Kütahya'da 106 fabrikadan 96'sında üretim durdu

Ülke genelinde OSB'lerde uygulanacak elektrik kesintisi başladı. Yüzde 40 doğalgaz, yüzde 90 elektrik kesintisinin yaşandığı Kütahya'da seramik üretimi durdu, cam jeneratörle devam ediyor.

İran'ın Türkiye'ye doğalgaz iletimini 10 gün süreyle durdurmasının ardından, organize sanayi bölgelerinde (OSB) elektrik kesintisi uygulaması başladı. Kütahya’da 106 aktif fabrikanın yer aldığı Birinci Organize Sanayi Bölgesinde kesinti yaşanırken, 30 Ağustos Sanayi Bölgesi'nde üretimin kesintisiz bir şekilde devam ettiği açıklandı.

SERAMİK DURDU, CAM JENERATÖRLE ÇALIŞIYOR

Karma OSB olmasına rağmen seramik sektörünün ağırlıklı olduğu Kütahya OSB’de kesintinin ardından 96 fabrika üretimini durdurdu. Verilen elektriğin yetersiz kaldığı seramik sektöründeki fabrikalar tamamen kapanırken, cam sektörüne üretim yapan 10 fabrika ise jeneratörle üretimine devam ediyor. Jeneratörle çalışan fabrikaların fırınlarını söndürmemek için bu maliyete katlandığını kaydeden Kütahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Eskioğlu “Fırının söndürülmesi büyük sıkıntı. Onu tekrar yakmak ya da fırının hasar alması büyük maliyetler çıkarıyor. Bu on firmamız maliyeti artırmasına rağmen sadece fırınları kapanmasın diye çalışıyor” dedi.

"BİZİ JENARATÖR DE KURTARMAZ"

Başkan Eskioğlu, jeneratörle çalışma süresinin de kısıtlı olduğuna dikkat çekti. Kesinti sürecinin 3 gün ile sınırlı kalmasını ümit ettiklerini aktaran Eskioğlu, 3 gün sonrasına ilişkin ellerinde bir bilgi olmadığını ve ilerleyen zamanlarda kesintilerin kademeli olarak devam edebileceğini öngördüklerini belirtti: “Şu an ciddi manada üretim kaybı var. Bu kayıp pek çok sorunu da beraberinde getirecek. Müşteri kayıplarımız olabilir. İç piyasadan tutun da ihracata kadar bütün gelir kaynaklarımız sıkıntıya girecek. Bizim temennimiz 3 gün ile sınırlı kalması. Şu anda sanayici bu 3 güne göre tedbirini aldı. Eğer süreç uzarsa bizi jeneratör de kurtarmaz.”

30 AĞUSTOS OSB’DE KESİNTİ YOK

Kütahya’nın bir diğer Organize Sanayi bölgesi olan 30 Ağustos Sanayi Bölgesi'nde ise üretimin kesintisiz devam ettiği belirtildi. OSB Müdürü Murat Demir, yüzde 40 oranında doğalgaz kesintisinin uygulandığını ancak elektrik kesintisi ile ilgili OSB yönetimine herhangi bir bilgi gelmediğini açıkladı.

Bakmadan Geçme