Kral Otu Sektörü Kral Gibi Yaşatacak

Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği'nin üyesi olan Oğuz Güler 'mücize kral otu' dediği  bitkinin tarım, hayvancılık ve buna bağlı sektörlerin büyük kazanç  elde edeceğini belirtiyor.

Ankara tanınmış esnaflarından yüksek ziraat mühendisi Oğuz Güler'in 23 kitabı  "Ekonomiye Kaynaklar, Tarıma Kral otu ve Yeşil yem Çözümü" yayınlandı.

Aynı zamanda Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği'nin üyesi olan Oğuz Güler "mücize kral otu" dediği  bitkinin tarım,hayvancılık ve buna bağlı sektörlerin büyük kazanç  elde edeceğini belirtiyor.

"mucize Kral otu 3-4 sayfa ile geçiştirilemeyecek kadar önemliymiş." diye kitabına başlayan Oğuz Güler kral otu hakkında şunları söyledi:

" Kral otunun tonu 2-5 liraya mal olmakta. Ülke genelinde yılda 30-120 ton verim yelpazesinde ürün alınacağı görülen bu yem müthiş ucuz. Adana koşullarında 10-12 ton mısır silajı alınan yerde, Kral otunun 100 ton verimli verdiği gözlenmiştir. Bu da şunu gösteriyor ki Kral otu şu an çok tüketilen mısır silajından 8-10 katı daha verimli ve 8-10 kat daha ucuza mal olmakta. Mısır silajının Türkiye ortalaması dekara 5 ton olduğuna göre 10-20 kat daha verimli olduğu da anlaşılıyor.

Üretim Maliyeti Düşük

Durum böyle olunca Kral otu %90-95 tarla boşaltarak bu boşalan tarlalara ithal ettiğimiz ürünleri ekme imkânı buluruz. Kral otu sudan ucuz ve tonu 5 TL'ye mal olup paketli olarak tonu 150-200 lira civarında piyasaya gireceğini düşünüyorum. 2. sırada Arpadan yeşil yem var ve 1 ton maliyeti 250 lira ama metabolik enerji değeri Kral otu ve mısır silajından 1-2 kat daha fazla. Bu rakam aralığı araştırma değerlerinin farklılık göstermesinden kaynaklanıyor. Yemde en önemli 1. kıstas ME yani metabolik enerji, 2. kıstas KM yani kuru madde değerleridir. Yeşil yemde kuru madde bu 2 bitkinin yarısı kadar ama onlardan çok daha fazla ME'ye sahiptir. Bu 2 bitki %60-70 sindirilirken yeşil yem %98 sindirilmesi de diğer önemli bir avantajı.

Depolamadan doğan aflatoksin etkisi yüzünden insan sağlığına kısmen zararları var diye mısır silajına, AB kısıtlama getirdiği halde ben alternatifi olmadığı için mısır silajı ekmeyin, yedirmeyin demedim. Desem de ucuz olduğu için dinleyen olmazdı. Ama Rafta yeşil yem ve kral otu gibi 2 Altın yemi tanıyınca, ivedilikle mısır silajının azaltmasından yanayım. O ara Mısır silajı küspe ile en ucuz 2 yemden biri olduğu için silaj fazla yedirildiği zaman ineğin doğurganlığını azaltıp ayrıca sera gazı salımını artırdığı bilinmekte. 3. ucuz yem tonu 400 TL olan ama çok yedirilemeyen küspedir. 4. yem saman ve tonu 1.000 TL fakat sindirim bakterileri ihtiva ettiğinden çok önemlidir. 5. sırada Yonca ve fig ve tonu 1.750 TL. 6. sırada ise tonu 2.000 TL'yi geçen ve az yedirilen hazır torba yemlerdir.

Yem Giderleri Düşecek

Hayvan beslemede %70 olan yem giderlerini düşürmek için mutlaka ucuz yem bulmak gerek. Köylünün yem girdilerini azaltmanın bir yolu olmalıydı. Bu yol Rafta yeşil yem-Rayey ve Kral otu-Maralfalfa'dır. Yeşil yem organik, toprak ve gübre istemez %100 tarla boşaltır. Ahır civarında yetiştirilerek 100 binlerce dekar tarla boşaltır. Çiftçi rafta hem ucuz yem yetiştirir hem de boşalan tarlasına başka ürün ekerek ilave gelir elde eder. Dünyada 1 milyar 553 milyon hektar tarım yapılan tarlalara %25'i yem bitkisi ekiliyor. Bu 388 milyon hektar demek. Bu alanın %20'sinin Rafta üretilen yemle boşaltılması ile 78 milyon hektar tarla boşalır. Ayrıca Kral otu ektirerek yine aynı alanın %20'si karşılığı alan boşaltılarak bu alanın %2'si Kral otu ekerek tüm alandan %38 yer boşaltarak yani 147 milyon hektar yerden gıda üreterek dünyada AÇLIKLA mücadele son bulur. 1 kg arpayı sadece sulayarak 7 günde 8 kg taze ve gaz yapmayan yeşil yem üretiriz. 1 kg yeşil yem 2,1 LT su ile tesiste, köylü usulü ile 3 LT su ile üretilip %95 su tasarruf edilerek üretildiği bilimsel bir veri. Dünya tarla tarımı yapılan arazinin %20'si yeşil yeme dönerse 140 milyar m3 su tasarrufu Afrika'nın veya Avrupa'nın kullanım suyu kadar tasarruf demek. Bill Gates'in tespitlerine göre sera gazının %11'ini 1,5 milyar sığırların oluşturduğu gazı yeşil yem %85-90 azalttığından tüm dünya tarım ve çevre bakanları konferansında dünyaya işin önemi aktarmak şart.

Bakmadan Geçme