Kahveci Esnafı Kapalıyken Alınan Vergilerin Peşine Düştü

Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı ve Türkiye Kahveciler Federasyonu Başkan Adayı İsa Güven, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e çağrıda bulunarak pandemi döneminde kapalı kaldıkları 17 ay boyunca belediyelerin kahveci esnafından alınan çevre temizlik vergisinin iade edilmesin istedi.

 

Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği’nin Ahi Enstitüsü ile birlikte “ Anadolu’nun Ahisiyiz, Üreten Türkiye’nin Hizmetindeyiz” Projesi kapsamında düzenlenen “Kahveci  ve İnternet kafeleri Esnaf ve Sanatkarlar  Hasar Tespit Raporu  çevrimiçi toplantısı gazeteci yazar Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği/Ahi Enstitüsü Başkanı Fehmi Çalmuk’un moderatörlüğünde yapıldı. Zoom üzerinde yapılan toplantıya yalnızca Edirne Kahveciler Ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Hakan Gönay ile Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı ve Türkiye Kahveciler Federasyonu Başkan Adayı İsa Güven katıldı.

 Esnaf zanaatkar gerçekten bu ülkenin Türkiye’nin  bel kemiğidir, omurgasıdır, çimentosudur ve orta direğidir. Ama ne yazık ki orta direk çöktü, zengin zengin oldu, fakir fakir oldu”diyerek toplantıdaki konuşmasına başlayan  Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven satır başarıyla şu açıklamaları yaptı: 

KAHVECİ ESNAFI İÇİN CAN SUYU KREDİSİ ŞART:
 Kahveci esnafı en mağdur olan kesimlerden bir tanesidir. Bizim en büyük belimizi kıran artan zamlar. Çok korkunç zamlarla küçük esnaf ve zanaatkar perişan oldu. Bugün aldığımız malı yarın geri koyamıyoruz. Geçen sene almış olduğumuz tüp 120 lira, bu sene 325 lira. Almış olduğumuz şeker geçen sene 5 liraydı, bugün 20 lira, çay 25 liraydı, 45-50’den aşağı çay fiyatı yok. Doğalgaz aynı, elektrik aynı, bu zamlar altında küçük esnaf ve zanaatkarlar mağdur oldu. 

Allah devletimize zeval vermesin, 25 nakit 25 kredi kartı verdi ama bunların günü geldi %50’si zaten ödeyemiyor. Borcu borçla ödemenin bir anlamı yok. Bizim esnaf ve zanaatkar, küçük esnafın zaten %60’ı borç batağındaydı. Sağ olsun Allah devlete zeval vermesin 4 tane 1000 lira, 1 tane 5000 lira hibe verdiler, 9000 lira, 3’de kira yardımı yaptık. 12 bin lira devlet bize yardım etti. Ama bunlar yeterli değildir, bizim acil tarafından bu kahveci esnafının daha da kaybolmaması için küçük esnaf ve zanaatkara, mağdur olan kesime Can Suyu Kredisi verilmesi şart. Borçla borç değil de, esnaf ve zanaatkara acil tarafından bir hibe kredisi verilmesi lazım. Esnaf ve zanaatkar zor günler yaşıyor ve her geçen gün kahveci esnafı kan kaybetmiş, gerçekten kahveci esnafına acil tarafından bir proje yapılması lazım. Mağdur olan kahveci esnafı, kafeler, internet kafeler, düğün salonları bunların acil tarafından ortak bir projeyle çalışma yapılması lazım, 

KREDİ  FAİZLERİ İNDİRİLMELİ:
Pandemiden önce bizim esnaf ve sanatkarın, Esnaf Kredi Kooperatiflerinden kullanmış oldukları kredi faizleri %4,5 ‘tu, %9,5 oldu. Bunun derhal 4,5’a çekilmesi şart. 

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ İADE EDİLSİN:
Burada altını çizerek söylüyorum, belediyeler tarafından, burada da Belediyeler Birliği Fatma Şahin’i de göreve davet ediyorum. Biz 17 ay kapalı kalmamıza rağmen belediyeler bizden haksız kazanç çöp vergisi alındı. Bunun derhal iade edilmesini talep ediyorum. Bize hizmet etmedikleri halde 1200 lira, iki yıldan 2400 lira haksız kazanç aldı belediyeler bizden. Bu çok önemli, buradan bir sıkıntımız daha var biliyorsun, bizim kahvehanelerimizde nargile salonlarımız vardı. Bu nargile salonlarımız hala yasak, ………..bizim ruhsatlarımızı da biliyorsunuz Tarım Bakanlığından alıyoruz. 2020 yılında pandemiden önce 4500 liraya aldığımız şimdi 7 lira bizden para istiyorlar. %50’de zam yapıyorlar. Bizim çalıştırmadığımız, satmadığımızın neden vergisini alıyorlar bir türlü anlam veremedim. Eğer bu parayı yatırmazsak ruhsatlarımızı iptal ediyorlar. Bunun da iade edilmesini talep ediyoruz. Ve biraz önce bizim sektörümüzün önü açılsın. Haksız kazanç olmaz. Çalıştırmadığımız bir işyerinden neden para alıyorlar bir türlü anlam veremiyorum. Ayrıca bizim acil tarafından yapılması gereken, ben Türkiye’yi dolaşıyorum biliyorsun, Türkiye’nin sorunlarını yakinen takip ediyorum. Biliyorsun ben Kahveciler Federasyonunun da Genel Başkan adayıyım. 3 yıldır gece gündüz sokaktayım, Küçük Esnaf ve Kahveci Esnafı, İnternet Kafelerimiz perişan oldu. 10 masa olan işyerimizde 2-3 masa, %50-60 iş kaybımız var ve sigorta primlerimiz çok yüksek. Bugün 1480 lira bir sigorta primi ödüyoruz. Bu son derece yüksektir, küçük esnaf ve sanatkara, mağdur olan esnafın bunu en aşağı 700-800’e çekilmesi şart. O kadar konuşulacak şeyler var ki hocam, hangi biriyle başlayayım bilemiyorum yani esnaftaki sıkıntı devam ediyor. 

FEDERASYON GÖREVİNİ YAPMADI:
Şimdi bana diyorlar ki Başkanım, sen Kahveciler Federasyonu Genel Başkan adayısın, Türkiye’yi geziyorsun, bende diyorum ki, demin Hakan Bey’e katılıyorum, bu süreçte federasyon Başkanımız görev yapmadı, telefonlara çıkmadı. Bir tek İsa Güven’in 10-15 tane Oda Başkanının feryat yapmasıyla bu sektör düzelmez. Birlik Başkanlarını, Federasyon Başkanlarını, Esnaf Sanatkarlar odası Başkanlarını da görevlerini yapmaya davet ediyorum. Bu sadece İsa Güven’in, Hakan’ın, Fehmi’nin sorunu değil. Federasyonun, Birliklerin ve Konfederasyonun işidir. Bugün bir Oda Başkanı sorun çözecek değil sadece götürür merciye ye sunarız. Ama bunu takip edecek olan, Federasyonlar, Birlikler, Konfederasyon...


 

Bakmadan Geçme