Güzellik Sektörüne Yeni Yıl Müjdesi

Milyonu aşan aileleri ile birlikte dört yüz bin çalışanı ile zorlu günler yaşayan güzellik sektörü yeni mevzuata kavuşuyor Ankara Kuaförler Güzellik Salonları Manikürcüleri Esnaf Odası Başkanı Bülent Erdoğan, 'esnafımızın ekmeğini kimse yedirmeyeceğiz' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Güzellik Sektörüne Yeni Yıl Müjdesi

Danıştay'ın Dermatologlar Derneği tarafından açılan davayı karara bağlamasıyla zor günler yaşayan sayıları Türkiye genelinde 400 bini Aşan güzellik uzmanlarına müjdeli haber var. Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü güzellik salonlarının işleyişine ilişkin mevzuatı son aşamaya getirerek bakan onayına sunmaya hazırlanıyor.

Daha önce işyeri ruhsatı açabilmek için İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nden belge alan güzellik salon işletmeci esnafı bundan böyle muhatapları Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alacak.   Bakanlığın yeni hazırladığı mevzuata göre Danıştay'a konu olan yasaklamaya açıklık getirilecek. Böylelikle güzellik uzmanlarının dermatologların yapacakları işlem ayrı ayrı mevzuata yazılacak. Mevzuat değişikliğinde en ilgi çeken konu ise yaptığı işlemden dolayı müşterisini zarara uğratan işlem ne de yine mağdur mağduriyet oluşturan güzellik salonları işletmecilerine meslekten men cezası verilecek. Bu ceza Ahilik geleneğinde “pabucu dama atılma” cezasını hatırlattı.

Yasaklama nedeniyle sektörün diken üstünde çalıştığını ve esnafın ekmek parası kazanabilmek çalışmak zorunda kaldığını belirten Ankara Kuaförler Güzellik Salonları Manikürcüleri Esnaf Odası Başkanı Bülent Erdoğan, Bakanlığın hazırlayacağı mevzuatla ilgili ülke genelinde esnaf odalarının yoğun bir uğraş verdiğini mevzuatın çıkması ile beraber Esnaf ve Sanatkarlar kanununda da değişikliğin zaruri olduğunu bildirdi. Erdoğan “güzellik salonları esnafı güzellik uzmanları bir daha bu sorunu yaşanmaması nedeniyle kanuna ek bir madde eklenmesi ülke genelinde yapacağımız çalışmalarla milletvekillerimize ileteceğiz. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden destek isteyeceğiz” dedi. 

Gazeteci-yazar Fehmi Çalmuk’un BBNTÜRK televizyonu ekranlarında sunduğu Politik Adam programına, Tüm Güzellik Uzmanları Güzellik Salonları İşletmeleri Eğitimcileri Derneği  Başkanı Kevser Gülcan Topçu ile birlikte  konuk olan Bülent Erdoğan Danıştay kararı ile ortaya çıkan boşluktan birçok hastanenin ticari anlamda faydalanabilmek için güzellik merkezi gibi çalıştığını, hatta hamam bile işleten hastanelerin olduğunu öne sürdü. Dermatologların müracaatıyla mevzuatın iptal edildiğini hatırlatan Erdoğan “dermatologların sayısı da  puanı da hızla artıyor birçok doktor bu alana geçmek için çalışmalar yapıyor!” dedi.

Hükümetten  denetimlerin arttırılmasını isteyen  Bülent Erdoğan, işlem sırasında müşterisine zarar vermesi iddiasıyla güzellik uzmanlarının suçlandığını hatırlatırken “ hastanelerde doktor hataları yüzünden  insanlar ölüyor, neden hastaneleri kapatmıyorlar” diye sordu. Tüm Güzellik Uzmanları Güzellik Salonları İşletmeleri Eğitimcileri Derneği  Başkanı Kevser Gülcan Topçu ise kendisinin ilk yarndım eğitimi aldığı ve eğitimcisi olduğunu belirtirken  “acil yardım eğitimi alan güzellik uzmanlarının olay anında olay yerinde ilk müdahaleyi yapma yetkisine sahip olduğunu  açıkladı.
 

Meslek Liselerinde Yeni uygulama
Tüm Güzellik Uzmanları Güzellik Salonları İşletmeleri Eğitimcileri Derneği  Başkanı Kevser Gülcan Topçu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kız meslek liselerine yönelik başlattığı yeni uygulama ile güzellik uzmanlığı, kuaför gibi bölümlerde okuyan öğrencilerin 9-10-11-12 sınıfta bir günlük teori eğitiminin yanında haftanın dört güünü işletmelerde uygulama eğitimi göreceklerini  öğrencilerinin   maaşlarını da sigortasını da devlet tarafından karşılanacağını açıkladı.

Topçu, döviz kurunda  meydana gelen dalgalanmalardan dolayı büyük sıkıntılar yaşandığını  söylerken tedarik firmalarının ithalata dayalı ürünlerde yaptığı zamların ister istemez esnafın müşteriye yansıtmak zorunda kaldığını bu konuya çözüm bulunması gerektiğini açıkladı.   
 

Bakmadan Geçme