Kızılay'da satılık, kiralık-devren kiralık kaynıyor

DYP'li Oral: Ankara Kızılay'da satılık, devren kiralık veya kiralık fotoğraflar. Yani bunları iktidar tarafına verip de Cumhurbaşkanına iletmelerini rica edeceğim. Görüyorsunuz ki Kızılay'ın göbeğinde, Olgunlar, Konur, Yüksel caddelerinde dükkânlar, kiralık ya da satılık ilanları asmıştı

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, Ankara Kızılay’ın satılık, devren kiralık veya kiralık dükkanla dolu olduğunu bildirdi.

 TBMM Genel Kuruluna hitap eden Oral şunları kaydetti:

"Vatandaşımızın alım gücü kalmamıştır. Alım gücü kalmadığı için “Ömrü hayatımda başımı sokacak bir evim olsun.” niyetiyle bu tip şirketlere de umut veriliyor. Alım gücünü en çok kaybeden kesim ise esnaflardır, esnaf bir bir kepenk kapatmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımız “Bazı dostlar geldi ‘Dükkânlar kapanıyor.’ dedi. İşte rakamlar, ortada kapanan falan yok.” söylemişti. Biz İYİ PARTİ olarak sürekli sahadayız, sürekli esnaf geziyoruz, vatandaşla temas ediyoruz. Gördüğümüz şey şu: Sayın Cumhurbaşkanımızı ya danışmanları ya da çevresindeki bürokratlar yüzde 100 yanıltıyorlar. Geçtiğimiz gün Teşkilat Başkanımız Sayın Koray Aydın ve parti yöneticilerimizle Ankara’nın göz bebeği olan Kızılay’da esnaf ziyareti yaptık. Ziyaret yaptık ama sohbet edecek esnaf bulmakta dahi zorlandık. Herkes dükkânlarını kapatmış, in cin top oynuyor. Bakın, şu fotoğrafları size bir göstereyim: Ankara Kızılay’da satılık, devren kiralık veya kiralık fotoğraflar. Yani bunları iktidar tarafına verip de Cumhurbaşkanına iletmelerini rica edeceğim. Görüyorsunuz ki Kızılay’ın göbeğinde, Olgunlar, Konur, Yüksel caddelerinde dükkânlar, kiralık ya da satılık ilanları asmıştır. Bu dükkânlar zamanında yüzbinlerce lira hava parası verilip tutulabilen dükkânlardı. Şimdi, bomboş duruyorlar. Sayın Cumhurbaşkanına tavsiyem şudur: Ya etrafınızdaki yalan yanlış bilgiler paylaşan ekip arkadaşlarınızı derhâl uzaklaştırın ya da bizim yaptığımız gibi, Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener Hanımefendi’nin yaptığı gibi sokaklara bir inin, insanımıza bir dokunun, esnafın sesini dinleyin. Biz siyaseti lebalep kongre salonlarında değil dertli sokaklarda yapıyoruz, saraylarda değil caddelerde politika üretiyoruz.

Yeme içme ve eğlence sektörü çok büyük sıkıntı yaşamaktadır. Kızılay’da yaptığımız ziyaretlerde bu sektörde çalışan insanların da işletme sahiplerinin de perişan olduğunu gördük. Pek çoğu vergi ve SGK borçlarını yapılandırdılar. Ancak ödemenin son günü geçti. Bu insanlar dükkânları kapalıyken, iş yapamazken nasıl yapılandırma ödemesi yapacaklardı? Keza yapamadılar, borçlarını ve borçlandırmalarını da ödeyemediler. Kapalı olduğu hâlde stopaj, işgaliye, çöp, eğlence vergisi ödemek zorunda kalıyorlar. Bunların bir kısmının tahsilatını belediyeler yapmasa da kanuni olarak borçlar birikiyor. Kapalı olduğu hâlde dükkânına bir önceki yıla göre ortalama elektrik, su ve doğal gaz faturasını ödeyen esnafımız var. Bu esnaf, dükkânlarını açamadıkları için faturaları göremiyor ve açma kapama durumuna düşüyorlar üstelik. Şu an kısmi bir şekilde açılma başladı. Bu açılma bu sektörde bir kısma çok az iyi gelecek olsa da özellikle yeme içme ve eğlence sektörü hâlâ aynı sorunlarla devam edecek. Açılan dükkânlar SGK ödemeleri yapmak durumunda kalacak. Bu noktada devletimizin bir karar alması lazım. SGK ödemeleri, kapalı olan ya da kısmi açılmış olan esnaf için altı ay ya da bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanmalıdır. Bakın, burası çok önemli, -hani bir Bakanımız vardı, “Bakın, burası çok önemli.” diyordu ya, ben de ondan dolayı burası çok önemli diyorum- dükkânını açan esnafa, işe başlamaları için faizsiz ve uzun vadeli işe başlama ve işletme kredileri acilen verilmelidir. Bu ve benzeri pek çok sorun vardır; bugün bir umut ev, araba alabilmek için finansman şirketlerine giden vatandaştan daha kötü durumda esnafımız vardır.

Esnafımız kredi kartı borçlarını ödemek için yüzde vererek tefecilere ya da kredi kartı çevirme işi yapan insanlara düşmüş durumda kalmıştır. Bunlar için ne çözüm üreteceğiz? Bu çatı altında, aklıselimle bu hususu düşünmek zorundayız diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum."

Bakmadan Geçme