• Haberler
  • Yaşam
  • Güzellik Sektöründe Eski Kara Düzen Devam Etmesin

Güzellik Sektöründe Eski Kara Düzen Devam Etmesin

Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği ve Ahi Enstitüsü'nün organize ettiği 'Güzellik Salonları Kuaförler ve Berberler Hasar Tespit Raporu' Çevrimiçi Toplantısı'nda sektörün orunları ve çözüm önerileri ele alındı. Toplantının moderatörlüğünü genel yayın yönetmeniz Fehmi Çalmuk yaptı. Toplantıya Tüm Güzellik Uzmanları Güzellik Salonu İşletmecileri ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Kevser Gülcan Topçu, Berberler ve Kuaförler ve Güzellik Salonları İşletmecileri Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karakaş ile , Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği onursal Başkanı Erol Korkut katıldı.

 Tüm Güzellik Uzmanları Derneği ve Eğitimcileri Derneği Kevser Gülcan Topçu toplantıda şu konuşmayı yaptı:

Şimdi şöyle üst başlıkla sınırlı fakat 3 başlığın içerikleri değişik, bundan 10 sene önceki müfredatla şu andaki müfredat aynı değil. Aynı olmaması gerekiyor. Bundan 10 sene, 20 sene önce mezun olan bir öğretmen, güncel olarak eğitimini yenilemediyse yetiştireceği öğrencide 20 sene öncenin teknolojisi ile gelir ve 20 sene öncenin uygulamalarıyla mezun olur. Gelişen, güncellenen bir sektör olduğu için eğitim sektörünün de bizimle paralel olarak güncellenmesi gerekiyor. Fakat bu eksiklikler fark edilmiş, bir iki ufak değişiklik oldu, bundan mutluyum, mesela öğrenciler artık işletmelere geliyor, okula haftada 1 gün gidiyorlar. Önceden 4 gün okula gidiyor, 1 gün staja geliyorlardı ya da 3 gün okula gidiyorlardı sınıfına göre, şimdi komple işletmeye gidiyorlar. Tabii ki bu da burada bir eksiklik olduğunu, okulların yetersiz olduğunun devlet tarafından fark edildiğini gösteriyor. 

SEKTÖRDE KİM NE YAPACAĞINI BİLMİYOR?

Çıraklık Eğitim Merkezleri, lise, üniversite komple yani eğitim olarak hangi alanlarda bizim mesleğimizle ilgili yetiştirme varsa hepsini kast ediyorum. Yetersiz bir eğitimle mezun olan öğrenci ve sonrasında ortaya çıkan sıkıntılar var. Tabi bir de şöyle bir şey var, hasar tespitten bir tanesi de bizim sektörde kim ne yapacağını bilmiyor. Şimdi 3 meslek dalı aynı anda anıldığı için bütün işlemler birbirine karışmış durumda yani yetkisiz de işlem yapılıyor artık. Yani nasıl diyeyim, 20 metrekare bir kuaför salonunda berberlikte yapılıyor, güzellik salonu hizmeti de veriliyor, kuaförlükte yapılıyor. 20 metrekare yeterli değil yani 3’ünü aynı anda yapabilmek için en az 200 metrekareye ihtiyaç var, hijyen açısından. 3’ünün de ruhsatını alabilmek için 3 tane ayrı diplomaya gerek var. 3 ayrı diploma 200 metrekare alan aldığı zaman, 3 dükkanı bir nevi birleştirmişsin gibi oluyor, bunda bir sıkıntı yok. Fakat bir salonun içerisinde 3 işlemin yapılmış olması hijyen ve eğitim açısından yeterli değil. Yani bir kişi 3 mesleği aynı anda aynı mükemmeliyette yapamaz. Birinden birine konsantre olması gerekiyor. Ama şimdi işlemler karıştı, onu yapan öbürünü yapıyor derken ortaya kalitesiz bir hizmet çıkıyor. Çıkan bu kalitesiz hizmet sonrasında da şikayetler başlıyor.

MESLEKİ İTİBARIMLIZ ÇOK SIKINTIDA

Mesleki itibarımız şu anda gerçekten çok ciddi sıkıntıda, ben bütün platformlarda bunu söylüyorum. Tabi bunu söylediğim zaman insanlara doğrular ağır geliyor. Yani mesleki itibarın olması için çaba da gösterilmiyor. Bunun için herhangi bir çalışma da yok. Yani bir kara düzenin devam etmesi durumu söz konusu sektörde. Tabii ki yıllardan beri mücadele etmekten ben yoruldum. Moralimde bozuluyor, üzülüyorum da neden, ilerleme yok, yıllardır yerimizde sayıyoruz, başka hiçbir şey yaptığımız yok. Yetkililere söylüyoruz, tamam yapacağız, edeceğiz, o olacak, bu olacak diyorlar ama ortada olan hiçbir şey yok. Eski kara düzen devam ediyor, sektör bu durumda. Ulaşabildiğim her yere, herkese de söylüyorum, bununla ilgili her platformda da yazıyorum.

İNSANLAR BU SEKTÖRÜ CAHİL SEKTÖR OLARAK BAKIYOR

İşin açıkçası hasar tespitinde bunları söyleyen de bir tek kendimi görüyorum, başka benim gibi konuşanda görmüyorum yani hep iyimser bir tablo çizilmeye çalışılıyor. Ortada iyimser bir tablo yok. İnsanlar bu sektöre, cahil bir sektör olarak bakıyor, bu benim zoruma gidiyor belki herkesin zoruna gitmiyor ama kendi şahsım olarak ben daha itibarlı bir meslek sahibi olmayı tercih ederdim. Kendi mesleğimi de çok seviyorum. Bu mesleğin içerisindeyken bu mesleğin itibarını yükseltmek için bir şeyler yapabilir miyim diye düşünüyorum ama her yapmaya kalktığımda, her hareketimde sanki anarşistlik yapıyormuşum gibi algılanıyor yani illegal çalışma.

En kısa sürede bizim mevzuat sorunumuz çözülecek. Ama bizim sıkıntımız sadece bu değil, bunu sağ olsun büyüklerimiz el birliğiyle, herkes bir tarafından tutarak bir yoluna koydu. Yani ortalıktaki kapanıyor, kapanacak lafları biraz kötü niyetli kişiler tarafından söyleniyor. Şu anda aynen Bayram Bey’in dediği gibi süreç anlattığı şekilde devam ediyor, artık bunu biz sorun olarak bile görmüyoruz. Mevzuat sıkıntısı, problemi kıymetli meslek temsilcileri tarafından dikkate alındı, ele alındı, ilgilenildi, gerekli aşamalar kaydedildi ve en son Çevre ve Şehircilik Bakanlığından en kısa sürede çıkacağını biliyoruz, kendilerine çok teşekkür ediyorum. Yalnız, Sayın Bayram Bey, Sayın Federasyon Başkanımız, Kıymetli Başkanımız, biz şimdi sektörle ilgili genel bir tespit yapıyoruz.

BU SORUNLARIN BİR DAHA YAŞANMAMASI GEREKİYOR

Mevzuatı çıkardık, her şey eskisi gibi olmaya başladı, yoluna girdi fakat yeniden aynı sıkıntıları yaşayacağız. Esas bizim sıkıntımız, bu sıkıntıları 5 yılda bir tekrarlıyor olmamız. Yani ben yaklaşık 10-12 yıldır sektördeyim, bu bizim 2. mevzuatımız. Çalışmaya başladıktan belli bir süre sonra mevzuat iptal edilmişti, yaklaşık 1,5 yıl illegal çalıştık. Sonra Cumhurbaşkanlığı tarafından imzalandı, 5 yıldır rahattık, şimdi yine 1,5 yıldır illegal pozisyonda çalıştık. Çok şükür çözülecek ama yeniden bu sorunların yaşanmaması için ne yapmamız gerekiyor. Bunun için bizlerde elimizi taşın altına koyalım, sizlerden de bu konuda destek bekliyoruz. Sektörü bir elden geçirmemiz gerekiyor. Kendiliğinden bunlar yaşanmıyor, bunun bir sürü sebebi var. Esas bizim burada tespit etmemiz gereken konu, neden biz bu noktaya tekrar tekrar düşüyoruz.

AÇILIM YAPMAMIZ GEREKİYOR

Demek ki sektörde bir eksiklik var, yapılması gereken şeyler var. İlerlememiz gerekiyor, bir açılım yapmamız gerekiyor, eski düzeni devam ettirmememiz gerekiyor. Çünkü eski düzenle aynı şeyleri tekrar yaşayacağız. İnanın ben yoruldum, 2 kez mevzuat noktasında esnaf olarak, aynı zamanda esnaf ve meslek temsilcisi olarak ben yoruldum. Etrafıma bakıyorum, sebepleri de çok iyi biliyorum, neden bu hale geldiğimiz de çok iyi biliyorum, bundan sonra ne yapabiliriz diye sizlerden fikir almak istiyorum. Ya da ne yapacağız, her beraber bira araya mı geleceğiz, gene bir konuşacak mıyız, çözüm mü üreteceğiz. Ama bir 5 yıl sonra yine aynı sorunu ben şahsım ve temsilcisi olduğum meslektaşlarım adına yaşamak istemiyorum. 

 


 

Bakmadan Geçme