Esnaf Koca Çınarını Anıyor...

Türk esnaf ve sanatkarının efsane başkanı Kasım Önadım vefatının 23'üncü yılında anılıyor. Kasım Önadım, kendi deyimiyle 'yarış atı yarış pistinde ölür' misali bu hizmet yansında son nefesine kadar durmaksızın esnaf ve sanatkar camiasının yanında oldu.

Esnaf Koca Çınarını Anıyor...
guvencenEditör

 Türkiye’de esnaf ve sanatkar kitlesinin temel meseleleri, Türk kooperatif hareketi ve sosyal güvenlikle ilgili çok sayıda kanunun millete mal olmasında gösterdiği gayret ve çalışmalar, Türk milletinin esnaf tarihinde ve cumhuriyet dönemindeki örnek yerini aldı. Kasım Önadım, kendi deyimiyle "yarış atı yarış pistinde ölür" misali bu hizmet yansında son nefesine kadar durmaksızın esnaf ve sanatkar camiasının yanında oldu.

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği Genel Başkanlığı döneminde esnaf kesimine kredi olanaklarının sağlanması, ekonomi teşkilatlanmasının gerçekleştirilmesi ve Bağ-Kur Kanunu ile sosyal refahın tabana yayılması konusunda hizmetler verdi.
 
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğinin kurucusu, kredi kefalet kooperatifçiliğinin duayeni Kasım Önadım, 1926 yılında doğdu.

 Osmanlı'nın hakimiyet döneminde Rumeli'ye göçen ve Balkan bozgunuyla tekrar Anadolu'ya dönen bîr ailenin ferdî olan Kasım Önadım, ilkokulu Bursa'da bitirdi.

Bursa Erkek Sanat Okuluna devam ettiği yıllarda aynı zamanda babasının tütün tarlalarında çalışarak, ata geleneği bir hayat yolu izlemeye başladı.

1944 yılında tekstil mesleğini seçen Kasım Önadım, genç yaşta tekstil imalathanesi işletmeye başladı.

1951 yılında başlatılan Türk Esnaf Teşkilatı kuruluş çalışmaları içinde yer aldı; bir yandan da çalıştığı tekstil dalında teşkilatlanmaya öncülük ederek, Bursa Dokumacılar Derneğini kurdu.

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Teşkilatı kuruluş çalışmalarına katılan Önadım, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi kuruluşundan bir süre sonra yönetim kurulu başkanlığına seçildi.

1957-1960 yıllarında Türkiye Esnaf Teşkilatı Konfederasyonu yönetim kuruluna seçildi.

1970 yılında 8 bölge birliği ile birlikte, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliğinin kuruluşunu gerçekleştirme faaliyetleri içinde yer alan Kasım Önadım, 28 yıl aralıksız bu kurulusun genel başkanı olarak görev yürüttü. Türkiye'nin en büyük ve güçlü kuruluşu Esnaf Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı olarak, ESGİMTAŞ adıyla pazarlama hizmetlerinde bulunan büyük bir anonim şirketinin yönetim kurulu başkanlığını yaptı.

Esnaf meselelerini Türkiye'nin temel problemleriyle birlikte savunan Kasım Önadım, 1963 yılında Bursa Belediye Meclis Üyesi ve Belediye Başkan Vekilliğine seçildi.

1965 yılında Bursa milletvekili olarak parlamentoya seçilen Kasım Önadım, dört donem arka arkaya seçilerek, başanlı ve örnek parlamento hayatım 1980 yılma kadar sürdürdü.

 Önadım 11 Haziran 1998 tarihinde vefat etmiştir.

 

Bakmadan Geçme