Konteyner Krizi İhracatçıyı Armatör Yaptı

Oba Makarna, konteyner krizinin lojistikte yarattığı darboğazı aşmak için, kendi armatörlük şirketini kurdu. Savana Shipping isimli şirket, 18 bin tonluk 2 konteyner gemisiyle birlikte 10 bin adet de konteyner yatırımı yaptı.

Aysel Yücel'in haberine göre pandemiyle başlayan konteyner krizi büyümeye devam ederken, iş yapamaz hale gelen bazı sanayiciler kendi çözümünü geliştirmeye başladı. Oba Makarna, iki konteyner gemisi alarak kendi armatörlük şirketini kurdu.

Egeli bir ihracatçı ise yüklerini kuru yük gemiyle gönderme yolunu seçti. Sektör temsilcileri bu tür alternatif çözümlere eğilimin artacağını öngörüyor.

ARMATÖRLÜK İŞİNE GİRDİM

85’i aşkın ülkeye yaptığı ihracatla dünyanın lider makarna üreticilerinden olan Gaziantep merkezli Oba Makarna, iki konteyner gemisi satın alarak armatörlük işine girdi. DÜNYA’ya konuşan Oba Makarna Yönetim Kurulu Başkanı Musa Özgüçlü, lojistikte yaşanan sıkıntılar nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini ve bu nedenle kendi denizcilik şirketlerini kurma kararı aldıklarını söyledi.

Musa Özgüçlü, kısa süre önce Savana Shipping'i kurduklarını açıkladı. Savana’nın filosunda ilk etapta 2 gemi olacak. İkinci el olan gemiler bu ayın başında satın alındı. Özgüçlü, her biri 18 bin ton olan iki konteyner gemisini hafta sonuna kadar teslim alacaklarını söyledi.

Özgüçlü, 10 bin adetlik de konteyner yatırımı yaptıklarını söyledi. Yatırım bedelini açıklamak istemeyen Özgüçlü, “Ancak şunu söyleyebilir ki, bu işin ciddi bir yatırım yapıyoruz” dedi. Şirket, bu gemilerle Mersin’den Afrika’ya ve Güney Amerika’ya makarna taşıyacak.

Özgüçlü, denizcilik şirketlerinin ilk etapta sadece Oba Makarna’nın mallarını taşıyacağını ifade ederken, ilerleyen dönemlerde üçüncü şahıslara da hizmet verebileceklerinin sinyallerini verdi.

 

 

Bakmadan Geçme