Hammadde Krizi AB'de Pazar Kaybettirdi

Türkiye'de geride bıraktığımız yılın son çeyreğinde fiyatları hızla artan hammaddenin iç piyasa yerine yurtdışına satılması, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe pazar kaybına yol açtı.

Tekstil sektöründe son aylarda hammadde kaynaklı yaşanan kriz duruldu ve 3 aya kadar çıkan termin süreleri de normale döndü. Ancak yaşanan sürecin hazır giyim sektörüne önemli pazarlarda ihracat kaybı olarak yansıdığını belirten sektör temsilcileri, AB gibi güçlü olduğumuz bölgelere pazar payının rakip ülkelere kaptırıldığını vurguladı.

Yener Karadeniz'in haberine göre söz konusu gelişmeler İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) rakamlarına da yansıdı. Birlik tarafından her ay Eurostat verileri dikkate alınarak yayınlanan “Avrupa Birliği Hazır Giyim ve Tekstil Pazarında Türkiye’nin Yeri Raporu’nun şubat ayı sonuçlarına göre Türkiye’nin AB ülkelerine hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı 2021’in ilk 2 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 oranında düşerek 1,7 milyar Euro’ya gerilerken aynı dönemde Çin’in ise bölgeye ihracatı yüzde 10 artarak 4,9 milyar Euro’ya çıktı.,

Yine aynı rapora göre Türkiye’nin bölgeye gerçekleştirdiği ihracatın kg. değeri yüzde 11,1 düşerek 16,5 Euro’ya gerilerken Çin ise söz konusu rakamı yüzde 7,6 artırarak 13,5 Euro’ya çıkardı. Bu yılın ilk 5 ayında ise Türkiye’nin bölgeye ihracatı, 2019’un aynı dönemine göre yalnızca 2,9 artarak 5 milyar 190 milyon dolardan 5 milyar 341 milyon dolara çıktı.

Bu sonuçların en önemli sebebi ise Çin, Bangladeş gibi önemli hazır giyim üreticilerinin 2020’nin son çeyreğinden itibaren Türkiye’den hammadde toplayarak açılmalara daha önce hazırlanması.

Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD) Başkanı Fikri Kurt, bu dönemde artan hammadde fiyatları nedeni ile ana pazarlarda trenin kaçırıldığını vurguladı. Kurt, “AB müşterisini üzdük, gücendirdik. Geçen senenin siparişlerini bile zor yakaladık. Piyasalar zayıf. Hammadde fiyatlarındaki artış da geri dönmedi.

Özellikle pamukta fiyat artışı durdu ama geri çekilme yaşanmadı. Şu an ne aşağı iniyor ne de yukarı çıkıyor. Ama piyasada bir dengesizlik var ve bu sene istediğimiz randımanda gitmiyor” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme