Konteyner Sorununa 'Çin modeli' Çözüm

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, ithal atık taşınan konteynerlerin boş geri dönüş yapmasını engelleyen Çin modeli üzerinde çalışma yaptıklarını, böylece bir yılda 50 bin konteynerin döngüsel ekonomiye dahil edileceğini açıkladı.

Kimya sektörü, atık ithalatı sorununa çözüm üretilmesinin ardından şimdi de pandemi süresince tüm dünyada yaşanan konteyner sorununa çözüm bulma çalışmalarına odaklandı. Çin’in atık ithalatı modelinin Türkiye’ye örnek olması gerektiğini söyleyen Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, “Çin, ilk etapta hammadde satın almak yerine, atık ithal edip ve bunları geri dönüştürüp, uygun fiyatla ihraç etme stratejisini başarıyla uyguladı.

Çin böylece eş zamanlı olarak nakliye konusunda da ilginç bir fırsat yakaladı” diye konuştu.

Osman Kılıç'ın haberine göre nakliyede konteynerin dolu gidip-gelmesinin fiyatı direkt etkilediğini ifade eden Eroğlu, “Çin, dünyanın dört bir yanından ithalat yaparak, atık dolu konteynerleri ülkesine getirirken aynı zamanda yapacağı ihracat için ucuz nakliye fırsatını yarattı. Pandemi döneminde Türkiye’nin de konteyner temininde yaşadığı zorluklar ve yüksek nakliye fiyatları göz önüne alındığında Çin’in, atık ithal etme modeliyle tek taşla birkaç kuşu nasıl vurduğu daha net anlaşılır.

Atık İthalatında Çin modeline benzer katmanlı kalkınma modeli benimsenmeli ve Türkiye’ye uyumlu özgün plan oluşturulmalı” açıklamasında bulundu.

Bakmadan Geçme