Market Yasası Dediler Esnafı 4 Liraya Mahkum Ettiler

 'Türk siyasi hayatında ilk defa bir siyasi parti genel başkan yardımcılığını Esnaf ve Sanatkarlarımıza ayırmış bulunmaktadır. Bu nedenle sayın genel başkan Mustafa Sarıgül beyefendiye teşekkür ederim' diyen Türkiye Değişim Partisi Genel  Başkan Yardımcısı  Erol Korkut, Esnaf Bakanlığı'nı kuruh her sorunu çözeceklerini belirtti.

 Türkiye Değişim Partisi Genel  Başkan Yardımcısı  Erol Korkut, “Esnaf Bakanlığı bir çok sorunun çözümüdür” dedi. Esnaf ve sanatkarlara yönelik sicil affının acil çıkarılmasını isteyen Korkut, bu sorunun esnaf ve sanatkarların krediye ulaşmasına engel teşkil ettiğini belirtti.

Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği, Ahi Enstitüsü'nün düzenlediği esnaf kredileriyle ilgili toplantıda partisinin pandemi döneminde esnaf ve sanatkarlara yönelik kredileri değerlendiren Erol Korkut, "görünen o ki esnaf sicilinde ertelenen ve halen yapılmayan sicil affı esnafımızın krediye ulaşmasındaki en büyük engeldir. Ben Türkiye Değişim Partisi bu engelin acilen kaldırılmasını talep ediyorum. Ekonomi hayatımızda batım olmayan neredeyse TEK kredi esnaf ve sanatkara verilen kredileridir" dye konuştu. 

Konuşmasında market yasasını değerlendiren Korkut, bazı kararların acilen gözden geçirilmesi gerektiğini bildirerek " Örneğin tütün mamülleri büyük marketler veya zincir marketten satamayacak. Bir bakkalın veya tütün mamülü satan bir büfenin bir karton sigaradan elde ettiği kar 4 liradır Yanlış duymadınız 4 lira…Bu esnaf ve sanatkarın hangi yarasına merhem olacaktır." diye sordu.

Korkut konuşmasına şöyle devam etti.G

 Parakende kanunu ile ilgili yeni bir yasal düzenleme yapılmaktadır. Sanki esnaf ve sanatkara bir imkan oluşturuluyor gibi algı yönetimini yapılıyor. Bu kanun değişikliğinde görülmesi gereken bazı noktalar var Örneğin tütün mamülleri büyük marketler veya zincir marketten satamayacak. Bir bakkalın veya tütün mamülü satan bir büfenin bir karton sigaradan elde ettiği kar 4 liradır Yanlış duymadınız 4 lira…Bu esnaf ve sanatkarın hangi yarasına merhem olacaktır. Eğer bu kanunu TBMM’de yasalaştırma dan önce yeni baştan değerlendirme imkanı olursa ve olmalıdır da o zaman zincir marketlerin mahallelere, sokaklara, caddelere kadar uzanmasına bir sınırlama getirilmesi gerekmektedir. Bu sınırlama zincir marketlerin bir yıl  bir semtte belirli sayıda olması ana arterlerde olmasını mecbur kılmak zorundayız. Eğer Mahalle bakkalının mahalle manavın kasabının kuruyemişçisinin züccaciye mağazasının tuhafiyenin kırtasiyenin yerine geçecek bir zincir market yaygınlığı Türk esnaf ve sanatkarına yapılacak en büyük kötülüktür."

Sicil Affı Çıkmalı

"Türk ekonomisinin bacasız istihdam üreten emek üreten esnaf ve sanatkarımız Bu süreçten sağlıklı yara almadan kurtulabilmesi için en önemli yardım eli krediler olarak görülmektedir." şeklinde konuşan Erol Korkut  "Ekonomi hayatımızda batık olmayan neredeyse TEK kredi esnaf ve sanatkara verilen kredileridir" dedi.

Korkut konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Esnaf Sanatkarlarımız mücbir mücbir sebepten dolayı dükkanına açamamak da ve aldığı kredileri dahi ödeyemez duruma gelmektedir. Tedbirlerin kısıtlamanın hafifletilmesi ile bazı illerimizde esnaf ve sanatkarımız yeniden dükkanlarını açmaya başladı.  

Elbette ki krediler devletin sübvansesiyle oluşacak ve esnaf ve sanatkarın yararına olacaktır Bilindiği gibi esnaf ve sanatkarımız Halkbank'ın sunduğu krediyi Esnaf ve Sanatkarlar Kredi kefalet Kooperatifleri eliyle almaktadır.

Diğer bir taraftan bu kredilere başvurarak yeni bir imkan oluşturma ihtimali de vardır. Ancak görünen o ki esnaf sicilinde ertelenen ve halen yapılmayan sicil affı esnafımızın krediye ulaşmasındaki en büyük engeldir.Ben Türkiye Değişim Partisi bu engelin acilen kaldırılmasını talep ediyorum. Ekonomi hayatımızda batık olmayan neredeyse TEK kredi esnaf ve sanatkara verilen kredileridir. Bu nedenle bankalar esnaf kredisini vermekte adeta kendileriyle birbirleri ile yarışmaktadır. Aylık ve yıllık faiz oranlarının giderek yükselmesi bu krediye ulaşmada esnaf ve sanatkarımıza büyük engel teşkil etmektedir. En azından mevcut kredi ödemelerinin bir yıl ertelenmesi kredisi gelmiş esnaf ve sanatkarın borçlarının yapılandırılması artık zaruret arz etmektedir hükümet şunu çok iyi bilmektedir ki; esnaf sanatkarın kredilerini yeniden düzenleme yoluna giderseniz inanıyorum ki ekonominin itici motoru esnaf ve sanatkarımız dolacaktır." 

 

Bakmadan Geçme