İstihdam Teşviğinde Sadeleşme Adımı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı istihdam teşviklerinin sadeleştirilmesi yönünde çalışmalara başladı. Toplam 22 kalem olan istihdam teşviki sadeleştirilecek, sayı azaltılacak.

Ekonomi Reform Paketi’nin çalışma hayatına ilişkin kısmının en önemli unsurlarından birisi olan istihdam teşviklerinde sadeleştirme çalışmaları sürüyor. Sayıları halen 22’yi bulan istihdam teşvikleri 8 farlı kanun çerçevesinde uygulanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı istihdam teşviklerinin sadeleştirilmesi yönünde çalışmalara başladı. 

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Elemanı Okan Güray Bülbül, teşviklerden yararlanabilmesinin uzmanlık gerektirdiğini belirterek küçük işletmelerin genellikle bundan yararlanamadığını bildirdi.

"Yürürlükteki istihdam teşviklerinin 8 farklı kanun çerçevesinde uygulandığını söyleyen Bülbül, “Toplam 22 sigorta primi teşvik, destek ve indirimi uygulaması bulunuyor” dedi.

İşverenlerin teşvik konusunda bilgi sahibi değillerse bu teşviklerden yararlanmaları mümkün olmadığını ifade eden Bülbül, “İstihdamın yüzde 52’si 10 ve daha az işçinin çalıştığı işyerlerinde gerçekleştiriliyor. 

Hüseyin Gökçen'in haberine göre  küçük işyerlerinde teşviklerden haberdar olma oranı daha düşük olduğu için teşviklerden daha çok büyük işletmeler yararlanıyor demek mümkün” ifadelerini kullandı.

Ekonomi Eylem Planı’nda yer alan ‘istihdam’ başlığının ilk eylem planı istihdam teşviklerinin sadeleştirilmesi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı sorumlu olduğu eylemin ilgili kuruluşu, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi olarak belirlendi. Sadeleştirme eylemi 31 Aralık 2021 tarihine kadar yapılacak.

“İstihdam teşviklerinin etkinlikleri gözden geçirilerek, mevcut teşviklerde mükerrerliğe sebep olan uygulamalar ve birbirini dışlayan verimsiz teşvikler belirlenecek, teşvik sisteminde sadeleştirmeye gidilecektir”

Bakmadan Geçme