FAO Başekonomisti Torero: Gıda Ticaret Zinciri Tedarikinde Sorun Yaratılıyor

FAO Başekonomisti Maximo Torero vergi indirimi, fiyat ayarlamaları ve ikame ürünlerinin ithalatına dair girişimler gibi gıdada tedarik zincirini bozan arz yönlü kontrol ve müdahalelerin gıda enflasyonuyla mücadelede yararsız olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Başekonomisti Maximo Torero, dünyada enerji fiyatlarının yukarı yönlü bir eğilimde olduğunu ve daha da yükselebileceğini belirterek, enerji yoğun bir sektör olan tarımın yüksek enerji maliyetlerine karşı büyük bir duyarlılık gösterdiğini söyledi. DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Torero petrol ve gaz fiyatlarındaki artışların kaçınılmaz olarak elektrik, mazot, madeni yağ ve gübre fiyatlarının yükselmesine neden olacağını, bunun da gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskıya neden olacağını belirtti.

Türkiye’deki gıda enflasyonu konusunda da görüşlerini paylaşan Torero; vergi indirimi, fiyat ayarlamaları ve ikame ürünlerinin ithalatına dair girişimler gibi gıdada tedarik zincirlerini bozan arz yönlü kontrol ve müdahalelerin fiyat artışlarıyla mücadelede yararsız olduğunu söyledi.

 

Bakmadan Geçme