İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth 96 yaşında hayatını kaybetti

Sağlık sorunları nedeniyle doktorları tarafından acil olarak gözetim altına alınan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti. Kraliçe'nin ölümü 'Londra Köprüsü yıkıldı' parolasıyla duyuruldu. Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümüyle, en büyük oğlu eski Galler Prensi Charles İngiltere'nin yeni kralı ve devlet başkanı oldu.

Buckingham Sarayı, 2. Elizabeth'in sağlık durumunun kötüye gitmesi üzerine kraliyet ailesinin üyelerinin yanına koştuğu İskoçya'daki yazlık ikametgah Balmoral Kalesi'nde öldüğünü duyurdu. Kraliçe'nin ölümü 'Londra Köprüsü yıkıldı' parolasıyla duyuruldu

Buckingham Sarayından yapılan açıklamada Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral’da huzur içinde öldü. Kral ve Kraliçe Eşi bu akşam Balmoral’da kalacak ve yarın Londra’ya dönecek. Perşembe, 8 Eylül 2022 denildi. Açıklamada Prens Charles için Kral, eşi Camilla için ise Kraliçe Eşi unvanı kullanıldı. 2. Elizabeth için Buckingham Sarayı'ndan bayraklar yarıya indirildi.

GALLER PRENSİ CHARLES YENİ KRAL OLDU

Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümüyle, en büyük oğlu eski Galler Prensi Charles İngiltere'nin yeni kralı ve devlet başkanı oldu.

"İNGİLTERE'NİN ARTIK BİR KRALI VAR"

CNN Türk Londra Temsilcisi Metin Güneş, "İngiltere'nin artık bir kralı var. Kral Charles" diyerek şunları söyledi: 96 yaşındaydı kraliçe. Dün internet üzerinden bir toplantı yapacaktı ama iptal edilmişti. İskoçya'daki malikanede hayata gözlerini kapadı. En sevdiği yerlerden biri olduğu söyleniyor. Öğlen saatlerinde yapılan açıklamada, Sağlık Durumu nedeniyle gözetim altına alındığı duyurulmuştu. Şu an da saraya insanlar akın akın gitmekteler. Kraliçe sevilen bir kişilikti. Ülkenin büyük anlamda ninesiydi. 70.yılını tamamladı. Churcill'den bu yana 15 başbakan gördü.

CENAZE TÖRENİ HEMEN Mİ OLACAK?

Hemen olmaz. Vefat sonrası nasıl bir tören olacağı ve veliahtın nasıl tahta oturacağı çok dikkatli hazırlanan bir planla devreye sokulacak. Kraliçenin ölüm haberinin nasıl duyurulacağı 1960 yılında planlanmış. Her ayrıntıya yer verilmiş. İlk 10 günde neler olacağı, krallığın ilk günlerinin nasıl geçirileceği bu planda yer almış. Cenaze töreni göreceğimiz en büyük cenaze törenlerinden biri olacaktır. Cenaze birkaç gün belki de 10 gün sonra olacaktır.

CENAZE PLANI BASINA SIZDIRILMIŞTI

İngiliz hükümetinin Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünün hemen ardından yapılacaklara ilişkin güvenlik önlemlerinin yanı sıra sosyal medya kısıtlamalarının da yer aldığı "Londra Köprüsü Operasyonu" kod adlı planının detayları basına sızmıştı.

Kraliçe'nin tabutu, Buckingham Sarayı'ndan Westminster Sarayı'na bir geçit töreniyle götürülecek. Burada katafalka konulacak tabut, üç gün boyunca günde 23 saat halk tarafından ziyaret edilebilecek. Önemli kişiler için biletler düzenlenecek. Kraliyet ailesinin web sitesi, Kraliçe'nin ölümünü doğrulayan kısa bir açıklamayla siyah renge çevrilecek. İngiliz hükümetinin "gov.uk" uzantılı web siteleri ve hükümet kurumlarına ait tüm sosyal medya hesaplarında siyah bantlara (banner) yer verilecek. Acil olmayan içerik yayımlanmayacak ve yeniden paylaşım (retweet) hükümetin iletişim başkanı tarafından onaylanmadıkça yapılamayacak.

YAS İLAN EDİLECEK

Devlet cenaze töreni, Kraliçe'nin ölümünden 10 gün sonra gerçekleştirilecek ve ulusal yas günü olarak ilan edilecek. Yas günü, resmi tatil olmayacak ancak hafta içi günlere denk gelmesi durumunda çalışanlara izin verilmesi işverenlerin inisiyatifine bırakılacak. İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'daki parlamentolarındaki yasama faaliyetleri ertelenecek, tatilde olması durumunda parlamentolar geri çağrılacak.

GÜVENLİK UYARILARI

Planda Başbakanlık Binası 10 Numara önündeki bayrağın, ölüm haberinden 10 dakika sonra yarıya indirilmemesi durumunda halkın öfkeleneceğine dair değerlendirmeler de yer aldı. Plan; Dışişleri Bakanlığının önemli sayıda turistin ülke girişinin nasıl ayarlanacağı, İçişleri Bakanlığının muhtemel terör tehditleriyle nasıl başa çıkacağı ve Ulaştırma Bakanlığının başkentteki aşırı kalabalık konusundaki endişelerini de içeriyor. İngiliz basını, sızıntının 95 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth'in sağlık durumunun kötüleşmesinin işareti olarak görülmemesi gerektiğini yazdı.

Bakmadan Geçme