İstanbul Boğazı'nda 'mayın' alarmı! Ekipler harekete geçti...

İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde yabancı cisim hareketliliği yaşanıyor. Mayına benzetilen cisim için ekipler harekete geçti. Boğaz çift yönlü gemi trafiğine kapatıldı. İlk incelemelere göre eski Rus mayını olduğu belirtildi. Tedirgin eden olayla ilgili Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) açıklama geldi.

Sarıyer Türkeli Demirleme Sahası'nda balıkçıların fark ettiği ve mayına benzetilen cisim için Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri harekete geçti.

Deniz yüzeyindeki cismin incelendiği kaydedildi. İncelemelere helikopter de destek veriyor. Mayına benzer yüzen cismin saat 09.30 sıralarında görüldüğü ifade edildi. Boğaz çift yönlü gemi trafiğine kapatıldı.

İLK İNCELEMELERE GÖRE ESKİ RUS MAYINI

İlk incelemelere göre eski Rus mayını olduğu belirtildi. İncelemeler sürüyor.

Rusya-Ukrayna savaşında bir ay geride kalırken, Ukrayna'nın Odessa'dan Rus savaş gemilerini durdurmak için Karadeniz'e bıraktığı ve fırtına sonucu çıpalarından kurtulup sürüklediği öne sürülen mayınların İstanbul'a kadar ulaşabileceği belirtilmişti.

MSB'DEN AÇIKLAMA: MÜDAHALEYE BAŞLANDI

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan açıklamada, "26 Mart 2022 tarihinde sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarında Mayın benzeri bir cismin sivil ticari bir gemi tarafından tespit edilmesi üzerine olay mevkine Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirilmiştir. Bahse konu mayın benzeri cisim SAS Timleri tarafından emniyete alınmış ve etkisiz hâle getirmek maksatlı müdahaleye başlanmıştır." denildi.

TERÖR VE GÜVENLİK UZMANI BAŞBUĞ'DAN ÇARPICI AÇIKLAMA: 420 MAYIN...

Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ CNN TÜRK canlı yayınında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bu tehlikeyi belirtmiştik. İlk geleceği yer İstanbul Boğazı'dır dedik. Devlet olarak gerekli tüm tedbirleri aldık. Beklediğimizden de hızlı bir gelişme yaşandı. Bunun hasar yaratmadan görülmüş olması önemli. Aslında asparagas gibi algılanan haberin gerçek olduğunu görüyoruz. Sinop burnundan Boğaz'a kadar olan tehlike altında. Burada uluslararası sorun var. Türkiye önlemlerini aldı. Bu mayın görülmemiş olsaydı çok büyük hasarlar olabilirdi. Bir gemiye ya da balıkçı teknesine çarpması facia olacaktı. 420 mayın koptuğunda geleceği yer boğazlarımız. Tehlike geçmiş değil. Devlet üstüne düşeni yapıyor. İlk anda ani bir refleks gösterdik. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Gereken tedbirler alınacaktır" açıklaması olmuştu. Komşu ülkelerden aynı tedbirleri alması istenebilir. Bu konuda tecrübesi olmayan bir askerin bile müdahale etmemesi gereken bir konu. Mayına eğitimli kişinin müdahale etmesi gerekli. Doğru bir refleksle doğru bir işi yaptık. Sıradan bir olay gibi davranılması bir faciaya sebebiyet verebilir. Balıkçılarımız tehdit gördüğü ne varsa, ekiplere bildirerek üzerine düşeni yapmalı. 420 tane serseri mayının akıntının etkisiyle nereye savrulduğunu bilmiyoruz. Tüm tedbirlerimizi almak durumundayız. 420 mayının nasıl dağılacağı akıntıya bağlı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BÜTÜN TEDBİRLER ALINDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi dönüşü gazetecilerin sorduğu "Karadeniz’de döşenmiş bazı mayınların serbest kalması neticesinde ortaya çıktığı iddia edilen tehlike, ifade edildiği gibi ciddi bir boyutta mıdır? NATO bu konuda Türkiye’ye teknik bir destek verebilir mi?" sorusuna şu yanıtı vermişti:

"Mayınlar konusuyla ilgili olarak, bütün tedbirler tarafımızdan alınmıştır. Gerek Milli Savunma Bakanımın gerek Deniz Kuvvetleri Komutanımın ortak kanaati, bunlar böyle başıboş bir durumda değil. Ayrıca bu mayınların kendilerini kilitleme durumu söz konusu. Yani su yüzüne çıktığı anda bu mayınlar kendi kendini kilitliyor, adeta kendi kendini patlatıyor. Böyle bir özelliği de var. Bunun dışında da Deniz Kuvvetlerimiz her türlü tedbiri almış vaziyette."

Bakmadan Geçme