• Haberler
  • Ekonomi
  • Kur en az 36-37 TL olmalı ki kayıplarımızı telafi edelim

Kur en az 36-37 TL olmalı ki kayıplarımızı telafi edelim

Deri sektörü 2023 yılının 11 aylık döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artışla 224 milyon dolara ulaştı. Ancak siparişler de yaşanan durgunluk ihracatçıyı öylesine korkuttu ki Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği eski Başkanlarından Perre Leather firmasının sahibi Mehmet Ali Dinç ' Kur en az 36-37 TL olmalı ki kayıplarımızı telafi edelim' dedi

Döviz kurundaki her artış esnaf ve sanatkarın belini büküyor. Tedarik firmları kur artışını bahane edip zam yapınca esnaf ve sanatkar  mecburen  tüketiciye yansıtıyor. Ancak öyle sektörler var ki esnaf ve sanatkarın döviz kurunun yükselmesinden ödü koparken bütün hesabını kurun yükselmesine bağlmış durumda. Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği eski Başkanlarından  Perre Leather firmasının sahibi Mehmet Ali Dinç " Kur en az 36-37 TL olmalı ki kayıplarımızı telafi edelim" dedi.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Eski TDKD Başkanı Gürkan Gözmen ise Dinç'i tbeklentisine "Rekabet edebilmek için tamamen karımızdan feragat ettik. Asgari ücrete yapılacak zam ile durum daha kötü olur. Dolar kuru da asgari ücrete yapılacak zam oranında artacaksa asgari ücrete yüzde 100 zam yapılması bile bizim için problem değil" sözleriyle  destek verdi.

Deri sektöründe iş olsun veya olmasın kadroyu 12 ay tuttuklarını söyleyen. Dinç açıklamasına şöyle devam etti:  “İç piyasa iyi gidiyordu, şimdi burada da zorlanacağız. İşçilik maliyetleri çok fazla. Bir üründe 90 doları buluyor. 10 ülkeye ihracat yapıyoruz. Kur istediğimiz artışı yapamadı. Kur en az 36-37 TL olmalı ki kayıplarımızı telafi edelim. Şu an en iyi satış yaptığımız ülke Ukrayna. Türkiye’ye gelip bizden alıyorlar. ABD pazarı da çok aktif.”

 İhracatın neredeyse yarısını yılda iki kez Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği’nce (TDKD) Antalya’da düzenlenen Leather&- Fur Fashion Show Fuarı’ndaki satışlardan elde ettiklerini vurgulayan sektör temsilcilerini siparişlerdeki azalma tedirgin etti. Sektör temsilcilerince sipariş düşüşünde dünya genelindeki talep daralması baş faktör olurken, yüksek işçilik maliyetleri ve uzayan vadeler nedeniyle nakit akışının yönetilememesinin de üretimi olumsuz etkilediğine değinildi. Geleceğe ilişkin tedirginlikte ise en önemli kriter yine işçilik oldu. Ekonomi gazetesinden İmam Güneş'in haberine göre eleman bulamama sorunu yaşayan sektör, diğer yandan başka sektörlere kıyasla daha yüksek işçilik giderlerine sahip olduğu için asgari ücrete gelecek zam sonrası kurun aynı seviyede yükselmeyeceğini düşünerek fiyatlara nasıl zam yapacağını düşünüyor. Mevcut şartlarda karların feragat ettiklerini söyleyen sektör temsilcileri, zam sonrasında artan maliyetleri karşılamakta zorlanacaklarını, fiyatlara zam yaparlarsa müşterinin kabul etmeyeceğini söylüyor.

 

Bakmadan Geçme