'Kurallara Uyalım, Eve Ekmek Götürelim'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası esnaf hakkında yaptığı açıklamaların ardından Sezai Matur 'Esnaf için seferberlik ilan etmeli' başlıklı çarpıcı bir köşe yazısı kaleme aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir nevi "kurallara uyun, dükkanları açalım" konu başlıklı konuşmasının ardından  Sezai Matur T54'te "Esnaf için seferberlik ilan etmeli" başlıklı esnafı uyarıcı ve yol gösterici bir köşe yazısı kaleme aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan herkesin merakla beklediği normalleşme kararlarını dün akşam kabine toplantısı sonrası açıkladı. Erdoğan şunları söyledi:

Hafta sonu uygulamasından başlayarak sokağa çıkma sınırlamasını illerde vaka, aşılama ve diğer kriterlere göre aşamalı şekilde kaldırıyoruz.Restoran, kafe, kıraathane ve benzeri esnafımızı rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır. İllerimizi, Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak mart başı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz.Halen uzaktan eğitimle faaliyetlerine devam eden öğrencilerimizin durumu, illerimizdeki vaka sayısına göre değerlendirilecektir. Bu açıklamadan anladığımız şu: İl Pandemi ve Hıfzısıhha Kurulları illerdeki vaka sayısına göre bugün kapalı olan işletmelerin ve okulların açılmasına karar verecek.

Bu açıklamayla, illerde yaşayanların üzerine sorumluluk yüklendiğini düşünüyorum. Anlıyorum ki; Sakarya'da bir yıldır pandemi nedeniyle iş yapamaz durumdaki işletmelerin, okulların açılabilmesi için hepimizin üzerinde büyük sorumluluk var. Sağlık Bakanlığı'nın hafta başında açıkladığı verilere göre Sakarya'da halen günlük vaka sayısı yüzün üzerinde. Bu demek oluyor ki, Sakarya'daki işletmeler açılamaz. O zaman, kapalı olan, binlerce kişinin ekmek kapısı olan işletmeleri tekrar açılabilmesi için her zamankinden çok daha fazla dikkatli olmalıyız. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına sadece kendimiz ve yakın çevremiz için değil o işletmeler için de dikkat etmeliyiz. Bir süredir unutulan denetimler, çarşıda-pazarta arttırılmalı. Kurallara uymayarak virüsün yayılmasına neden olanlar hiçbir şekilde affedilmemeli. Bu iş sadece denetimle olmuyor. Tüm yerel yönetikler, STK'lar Sakarya'da vaka sayılarını düşürmek için seferberlik ilan etmeli. Her kurum kendi içinde bir öz denetim oluşturmalı. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymayanlar uyarılmalı... Ev ziyaretleri mutlaka sonlandırılmalı. Ancak bunlar yetmez.

Salgının yayılım hızını arttıracak en büyük etkenlerden biri kuşkusuz aşı. Sakarya aşılamada da Türkiye ortalamasının altında. Aşılama hızını biran önce arttırmalıyız. Sırası gelen, hiç zaman geçirmeden aşı olmalı. Aşı için hastane odaklı değil, halkın kolay ulaşabileceği ASM (sağlık ocağı) odaklı çalışılmalı. Örneğin dün hastanelerde aşı odaları boşken bir çok ASM'de aşı olmadığı için randevuler iptal edildi. İlçe sağlık müdürlerinin bu aşı işini şova ve yarışa dönüştürmek yerine vatandaşın en kolay ulaşabileceği yerlerde aşı yapmayı planlamaları gerekiyor. Gelin, bugün bir karar verelim. Sakarya'da vaka sayısını sıfırlayamazsak bile kapalı işletmelerin açılabileceği seviyeye çekebilmek için, her zamankinden çok daha fazla pandemi kurallarına uyalım. Uyalım ki: Binlerce insan işlerine, işyerlerine kavuşsun, evlerine huzur içinde ekmek götürebilsin...

Bakmadan Geçme