'Tokyo'yu Bırakın Anadoluya Bakın'
Anadolu Ajansı, Japonya'da pandemi tedbirleri sebebiyle zor durumda olan esnafın dertlerini haber yapmıştı, Meral Akşener konuyu İYİ Parti grup toplantısında gündeme getirerek AA'nı eleştirdi.
Meral Akşener, İYİ Parti grup toplantısında Anadolu Ajansı'nın Japonya esnafının zor durumunu anlatan haberini şu sözlerle eleştirdi: "Pulitzerlik bir başka habercilik başarısına da, Pazar günü ibretle şahit olduk. Devletin haber ajansı, taaa Japonya'dan “esnaf” haberi yaptı. Yanlış duymadınız. Hani şu terörist başının mesajını, dünyaya duyuran Anadolu Ajansı var ya, İşte o, Japonya'dan haber yapmış, diyor ki; “Japon esnaf zor durumda.” Güler misin, ağlar mısın? Burnunun dibini göremeyen, muhteşem habercilik, işyerlerinin sınırlı saatlerde çalıştığı Japonya'da, esnafın sesi olmuş. Kuruluşunda “Anadolu'nun sesini dünyaya duyurmak” diye bir hedef var. Ama Anadolu'yu duymadığı gibi, dünyanın bir ucundan bize esnaf derdi anlatıyor."
"Japonya'nın Esnafına Verdiği Destek Türkiye'nin Bütçesinden Fazla"
"Japonya, pandeminin başından beri, vatandaşına ne kadar destek verdi biliyor musunuz? 1 trilyon 260 milyar dolar. Türkiye'nin toplam bütçesinden fazla. Anadolu kan ağlıyor, bunların gözü, dünyanın öbür ucunda. Yakında Sayın Erdoğan kürsüye çıkıp, çilekeş Japon esnafı için, yardım kampanyası başlatıp, IBAN isterse şaşırmayın. Buradan iktidara seslenmek istiyorum; Gerçeği görmek doğru teşhisin, doğru teşhis de doğru tedavinin ilk adımıdır. Milletin gerçeklerinden kaçmayı artık bırakın. Tokyo'yu bırakın, İstanbul'a bakın, İzmir'e bakın. Samsun'a bakın, Diyarbakır'a bakın, Antalya'ya bakın. Tokyolu Şef Yukimori'nin derdiyle dertleneceğinize, Ankaralı işletmeci Zeynep Hanım'ın derdiyle dertlenin."
Ne Olmuştu?
Anadolu Ajansı’nın Covid-19 tedbirleri sebebiyle zor durumda olan Japonya esnafına dair haberi aynen şöyle:
Japonya'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle 11 eyalette olağanüstü hal (OHAL) bir ay daha uzatılırken, işletme sahipleri, hükümetten yeterli yardımı alamadıklarını ve zor durumda olduklarını söylüyor.
AA muhabiri, Japonya'nın başkenti Tokyo'da esnafa, salgının gelir düzeylerine etkisi, OHAL sürecinde yaşadıkları zorlukları sordu.Kıyafet satıcısı Ojima, salgın dolayısıyla seyahat, alışveriş ve eğlence faaliyetlerinin durmasının işlerini olumsuz etkilediğini belirterek, "Dışarı çıkılmıyorsa yeni kıyafet ihtiyacınız olmuyor demektir." dedi
Anadolu Ajansı’nda dün yayımlanan Japonya hakkında bir başka haberinde ise şu bilgiler verildi:
Japonya’da yeni tip koronavirüs salgınının etkisiyle, başta restoran sektörü olmak üzere bir yılda binden fazla işletme iflas etti. Kamu yayıncısı NHK’nin haberine göre Teikoku Databank, Şubat 2020’den beri iflas ve adli tasfiye başvurusu yapan şirketleri incelemeye aldı. Buna göre ülke genelinde iflas eden binden fazla işletme arasında ilk sırada 159 firmayla restoran sektörü bulunuyor. Son bir yılda 85 inşaat firması, 78 otel ve pansiyon konaklama firması battı. Salgının etkisi sonucu her ay yaklaşık yüz işletmenin faaliyetine son verdiği kaydedilerek, 11 eyalette 7 Mart’a kadar uzatılan olağanüstü halin (OHAL) bireylerin harcama kapasitelerini daralttığı bildirildi.