Kripto paralar çakıldı

Kripto para birimleri hafta sonuna sert kayıplarla başladı. İşlem hacmi en yüksek kripto para birimleri olan Bitcoin ve Ethereum yüzde 20'ye yakın değer kaybederek, yaklaşık 2 ayın en düşük seviyelerini gördüler. Sert değer kayıpları sürerken, kripto para birimleri toparlanma çabasında... Huobi Türkiye Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü ve Kriptomeda Kurucusu Eray Dengiz kripto para piyasalarında yaşanan son gelişmeleri ve yaşanan sert düşüşün sebeplerini hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.

Kripto para yatırımcısı hafta sonuna hareketli başladı. Hafta boyunca 51 bin ile 50 bin Dolar arasında hareket eden Bitcoin fiyatları, hafta sonuna sert düşüşle girdi. Cuma günü kapanış saatlerinde 53 bin dolar seviyesinin üzerinde hareket eden Bitcoin fiyatları, sonrasında sert düşüşle 42 bin dolar seviyelerine kadar çekilerek 30 Eylül tarihinden beri en düşük seviyeyi gördü.

Gün içerisindeki düşüşünü yüzde 20 düzeyine çeken Bitcoin fiyatları, sonrasında toparlanmaya çalışırken saat 13.25 itibarıyla yüzde 16’nın üzerinde değer kaybıyla 47 bin 385 dolar seviyesinde hareket ediyor. Bitcoin’in (BTC), 7 günlük kaybı yüzde 13 seviyelerinde olurken, piyasa hacmi ise 997 milyar seviyesinde bulunuyor.

Huobi Türkiye Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, kripto para piyasalarında yaşanan ani düşüşle ilgili olarak “Kripto paraların kurumsallaşması nedeniyle makro tarafta yaşanan gelişmeler ve gece saatlerinde Evergrande krizinin yarattığı kriz havası satış pozisyonlarının hakim gelmesi ile zincirleme bir şekilde kapanan kaldıraçlı alım kontratları Bitcoin ve altcoinleri aşağı yönde baskıladı” şeklinde belirtirken; Kriptomeda Kurucusu Eray Dengiz  ise, "Omicron varyantının ve Fed’in yüksek enflasyonla artan rahatsızlığının neden olduğu belirsizliklerin ardından geldiğini düşünüyorum" dedi.

ETHEREUM DA SERT DÜŞTÜ

Piyasa hacmi en yüksek ikinci kripto para birimi olan Ethereum ise, Bitcoin’e eşlik ederek yüzde 20’ye yakın düşüş kaydetti ve 3 bin 500 dolar seviyesinin altını test etti. Ethereum, böylelikle 13 Ekim tarihinden beri en düşük seviyeyi görürken; şu dakikalarda ise yüzde 14 değer kaybıyla 3 bin 930 dolar seviyesinde işlem görüyor. Ehtereum (ETH), 7 günlük kaybını yüzde 4.62 seviyesine taşırken, piyasa hacmi ise 469 milyar dolar seviyelerinde…

Bitcoin ve Ethereum fiyatlarında yaşanan sert düşüşler, kripto para piyasalarında işlem gören bir çok kripto para biriminde de görüldü.

EL SALVADOR BİTCOIN SATIN ALDI

El Salvador, Bitcoin fiyatlarında yaşanan düşüşü alım fırsatı olarak görerek, 48 bin 670 dolar seviyesinden 150 Bitcoin daha satın aldığını açıkladı.

Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak kabul eden tek ülke olan El Salvador, geçtiğimiz günlerde Bitcoin şehri kurmaya karar verdiğini açıklamıştı.

SINIRLI ETKİ GÖRÜLEBİLİR

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda tapering’i (varlık alımı azaltımı) hızlandırabileceği yönünde mesaj verdi. Bu söylemin gerçekleşmesi Fed’in faiz artırım takvimini de öne çekebilir. 14-15 Aralık’ta yapılacak Fed toplantısına verilecek mesajları kritik olacak. Fed'in para potikasında olası değişikliklerin kripto para piyasalarında sınırlı bir etki yaratması bekleniyor.

SERT DÜŞÜŞ NEDEN YAŞANDI?


Bitcoin, sabah saatlerinde yüzde 20’ye varan sert bir düşüş yaşadı. Diğer yandan sadece iki gün içinde kripto para piyasasında yaklaşık 300 milyar dolarlık değer kaybı yaşandı. 

Bitcoin son 24 saat içinde yaklaşık 15 bin dolar düşerken, Ethereum ise 1100 dolar geriledi. Bitcoin ayrıca eylül ayından beri ilk kez 42 bin doları gördü.

Ethereum da benzer şekilde 3 bin 500 dolara kadar geriledi. Bitcoin şimdi ise 47 bin 500 dolardan işlem görürken, Ethereum ise 3 bin 900 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Piyasada bu düşüşten oldukça etkilendi. Ethereum’un yanında; Binance Coin (BNB), Solana (SOL) ve Ripple’ın b dahil olmak üzere diğer büyük kripto para birimlerinin her biri sadece 24 saat içinde neredeyse yüzde 10’luk bir değer kaybı yaşandı.

Piyasalar Omicron’un beklenenden daha ciddi bir konu halini alması, Evergrande’nin dün gece hükümetten acil yardım talep etmesi ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ikinci çeyrekte varlık alım programını bitirerek faiz artırım beklentilerinin yükselmesi eşliğinde sert dalgalanmalar yaşıyor. Bunun en büyük örneğini de kripto paralarda görüyoruz.

Bitcoin’in 55 bin doların seviyelerine kadar olan sürecinde yaklaşık iki haftadır yönsüz seyirler oluştu. Bu durum kaldıraçlı piyasanın şişmesine ve her iki yönlü pozisyonların katlanmasını sağladı. Ancak kripto paraların kurumsallaşması nedeniyle makro tarafta yaşanan gelişmeler ve gece saatlerinde Evergrande krizinin yarattığı kriz havası satış pozisyonlarının hakim gelmesi ile zincirleme bir şekilde kapanan kaldıraçlı alım kontratları (long squeeze diyoruz) Bitcoin ve altcoinleri aşağı yönde baskıladı böylelikle Bitcoin 55 bin 900 dolar seviyelerinden 41 bin 200 dolar seviyelerine kadar son 24 saat içinde değişim gösterdi, yüzde 25 civarında geriledi.

Coinglass verilerine göre son 24 saat içinde 400 bin trader pozisyonunu stopladı ve 2,5 milyar dolar piyasadan silindi. Bu rakam 6 Eylül’de 3,1 milyar dolardan sonraki en büyük likiditasyondu. 6 Eylül’de Bitcoin 52 bin 900 dolar seviyesinden 39 bin 800 dolar seviyesine kadar düşmüştü.

Söz konusu bu ani düşüş, Omicron varyantının ve Fed’in yüksek enflasyonla artan rahatsızlığının neden olduğu belirsizliklerin ardından geldiğini düşünüyorum.

Bakmadan Geçme