Kahve fiyatları 10 yılın zirvesinde

Tedarik zinciri krizi ve üretimde iklim değişikliğinin etkileriyle sarsılan kahve fiyatları son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Artan fiyatlar dünya çapında kahve üreticilerinin stok yapmasına neden oldu

Vadeli işlem piyasalarında kahve fiyatları 10 yılın en yüksek seviyelerine çıktı. Tedarik zinciri krizi ve talepteki yıl sonu artışı ile mücadele eden şirketler ve tüccarlar tedarik sağlamak için yarışıyor.

Financial Times’ın haberine göre yatırımcılar, alacakları ürünler hakkında daha seçici olabilecekleri "fiziksel piyasada" yeterli stok elde edemeyebilecekleri endişeleriyle, teslimatları belirli bir fiyata güvence altına almalarını sağlayan vadeli ürünlere yöneliyorlar.

Buna karşılık, tüccarlar da stokların kahve vadeli işlemlerinin ana merkezlerinden biri olan Intercontinental Exchange'e çekildiğini ve bunun da vadeli işlem fiyatlarının daha da yükselmesine neden olduğunu belirtiyor.

Kahve ticareti şirketi Sucafina'dan Ilya Byzov, stoklardaki bu düşüşün "piyasadaki kahve kıtlığının devam ettiğine dair çok güçlü bir sinyal" gönderdiğini söyledi.

Daha yüksek kaliteli Arabica çekirdeği için vadeli işlem fiyatları şu anda 2021'in başındaki seviyelerinin neredeyse iki katına ulaştı ve kilosu 2,50 dolardan işlem görüyor.

Aynı zamanda, dünyanın en büyük kahve üreticisi ve ihracatçısı olan Brezilya Kahve İhracatçıları Konseyi, tüccarların konteynerler ve gemiler için rezervasyon almakta zorlandığını ve nakliye şirketlerinden sık sık yükleme ertelemeleriyle karşılaştığını açıkladı. Konsey, Ekim ayındaki kahve ihracat hacminin geçen yıla göre yüzde 24 düştüğünü belirtti.

Rabobank Analisti Carlos Mera, bu yıl yükselen konteyner navlun oranlarının yükselmeye devam ettiğini ve kilitlenme endişelerinin "her ihtimale karşı" satın almayı körüklediğini söyledi. Mera "Daha fazla kahvenin nakliye engeline takılması nedeniyle, talebi karşılamak için elinizde fazladan kahveye ihtiyacınız var" dedi.

Kahve çekirdeği fiyatlarındaki sert yükseliş, çiftçilerin stok yapmasına, ihracat akışının sınırlandırılmasına ve fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıya da yol açtı. Sao Paulo'da görevli ABD Tarım Bakanlığı (USDA) yetkililerine göre, kahve çiftçilerinin fiziksel pazarda önceden kararlaştırılan sözleşmeleri teslim edemediği yerlerde "temerrüt" vakalarının arttığını belirtiyor.

USDA, Brezilya kahvesiyle ilgili son raporunda, "En büyük üç Arabica üreticisi, Brezilya, Kolombiya ve Etiyopya, çiftçilerin mevcut daha yüksek fiyatlarla yeniden satış yapmayı hedeflemesinden dolayı kararlaştırılan fiyatlardan kahve teslim edemiyorlar ve temerrüt oranlarında artış yaşanıyor" denildi.

Brezilya'daki yeni bir kuraklıkla konusundaki endişeler kahve fiyatlarındaki ralliye ekleniyor. Kahve çiftçileri Temmuz ayında yaşanan şiddetli don nedeniyle dondurucu soğuklardan etkilendi. Don olayları bu yılki hasadı etkilemezken, son bir asırdaki en kötü kuraklığın ardından ağaçlara verdikleri zarar, bitkilerin sağlığının yanı sıra önümüzdeki sezonda kahve çekirdeği kalitesi konusunda da endişelere yol açtı.

Güney Amerika'nın güney kesiminde üst üste ikinci yıl kuraklık getirme eğiliminde olan La Niña hava olayı, talebin yüksek kaldığı bir dönemde düşük üretim hacmi korkularını artırdı. Tüccarlar, Brezilya'nın güney kesiminde normal yağış seviyelerinin daha düşük olduğunu ve bunun çiftçiler arasında endişelere yol açtığı belirtildi.

Bu arada, Vietnam'da kısıtlamalara yol açabilecek yeni Omikron varyantı hakkındaki endişeler, Londra'da işlem gören daha düşük kaliteli bir kahve çekirdeği olan Robusta için vadeli işlem fiyatlarını yükseltti.

Chicago Borsası’nda emtia brokerlığı şirketi Price Futures Group'tan Jack Scoville şu uyarıda bulundu: "Kovid Vietnam'a ve şimdi de dünyanın geri kalanına geri döndü. Sevkiyatların kesilmesinde bir faktör olabilir."

Bakmadan Geçme