Kısıtlamalar kalktı, Piyasalar Canlandı

1 Haziran itibari ile başlayan kademeli normalleşme, tüketici tarafında biriken talebin harekete geçmesini sağladı. AVM'lerde ziyaretçi sayıları 4,1 milyonu aşarken cirolarda ise 2020 Mart ayından bu yana en yüksek seviyeler görüldü.

Kademeli normalleşme kapsamında 1 Haziran itibari ile yeni bir döneme geçilmesi, alışverişi de tetikledi. Gerek düğün sezonunun gerekse işe dönüşlerin başlaması hazır giyimden kuyumculuk sektörüne, mobilyadan yeme-içme sektörüne kadar birçok alanda biriken talebin harekete geçmesine yol açtı.

Son 10 günde AVM ziyaretçi sayıları 2 milyon 200 binden 4 milyon 100 bine çıkarak Mart 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, cirolarda ise salgın öncesinin yüzde 70’ine gelindi.

Mobilya sektörü artan talebin etkisi ile 60 milyar TL iç pazar hacmine ulaşmayı hedeflerken kuyumculuk sektörü ise 2020’nin telafisine yönelik umutlarını artırdı. Sektör, satışlarda bir önceki yılın yüzde 50-60 üzerinde bir satış rakamı hedefliyor.

PERAKENDE UMUT BULDU

Mobilya sektörü artan talebin etkisi ile 60 milyar TL iç pazar hacmine ulaşmayı hedeflerken kuyumculuk sektörü ise 2020’nin telafisine yönelik umutlarını artırdı. Sektör, satışlarda bir önceki yılın yüzde 50-60 üzerinde bir satış rakamı hedefliyor.

Çatısı altında bulunan 421 markayı temsil eden Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de açılmalar ile birlikte yaşanan hareketliliğin memnuniyet verici olduğunu vurguladı. Satışların çok iyi gittiğini, özellikle cumartesi gününün oldukça hareketli geçtiğini anlatan BMD Başkanı Öncel, “Birikmiş bir talep vardı.

Onun etkisini görüyoruz. Bu sektör için moral oldu. Özellikle yazlık yerlerde ciro artışını daha fazla olmasını bekliyoruz. Grafiğin önümüzdeki iki ay daha yukarı yönlü hareket edeceğini düşünüyoruz. Ancak bizim için önemli olan bu hareketliliğin bunun kalıcı ve uzun vadeli olması” dedi.

Hareketliliğin bir diğer nedeni ise yaklaşan babalar günü. Öncel, “Babalar günü önemli bir alışveriş dalgası. Her zaman anneler gününün yüzde 60’ı gibi olmuştur.

Bu yıl da benzer bir durumun gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi. Sektör için önemli bir diğer faktörün ise turist olduğunu belirten Öncel, temmuz ayı ile birlikte yabancı turistin piyasaya girmesi ile yukarı yönlü ivmenin hızlanacağı beklentisini paylaştı.

KUYUMCULAR ARTIŞ BEKLİYOR

Hareketliliğin yaşandığı bir diğer sektör ise kuyumculuk sektörü. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, yılbaşı, sevgililer günü, anneler günü ve yaz düğün sezonunun özellikle kuyumculuk sektörü için ayrı öneme sahip olduğunu belirterek “Bu zaman dilimlerinde normal gün ve haftalardaki alışverişin 2-3 kat fazlası gerçekleşir.

Ancak, ne yazık ki pandemi ve kısıtlamalar nedeniyle kuyumcu meslektaşlarımız için bu özel günler hiç keyif vermedi, yüzleri güldürmedi. Normalleşmeyle birlikte yaz-düğün sezonuna girdik.

Zaten normalleşme başlar başlamaz sektör olarak bunun pozitif etkilerini iç piyasada görmeye başladık. Şimdiden yüzde 15-20 oranında satışlarımızda bir kıpırdanma başladı. Çok sürpriz gelişmeler olmaması halinde bu yıl düğün sezonunu, 2020 yılının yüzde 50-60 üzerinde bir satış rakamıyla kapatabiliriz.

Bir diğer önemli gelişme ise dünya mücevher fuarlarının fiziki anlamda kapılarını yeniden açmaya başlaması oldu. Miami’nin ardından önümüzdeki ay Hong Kong ve ardından Dubai fuarları ziyaretçileriyle buluşuyor” açıklamasında bulundu.

AVM'LER DOLDU TAŞTI

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş, 1 Haziran itibari ile tüketici tarafında biriken talebin harekete geçtiğine dikkat çekerek 1 Haziran’dan bu yana AVM’lere giriş sayısının 2 milyon 200 binden 4 milyon 100 bine kadar çıktığını söyledi.

Pazar günlerinin kapalı olmasına rağmen söz konusu rakamın bu seviyelere gelmesinin önemine dikkat çeken Altaş, “Cirolarda ise salgın öncesinin yüzde 70’ine ulaştık. Bu rakamlar bizim beklentilerimizin önünde. Tüm kategorilerde hareketlilik var.

Ertelenmiş talebin etkisini görüyoruz. Bir düşüş beklemiyoruz. Bir müddet stabil gideceğini ve yıl sonunda her hangi bir sürpriz olmazsa 5 milyonlu rakamları yakalayacağımızı umut ediyoruz” diye konuştu.

Öte yandan 441 olan AVM sayısı da artmaya devam ediyor. Hali hazırda Qamar Group’un Malkara AVM inşaatı devam ederken Nata Holding’in İstanbul’da hayata geçirdiği Tem Point AVM de tamamlandı.

 

 

Bakmadan Geçme