Esnaftan İnsafsızca Kira Alınıyor

Yıldırım 'Tam kapalı işyerlerinden yüzde 50, yarı kapalı işyerlerinden ise yüzde 75 eksik kira almaları gerekmektedir' dedi.

Pandemi döneminde bir çok firmanın, bir çok esnafın dükkan ve mağazalarını kapatmak zorunda kaldığını,  cafe ve restaurant gibi işletmelerin sadece paket servisle işletmelerini döndürmek zorunda kaldığını kaydeden BAKTAD  Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Genel Başkanı Mehmet Yıldırım “Maalesef mülk sahipleri bu süreç içinde işyerlerinden kiralarının tamamını tahsil etmek noktasında acımasızca, insafsızca bir tutum sergilemişlerdir. Değil kirasını elektrik, su, doğalgaz faturalarını bile ödeyemeyen esnaf  iflas etmemek, kapısına kilit vurmamak için kredilere sarılmış, bankalardan aldığı kredilerle faiz belasına bulaşmıştır” dedi.

Tam kapalılardan yüzde 50. yarı kapalılardan yüzde 75 kira alınmalı

Mülk sahiplerinin elini taşın altına sokması gerektiğini ifade eden Yıldırım; “Tam kapalı işyerlerinden yüzde 50, yarı kapalı işyerlerinden ise yüzde 75 eksik kira almaları gerekmektedir. Bir dükkanın durumunu belirleyen husus yapacağı iş kapasitesidir. İş yapamayan, masraflarını döndüremeyen esnafımızdan tam kira talep etmek, vicdani de değildir, insani de değildir. Kazanamayan esnaf kirasını da ödeyemez, diğer masraflarını da ödeyemez. Mülk sahipleri aç gözlü davranmamalı. Kazanamayan, iş yapamayan esnaf iflas eder, kapısına kilit vurur, kepengini indirmek zorunda kalır. Bu durum mülk sahiplerini de zora sokar. Neden? İflas eden firma dükkanını boşaltınca mülk sahipleri de hem yeni kiracı bulmak hem de esnafımızın ödeyemediği birikmiş kiralarını kovalamak zorunda kalır. Pandemi esnafımızı yıktı geçti. Bir çok dükkan kapandı ve hala kapanmaya devam ediyor. Mülk sahipleri ellerindeki kiracıyı tutmak için birikmiş kiralarının da bir bölümünü silerek onlara yardımcı olmalıdır. Gün dayanışma günüdür, yardımlaşma günüdür, birbirimize destek çıkma ve omuz verme günüdür” diye konuştu.

Destekler yeterli değil

Milli Ğazete'den Nedim Odabaşı'na konuşan Yıldırım. “ Devletin esnafımıza yönelik “Gelir kaybı ve kira ödemeleri” desteği,  ciro üzerinden verilecek destek yeterli değildir. Bu destekler işletmelerimiz için pansuman tedavisidir, pandemi döneminde oluşan dertlere merhem olamaz. Esnaf bu dönemde sıfırı tüketmiştir. Cafe, restaurant ve kahvehaneler artık açılmayı bekliyor. Pandemi kurallarına uyarak, ateş ölçer kullanarak, HES kodu sorarak, maske, mesafe ve temizlik kurallarını tüm detaylarıyla uygulayarak açılmayı bekliyoruz. İl ve ilçelerdeki Pandemi Kurulları esnafımızı tüm detaylarıyla takip etsin, denetlesin, kurallara uymayanlara ağır cezalar verilsin. Ama sıfırı tüketmiş esnafımızı artık açın ve müşterileriyle buluşturun. Lütfen sesimize kulak verin” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme