Hasan Büyükdede : Yatırımlar Hız Kazandı

Türk sanayisinin ulaştığı düzeyi aktaran Hasan Büyükdede, 'Endüstri 2.8'deyiz ama 4.0 yatırımları hızlandı' diyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, “Gündem Özel” sorularımızı yanıtlarken, Türk sanayinin ulaştığı düzeyi Cumhurbaşkanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın yaptığı araştırmadan aktardı;

Ülkemizde de “Endüstri 4.0”a uygun yatırım taleplerinde hızlı bir artış söz konusudur. Özellikle seri imalat makine parkurları olan sanayicilerimiz “minimum iş gücü, maksimum verim”i hedefleyen tesisler ve makine parkurları talep ediyor.

Örneğin, ben de “Endüstri 4.0”a uygun makineler ürettiğimden, Kahramanmaraşlı bir sanayicimiz, fabrikasında çalışan400 çalışanı yarı yarıya azaltacak ancak kapasiteyi de iki katına çıkartacak bir makine parkuru imal etmemizi talep etmişti.

Bahsettiğim sanayici, iki yıl içinde tamamladığı yatırım ile boşa çıkan 200 kişilik istihdam için de başka bir sektörde yeni bir tesisi faaliyete aldı. Türkiye’nin rekabetçiliğini hızla artırabilmesi için bu örnekleri çoğaltması zorunludur.

Cumhurbaşkanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının yaptığı bir araştırmaya göre “Endüstri 4.0” halen 2.8 seviyesinde gözükmektedir.

Bakmadan Geçme