Hızlı trende buzlanmaya karşı yerli çözüm

Türkiye'de yüksek hızlı trenlerin tekerlek sistemlerinde oluşan don olayına karşı buz çözme ve önleme sistemi üretildi. Sistemlerin birim maliyeti 10 milyon avroyu bulurken şu ana kadar Ankara için 2, Konya ve Sivas için birer adet üretilecek. Öte yandan İsveç ve İtalya'ya ihraç edilmesi planlanıyor.

Türkiye’de yüksek hızlı trenlerin tekerlek sistemlerinde oluşan don olayına karşı yerli buz çözme ve önleme sistemi üretildi. İvedik Organize Sanayi Sitesi’nde Toyka Elektronik tarafından üretilen sistemin birim maliyeti 10 milyon avroyu buluyor.

Ankara için iki adet, Konya için bir adet üretilen buz çözme ve önleme tesisinin dördüncüsü Sivas Yüksek Hızlı Tren hattı için de üretilmesi planlanıyor. Yurtdışında da ilgi gören tesis, ilerleyen günlerde İsveç ve İtalya’ya ihraç edilecek.

RAYLAR KIŞIN DA GÜVENLİ OLACAK

Sistem özel sıvıyı püskürterek trenlerin tekerlerinde oluşan buzlanmayı çözüyor. Yüksek hızlı trenler bu sayede zorlu kış şartlarında saatte 250 kilometre hızla sağlıklı bir şekilde yol alabiliyor.

Tesisi geliştiren Toyka Elektronik Genel Müdürü İsmet Şahin, üretimdeki amaçlarının tren tekerleklerin etrafında oluşan buz tabakasının uygun şartlarda ve hızlı bir şekilde eritmek olduğunu söyledi. Şahin, “Ürettiğimiz buz çözme ve önleme tesisinin yüzde 70’i yerli. Sistemin bir farklı versiyonunu yüzde 80 yerlilikle karayolu için de ürettik” dedi.

Bakmadan Geçme