• Haberler
  • Yaşam
  • Kuaförlere ve Güzellik Salonlarına Pazar Tatili Yok

Kuaförlere ve Güzellik Salonlarına Pazar Tatili Yok

Ticaret Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle kuaförler ve güzellik salonları, pazar günü tatil uygulamasından muaf tutuldu. Ankara Kuaför ve Güzellik Uzmanları Derneği Başkanı Hesna Korgan, 'Mücadelemiz zafere ulaştı' dedi. Ticaret Bakanlığı'nın kuaförler ve güzellik salonlarına yönelik yeni düzenlemesi tartışmalara neden oldu. Meslek örgütleri ve esnaf, uygulamanın belirsizlik oluşturduğu belirtiyor.

Ticaret Bakanlığı'nın kararıyla kuaförler ve güzellik salonları için kabusa dönen pazar tatili uygulaması sona erdi. Bakanlık, kuaförler ve güzellik salonu işletmecilerini pazar tatilinden muaf tuttu. Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başer'in imzasıyla 81 ilin valiliğine ve meslek örgütlerine gönderilen yazı, uygulamanın yeniden düzenlenmesini içeriyor.

Yeni Düzenleme Detayları

6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'un 13. maddesinin 2. fıkrası, "Üst meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine, faaliyet kollarına göre perakende işletmelerinin çalışma saatlerinin bölge veya ülke düzeyinde belirlenmesinde Bakanlık yetkilidir." hükmüne dayanılarak yürürlüğe konulan Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 13. maddesinin 2. fıkrasında ise "Çalışma gün ve saatlerinin il ve ilçe düzeyinde belirlenmesine meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine Vali, bölge veya ülke düzeyinde belirlenmesine meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine Bakanlık yetkilidir." hükmü amirdir.

Bu hükümlere dayanılarak alınan 16.06.2023 tarihli ve 86219672 sayılı Bakanlık kararı ile berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftada bir gün kapatılmasına ilişkin uygulama, 01.07.2024 tarihi itibarıyla başlamıştı. Ancak uygulamanın başladığı tarihten bu yana Bakanlığa gelen talepler doğrultusunda, söz konusu kararın revize edilmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu doğrultuda, berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftada bir gün kapatılmasına ilişkin uygulamadan kadın kuaförleri ile güzellik salonlarının muaf tutulmasına ilişkin yeni bir Bakanlık kararı alınmış olup, bu kararın 81 ildeki ilgili üyelere duyurulması hususunda gerekli bilgilendirme yapılmıştır.

Korgan: "Mücadelemiz Zafere Ulaştı"

Uygulama ile birlikte pazar tatili yalnızca berberler için geçerli olacak. Uygulamadan Esnaf Odaları yanı sıra Ticaret Odalarına kayıtlı kuaförler ve güzellik salonları da muaf tutulacak.

Ankara Kuaför ve Güzellik Uzmanları Birlik, Beraberlik, Dayanışma ve Kalkınma Derneği Başkanı Hesna Korgan, kararın başından bu yana güzellik salonları ve kuaförler için pazar tatilinin yanlış bir uygulama olduğunu ve esnafın pazar tatili nedeniyle hem ekonomik olarak zarar gördüğünü hem de merdiven altı işletmelere imkan açıldığını belirtmişti.

Ticaret Bakanlığı'nın yazısından sonra Esnafhabertv.com'a konuşan Hesna Korgan şunları söyledi:

“Çok mutluyum. Mutluluğumun birinci sebebi, haklı olduğumuz mücadelede zafere ulaşmamızdır. Ticaret Bakanlığı, haklı talebimizi uygun görerek valilikler tarafından yayınlanan genelgeyi değiştirip güzellik salonları ve kuaförleri pazar tatilinden muaf tutmuştur. Bu, sektör açısından önemli bir açılımdır ve güzellik sektörünün yalnız olmadığını, birlik ve beraberlik içinde haklı taleplerinin sonuçlandırılabileceğini ispatlamıştır. Bu açıdan Bakanlığa teşekkür ederim. Ayrıca, bize inanan, mücadelemizde yer alan ve demokratik yollarla haklı sesimizi destekleyen tüm esnaf arkadaşlarıma da teşekkür ederim. Onların iradesi ve kararlılığıyla bu sonuç alınmıştır. Şimdiden herkese bereketli işler diliyorum.”

Ticaret Bakanlığı'nın Yeni Kararı Kaos  Oluşturdu

Ticaret Bakanlığı'nın kuaförler ve güzellik salonlarına yönelik pazar tatili muafiyeti getiren yeni kararı, tartışmaları beraberinde getirdi. Bakanlık daha önce hafta tatili kararlarını valiliklere bırakırken, şimdi uygulamada tamamen kendi yetkisini kullanarak karar verdi. Meslek odalarından alınan görüşler ve valiliklerin kapatma kararı, Ticaret Bakanlığı'nın yazısıyla neredeyse geçersiz duruma geldi.

Esnafhabertv.com'a ulaşan bazı esnaflar, "Bu yazıya dayanarak 24 saat çalışmak zorunda mıyız?" diye sormaya başladı. Yazıyla birlikte sadece pazar tatili değil, salı tatilinin de ortadan kalktığını ifade eden esnaflar, Ticaret Bakanlığı'nın yazısının yeni bir kaos ortamı oluşturduğunu dile getirmeye başladılar.

Esnafhabertv.com'un aldığı bilgilere göre, bazı meslek örgütleri bu kaosun ortadan kaldırılması için Ticaret Bakanlığı'na müracaat etmeye hazırlanıyor. İsminin yazılmasını istemeyen bir meslek örgütü başkanı ise, "Bakanlık bu kararıyla meslek örgütlerini ve valilikleri tamamen devre dışı bıraktı. Bu durum, bir anlamda yetki gaspını da ortaya çıkarır. Bu kararın acilen düzeltilmesi gerekiyor." dedi.

Bakmadan Geçme