Kavcıoğlu : Enflasyonla Mücadelede Birlik Olmalıyız

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini yüzde 12,2'den yüzde 14,1'e çıkardı. 'Enflasyon davranışları bozuldu, TCMB yalnız kaldı eşgüdüm gerekli' diyen TCMB Başkanı Kavcıoğlu, enflasyonla mücadeleyi vatandaştan, firmalara odalardan kurumlara herkesin içselleştirmesi gerektiğini vurguladı.

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini yüzde 12,2'den yüzde 14,1'e çıkardı. 2022 yıl sonu için yüzde 7,5 olan enflasyon tahminini yüzde 7,8 olarak revize eden Merkez Bankası, 2023 enflasyon tahmini ise yüzde 5 olarak korudu. 

Yılsonunda enflasyonda önemli düşüş beklediklerini kaydeden TCMB Başkanı Kavcıoğlu, "Politika duruşu, enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edilecek. Politikalarımızı enflasyonun düşüş ivmesine göre belirliyoruz. Faiz artırımı veya indirimi konusunda bir ifademiz olmadı" dedi.

Merkez Bankası olarak enflasyonla mücadelede önemli adımlar attıklarını kaydeden TCMB Başkanı Kavcıoğlu, ancak enflasyonu düşürmek için tek başına para politikasının yeterli olmayacağını vurguladı. 

Kavcıoğlu enflasyonla mücadelenin toplumsal mutabakatla yapılması gerektiğini ifade ederek, “Enflasyon davranışları bozuldu, TCMB yalnız kaldı, eşgüdüm gerekli. Enflasyonla mücadeleyi vatandaştan, firmalara odalardan kurumlara herkesin içselleştirmesi gerek” ifadelerini kullandı. 

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, yeni swap anlaşması için görüştükleri ülkeler olduğunu belirterek “Swap anlaşması konusunda tarih veya tutar söz konusu değil, tüm dünya merkez bankaları ile görüşüyouz, ticaret açığı verdiğimiz ülkelerle swap anlaşması yapmaya öncelik veriyoruz" dedi.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, 31 Temmuz'da sona erecek olan TL mevduatına stopaj indiriminin uzatılması konusunda ise "Hazine ve Maliye Bakanımızla görüştük, olumlu bir şey bekliyoruz. Önemli fayda sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
 

 

Bakmadan Geçme