İş Adamları Ne İçin Feryat Etti?

Pandemi döneminde yaşanan kriz,artan girdiler, daralan piyasa koşulları tartışılırken Türk sanayininönde  gelen isimleri  asıl sorunun ara eleman eksikliği, kalifiye personel bulamamalarına mesleki eğitime değindi. Ankara Sanayi Odası ile düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantısınıa katılan 25 numaralı Motorlu Kara Taşıtları Tarım Aletleri ve Yedek Parça Sanayi ile 26 numaralı Sanayi ve İnşaat Makinaları İmalat Sanayii komiteleri temsilcileri açık yüreklilikle sektörün bu alanda yaşadığı zorlukları ortaya koydu.

ÜNSAL DAMPER SANAYİ TİCARET LTD.ŞTİ. MÜDÜRÜ ÖMER ÜNSAL:
İŞSİZLİKTE COVID-19’U DENKLEME KOYMUYORUZ

-Ara eleman ve bunları yetiştirmesi gereken meslek liseleri hakkında şu tespiti yapmak istiyorum. Mühendislik fakültesindeki en başarılı arkadaşlarımız meslek lisesinden, teknik liselerden gelenlerdi. Almanya bu konuyu çok farklı işliyor, belki örnek alınması lazımdı. Sanayideki başarısının sırrı da bu olabilir. 15-16 yaşında alınan bilgilerle tecrübe kazanan insanlar, yaptıkları işlerde toplumdaki görevleri itibarıyla sağlam taşlar şeklinde oturuyorlar.

Ancak ülkemizdeki son dönemde kriz haline dönen işsizlik problemi bence bundan kaynaklanmıyor, zaten var olan eleman bulamama probleminde iki tane daha faktör eklenmiş gözüküyor . COVID-19’u denkleme koymuyoruz gibi oldu, bunlardan birincisi bu. İnsanlar bolluk içinde yaşamasalar, ya da çok zengin olmasalar da sağlıklarıyla ilgili hayatlarını sonlandırabilecek bir tehdit olduğunda , işten vazgeçebildiler ya da askıya alabildiler. Mecbur olanlar dışındakiler bu alternatifi değerlendirdi.

E-BERK MAKİNE A.Ş GENEL MÜDÜRÜ HARUN OTACI:
SGK PRİMİ İSTİHDAM SAĞLAYAN SANAYİCİ İÇİN FARKLI UYGULANABİLİR

-Aslında sorunlarımız ortak. Bizler makineciyiz ve kalifiye eleman ihtiyacımız her geçen gün artıyor. Sokaktan tuttuğumuz birisini veya kırsal kesimden birisini alıp doğrudan üretimin içinde çalıştırarak beklediğimiz verimi almamız kısa zamanda mümkün değil. İnsanlar sanayi yerine AVM’lere gidip çalışıyor, daha kolay işleri tercih ediyor.

Hiçbir mesleği olmayan gençlerimizi eğitip, öğretelim 2 yıl sabretsinler sonra faydalanabilelim diyoruz. Buna asgari ücretle başla dediğinde, “kafama baret takacağım, iş elbisesi giyeceğim, bunun yerine AVM’ye giderim tertemiz bir yerde çalışırım veya garsonluk yaparım” diye düşünüyor. Bunun önüne geçmemiz lazım, sanayiyi tercih edilebilir noktaya taşıyacak çözümler üretmek için hep birlikte çaba göstermemiz gerekiyor.

Bu sorunun giderilmesi için sektörler arasında asgari ücret SGK primleri değişkenlik göstermeli. Bizde standart bir asgari ücret var. Her grupta çalışan insan bu parayla işe başlayabiliyor. Bunun yerine, aradaki farkın vergilerden muaf tutul arak, üretimde çalışanların maaşlarına yansıtılması şeklinde bir model uygulanabilir. Örneğin 700 lira civarında SGK ödemesi üretim sektöründe 300 liraya düşürülse, aradaki fark da personel maaşına yansısa. Yani üretimde çalışan bir insan 2 bin 300 lira yerine 2 bin 700 lira ile işe başlasa, talep artar diye düşünüyorum.

MASS MAKİNE SANAYİ VE TİCARET A.Ş GENEL MÜDÜRÜ MUSTAFA AKKIZ:
ELEMAN SORUNU YÜZÜNDEN ŞEHİR DIŞINDAN İŞÇİ GETİRİP FABRİKADA YATIRANLAR VAR

-İmalat sektöründe faaliyet gösteren bir firma olarak en çok yüzleştiğimiz sorunlardan biri işçi bulma sorunu diğeri finansmana ilişkin konulardır. İşçi sorununa değinecek olursak; Ankara özelinde, fabrikalarda çalışacak nitelikli personel bulmak bir yana yetiştirilmek üzere niteliksiz personel dahi bulamamaktayız. Fiziki ve mali açıdan imkanı olan bazı firmalar bu sorunu çözmek için şehir dışından bünyelerine işçi getirip, iş sahasında lojman imkanı sağlayarak bu sorunu aşmaktadır.

Kendi fabrikamızda 3 aydır başvuru yapılmayan mavi yaka pozisyonu mevcut olması konunun ne kadar önemli olduğunu gösterir niteliktedir.

RASİM MAKİNE SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ GENEL MÜDÜRÜ HALİDE RASİM:
SALGINDA HİZMETLER SEKTÖRÜ KAPANINCA ELEMANLAR SANAYİYE YÖNELDİ

Diğer şehirlere göre Ankara’daki işsizlik oranının yüksek olması ya da üretimde ihtiyacımız olan personeli bulamayışımızın sebebi, bu tarz metropollerde hizmet sektörünün imalat sektörünün önüne geçmiş olmasıdır. Salgın gibi olağanüstü bir durumda hizmet sektörü kapatınca bütün şehir kilitleniyor. Doğal olarak da yardıma ihtiyacı olan, iş arayan kişi sayısı bir anda artıyor. Biz ara eleman bulamıyorduk, atölyeyi süpürecek çırak dahi bulamıyorduk, hizmet sektörünün tamamı tatil edildikten sonra çok sayıda nitelikli personel ama ihtiyaç sahibi bu tarz işlere talip oluyor.

Meslek liseleri itibar kazanmadan ara eleman sorunu çözülemez

Meslek liselerinde ya da sanat okullarında eğitimin iyileştirilmesi birden fazla konuya bağlı. 1990’lı yıllarda meslek liselerinin üniversiteye girişinin önünü kapatmak adına atılan ilk adımdan itibaren mesleki eğitim çok zarar gördü. Ben de meslek lisesi çıkışlıyım. Makine mühendisliğini seçerken de bu engellerle karşılaştım. Meslek liselerine ve meslek yüksek okullarına itibar kazandırmadan içerdeki eğitimi iyileştirmeden, sadece okumayan çocukları yönlendirerek ara eleman sorununu çözemeyiz. 

HİDROAN HİDROLİK MAKİNE SANAYİ LTD. ŞİRKET MÜDÜRÜ LEVENT ÇAMUR:
ELEMAN SORUNU ÇÖZÜLÜRSE SANAYİNİN BİRÇOK SORUNU DA ÇÖZÜLÜR

-Sanayi sektörünün nitelikli, kendisini yetiştirmiş mühendislere ve ara elemanlara çok ihtiyacı var. Sektörde yurt dışından gelen Suriye, Özbek, Afganlı önüne geçmemiz, biraz daha yeni mezun arkadaşlarımızı bu işe teşvik etmemiz lazım. Bugün bir makine mühendisiyle iş görüşmesi yaptım. İki üretim müdürümüz sorularına hiç cevap alamadılar. Ülkemiz adına, eğitim sistemimiz adına, gençlerimiz ve bizler adına çok üzücü bir olay bu. Gençlerin biraz daha gayretli, işin içinde ve kendileri yetiştirme gayretinde olması lazım. Yani her şeyi devletten ve sanayiciden beklememek lazım. Nitelikli eleman sorunu çözüldüğünde işletmelerimizin birçok sorunu da çözülmüş olacak diye düşünüyorum.

MET ÇELİK GENEL MÜDÜRÜ İSMAİL ERDOĞAN:
KUR ARTIŞI TARIM VE GIDA SEKTÖRÜNÜ ÇALIŞAMAZ HALE GETİRDİ

-Şimdi gerçekten vasıflı elemana ara elemana ihtiyacımız var, mühendis sayısı çok fazla ama ara elemanımız o kadar yok. Elinde anahtar tutacak, kaynak yapacak, tornada çalışacak elemanımız yok. Yani bu eğitim sistemiyle ilgili, yönlendirmeyle ilgili bir problem. Örneğin bizde makine mühendisi daha az bir maaşla çalışırken, tornada çalışabilen torna tesfiye ustası daha fazla maaş alabiliyor. Biraz aileyle de ilgili. Biz çocuklarımızı yetiştirirken, memur, doktor, mühendis olsun, masa başı görevi olsun diye okutmaya çalışıyoruz. Finansman açısından özel bankalar biraz farklı davranıyor. Şu sıra kamu bankaları da biraz nazlanmaya başladı. Faiz oranlarını yükseltiyorlar. Özel bankalar agresif davranıyor. Hükümetin bu konuda destek açıklaması yapması lazım. Sanayicinin durumu gerçekten zor.

Bu haber  Dünya Gazetesi'nden Hüseyin Gökçe'nin "Borç yapılandırmasında erteleme değil ödenebilir vadeler gerekiyor" haberinden derlenmiştir.

Bakmadan Geçme