bizden istiyorlar. Oysa o mülk sahibine ait bir şey ama bizim sırtımızda kaldı. Biz buna isyan ettik. Siz bunu defalarca söylediniz ama oranı düşürdüler ama yük gene bizim sırtımızda. İtirazları haklı. Asgari ücretten vergi alınmasın diyorlar. Yanımızda çalışan birkaç kişi var, bari hiç değilse onlara daha yüksek ücret ödeyelim. Ayrıca zincir mağazalar, sokak aralarına indi, onlarla rekabet edemiyoruz diyorlar. Ben 10 kalem alıyorum, o gidiyor 50 bin kalem alıyor, bütün mağazalarına dağıtıyor. Benim tek dükkanım var, çoluk çocuğum var. Peki ben nasıl geçineceğim diyor. Rekabet edemiyorum, bana bu şansın tanınması lazım...”

Son bir yılda devletin kasasından ödediği faiz 134 milyar lira

“Bizim rant merakımız yok, bizim rant merakımız yok. Biz alın teriyle kazanan herkesin yanındayız. Kim alın teriyle kazanıyorsa, sabahın köründe dükkânı mı açıyor? Hay hay kardeşim, aç; kazanıyor musun? Helal olsun, kazan. Yanındaki kazanıyor mu? Evet, yanındaki de kazansın ve dolayısıyla daha güzel, daha barış içinde yaşadığımız güzel Türkiye'yi inşa edeceğiz değerli arkadaşlarım.
"Kaynak var mı?" diye sordular. Kaynak var dedim. Kaynak var. Kaynağın nerelere kullanılmasını siz değil, oy verdiğiniz siyasi parti belirler. Bu bir siyasi tercihtir. Ben verginin, topladığım vergilerin, aldığım borçların, sattığım fabrikaların bedelini istersem Ali'ye veriyorum, istersem Veli'ye veriyorum, istersem başkasına veriyorum. Nasıl veriyorum. İhale yapıyorum, çağırıyorum, gel kardeşim, kaç lira bu? 500 lira. Bin liraya sana verdim, 500 lirayı bana ver. Arayanı soranı var mı? Arayanı soranı da yok. Gidiyor bu paralar.
Bakın onlara şu örneği verdim, aynı örneği vermek isterim. AK Parti iktidarının son bir yılda devletin kasasından ödediği faiz 134 milyar lira. Biraz daha fazla, 134 milyar 700 milyon lira. Kime gidiyor, 134 milyar liralık faiz kime Gidiyor? Kimi alıyor bu faizi? Sordum, içinizde bu faizi alan var mı? Esnaflar orda, muhtarlar orda, herkes orada. Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf Odası Başkanları orada, herkes orada. Bu 134 milyar liradan bir lira alan var mı? Bir lira alan yok. Nereye gidiyor? 5 kişiye gidiyor. Bir de dışarıya ödüyoruz ve rakam verdim: Ayda 1 milyar 600 milyon dolar faiz ödüyoruz, 1 milyar 600 milyon dolar faiz ödüyoruz. Dolayısıyla ödediğimiz faiz, gerçekten de bütçedeki bütün gelirleri yok ediyor ve esnafa gidecek para kalmıyor. O zaman yapmamız gereken ne? Üreten Türkiye... Onlara üreten Türkiye'nin ne olduğunu, hangi stratejiden yola çıkarak Türkiye'nin bu beladan kurtulacağını da bütün ayrıntılarıyla bir şekliyle ifade ettim.”

Kılıçdaroğlu, geçen grup toplantısında açıkladığı, iktidara geldiklerinde ilk haftada neyi yapacaklarını açıkladığını hatırlattı. CHP lideri aynı açıklamayı tekrar yaptı.

İşte o açıklamadaki esnafı ve çiftçiyi ilgilendiren iki madde:

“- Çiftçilerin bankalardan ve tarım kredi kooperatiflerinden aldıkları kredilerin faizlerini tümüyle sileceğiz, ana paralarını taksite bağlayacağız.
Bunu kimsenin unutmamasını isterim, bütün çiftçiler unutmasınlar. Faizlerin tamamını sileceğiz. Çünkü çiftçilerin 310 milyar lira alacağı var, devletten alacağı var.
- Esnafın pandemi döneminde aldığı kredilerin faizlerini tamamen sileceğiz, ana parasını da onların görüşünü alarak taksitlendireceğiz ve onları da rahatlatacağız.”

Bakmadan Geçme