Kaptan Pamuk Eller Cebe
Yeni Taksi Tarifeleri 28 Temmuz'u 29'una Bağlayan Gece Uygulamaya Geçiyor. Taksimetre güncelleme ücreti 3 bin 950 lira olarak belirlenmiş durumda. Ancak bu maliyete gidiş-geliş yakıt masrafları, yemek giderleri ve uzun sıralar nedeniyle kaybedilen zaman ve müşteri kaybı da eklendiğinde, toplam maliyet 5 bin TL'ye yaklaşıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla yapılan zamların ardından taksiciler, taksimetre cihazlarını güncellemek için harekete geçti. Ortalama 20 dakika süren bu işlem, esnaf için oldukça maliyetli bir süreç haline geldi.
Taksimetre Güncelleme ve Maliyetler
Taksimetre güncelleme ücreti 3 bin 950 lira olarak belirlenmiş durumda. Ancak bu maliyete gidiş-geliş yakıt masrafları, yemek giderleri ve uzun sıralar nedeniyle kaybedilen zaman ve müşteri kaybı da eklendiğinde, toplam maliyet 5 bin TL'ye yaklaşıyor.
Taksiciler Güncelleme İçin İstasyonlara Akın Ediyor
UKOME toplantısında alınan kararla, taksimetre açılış ücreti yüzde 22,19 zamla 24,55 liradan 30 liraya, sarı taksi mesafe ücreti kilometre başına 17,61 liradan 20 liraya, sarı taksi zaman tarifesi ücreti saatlik 195,63 liradan 235 liraya, sarı taksi indi-bindi ücreti ise 90 liradan 100 liraya çıkarıldı. Bu zamların ardından taksiciler, cihaz güncellemesi için kentte belirlenen istasyonlara gitmeye başladı.
Bağcılar'daki bir istasyonda çalışan Evren Keskin, taksicilerin istasyon önünde sıraya girdiğini belirterek, "İşlem ortalama 20 dakika sürüyor. Bugün ve yarın için yoğunluk bekliyoruz. Burası pazartesi saat 24.00'e kadar açık olacak. Dün akşam saat 17.00'de işlemler başladı" dedi. Kent genelinde biri çevrim içi toplam 5 taksimetre ayar istasyonu bulunduğunu, bunlardan birinin Anadolu Yakası'nda olduğunu ifade eden Keskin, yoğunluğun artmasını beklediklerini söyledi.
Taksici Esnafının Tepkisi
Taksici esnafı, yüksek güncelleme maliyetleri ve zamların yetersizliğinden şikayetçi. Bir taksici, "Güncelleme masrafları, kaybettiğimiz zaman ve müşteri kayıplarıyla birlikte cebimizden çıkan para 5 bin liraya yaklaşıyor. Bu maliyetleri nasıl karşılayacağız? Zamlar yeterli değil, masraflarımızı bile karşılamıyor" diyerek tepkisini dile getirdi.
Ne Yapılacak?
Esnaf, bu maliyetlerin kendilerini zor durumda bıraktığını ve daha fazla destek beklediklerini belirtiyor. Taksici esnafının talepleri, UKOME ve İBB tarafından dikkate alınarak, güncelleme işlemlerinin daha uygun maliyetlerle yapılması için çözümler üretilmeli. Ayrıca, zam oranlarının esnafın maliyetlerini karşılayacak düzeyde olması gerektiği vurgulanıyor.
Taksici esnafı, UKOME ve İBB'den daha fazla destek ve anlayış beklerken, yüksek maliyetlerin altından kalkmak için çözüm arayışlarına devam ediyor.