İhracata Can Suyu Geliyor

KOBİ'lerin Eximbank desteklerinden aldığı payı artırmayı amaçlayan Eximbank'ın destek programının kısa süre içinde başlayacak olması, özellikle yeni finansman için teminat mektubu almakta güçlük çeken ihracatçı sanayicileri memnun etti.

Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ekonomi Reform Paketi kapsamında açıklanan ihracatçı KOBİ’lere yönelik KGF destekli özel kredi programının yakın zamanda hayata geçirileceğini bildirdi. Eximbank’ın destek programını kısa süre içinde başlatacak olması, özellikle yeni finansman için teminat mektubu almakta güçlük ç eken ihracatçı sanayicileri memnun etti.

Sanayiciler, yaşanan sorunların kredi limitlerinin tamamen dolmasına yol açtığını belirtirken, bu desteğin finansmana erişim ve ihracat potansiyelinin artırılması yönünden çok faydalı olacağını vurguladılar.

Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, bankanın 2017-2018 yılı hesaplarının Meclis KİT Komisyonu’ndaki denetiminde yaptığı sunumda önümüzdeki 5 yıllık dönemde KOBİ’lerin Eximbank desteklerinden aldığı payı yüzde 30’un üzerine çıkaracaklarını açıkladı.

Güney, ihracatın yüzde 11’inin KOBİ’ler üzerinden yapıldığını, ithalata daha az bağımlı oldukları ve ihracatta daha çok yerli girdi kullandıkları için KOBİ’lerin ihracattaki paylarının arttırılmasının Türkiye’nin dış ticaret açığının kapatılması noktasında büyük önem taşıdığını belirterek, Eximbank’tan faydalanan ihracatçılar içinde KOBİ’lerin payının yüzde 76,1’e çıktığını söyledi.

Güney’in verdiği bilgiye göre; 2021 yılının ilk çeyreğinde ilk defa Eximbank desteklerinden yararlanan 350 adet firmanın yüzde 90’ını KOBİ’ler oluşturdu.

Bakmadan Geçme