- Haberler
- Afetin Esnafları
- Mehmet Şakak: 12 Yıllık Eğitimden Sonra Ara Eleman Bulamıyoruz
Mehmet Şakak: 12 Yıllık Eğitimden Sonra Ara Eleman Bulamıyoruz
Onları depremin çilesinde ölümün kıskacında yoğurdu kader… Ölümün kenarından döndüler. Sevdiklerini toprağa verdiler…Evleri, dükkanları yıkıldı ancak umutları yıkıldı mı ? 6 Şubat'ta asrın felaketiyle karşı karşıya kalan Adıyaman Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa illerinde esnaf odaları başkanları esnaf ve sanatkarlar ile görüşen usta kalem Gazeteci-Yazar Fehmi Çalmuk Afetin Esnaflarını kaleme aldı. Neler yaşadılar, neler yaşıyorlar? Esnaf kredileri, devlet yardımları ne durumda ? Ağlayarak okuyup izleyeceğiniz Afetin Esnafları yazı dizisi ve videoları esnafhabertv.com ve youtube kanalında. Şanlıurfa'da yüzyılın afetini yaşayan esnaf, 'Afetin Esnafları' yazı dizisine konuştu.
Şanlıurfa Lokontacılar Köfteciler Tatlıcılar Oda Başkanı Mehmet Şakak, Esnafhabertv.com'a afet sonrası verilen kredilerin pek çok esnafa ulaşmadığını belirtirken esnafın artık sattığnın yerine yeni ürün koyamadığını söyledi.
Esnafhabertv.com: Sizi tanıyabilir miyiz?
Mehmet Şakak: Şanlıurfa lokantacılar köfteciler tatlıcılar oda başkanıyım. İsmim Mehmet Şafak. Şanlıurfa aile enstitüsü misafirliğimize hoş geldiniz odamıza hoş geldiniz. Böyle bir imkan tanıdığınız için size teşekkür ederiz.
Esnafhabertv.com: Ahilik töresi afet bilinci olarak neler yapmıştır, toplumda rolü nedir?
Mehmet Şakak: Şimdi Şanlıurfa yüz yılın depreminden etkilendi. Biz 96 tane şehit verdik deprem şehidi verdik. Biz oda olarak elimizden geleni yaptık. Esnaf Adıyaman'a yardım ettik odalar Birliği olarak ta yardım ettik. Gönüllü aşçı gönderdik deprem bölgelerine gönüllü ekipman yolladık. Benim kendi 6 tane akrabam vefat etti halde enkazın altında bırakıp bu işler ile uğraşmaya çalıştık yani bizim esnafımız şu
anda zor durumda KDV girişimiz %1 çıktısı %10. 12 yıllık eğitimden sonra biz ara eleman bulamıyoruz. Devletin biran önce esnaf ve sanatkarlık değer vermesi lazım çünkü sanatkâr olmasa, sanayi olmaz sanayi olmasa okuma olmaz herkes doktor öğretmen avukat olamaz.
Bu ülkeye çöpçü de lazım, işçi de lazım kalifiyeli elaman kalifiyesiz eleman da lazım bundan dolayı biz muzdaribiz esnaf olarak odalar olarak biz devletimizden destek istiyoruz ticaret bakanlığımızdan. Bizim maliye telkini veren esnafımızın aynı zamanda oda telkini de vermesini istemesi lazım çünkü bizim esnafımız telkini
verdiği zaman odada borcu da olsa bir daha ödemiyor o da güçsüz kılınıyor, muhtarlığa devlet destek veriyor muhtarlığa asgari ücretli eleman veriyor, İşkur’dan.
Muhtarlara silah veriyor bedava biz o imkandan yararlanamıyoruz biz de seçilmiş insanlarız bizi bu konuda odalar olarak esnafımızın desteklemesi lazım.
Esnafhabertv.com: Bu yaşanan depremde esnaf ve sanatkârlar olarak neler yaptınız bahseder misiniz?
Mehmet Şakak: Biz Odalar Birliği olarak sayın valimiz ve büyükşehir belediye başkanımız kriz masasında oluşturduğu bireyler olarak biz odalar Birliği olarak başkanımız nezdinde biz kendimiz lokantalar açtık. Bizim çoğu esnafımız hiç yapmasa çorba ve sulu yemek verdi, iş imkanı sağlanamayan yerde örneğin atıyorum herkes dışarda adamlar alışveriş yapmıyor, esnaf alışveriş yapamıyor.
AFAD kanalıyla biz deprem bölgesine yemek yolladık. Biz genelde bizim lokantacı esnaf dükkanı tek katlı olanlara şöyle bir çağrıda bulunduk kış günüdür herkes lokantasını açsın hiç yemek veremez ise bir sıcak çay versin. Sağ olsun sesimizi duyan bazı esnaflarımız çok güzel işlemler yaptılar halka yararlı oldular. Allah yardım eden herkesten razı olsun.
Esnafhabertv.com: Bu esnaflar olarak finansa, üretim, istihdam alanında yaşadığınız sorunlar nelerdir?
Mehmet Şakak: Şimdi zaten bu son yıllarda esnaf sattığını yerine bir daha koyamıyor. Finans zaten biz eleman bulamıyoruz çalıştıralım yani adam liseyi bitirmiş asgari ücret zaten Allah razı olsun hükümetten seçim üzeri 2 kere zam ilan etti. Adam zaten gelip diyor ki ben asgari ücretten aşağıya çalışamıyorum
esnaf bunu çıkaramıyor ki küçük esnaf çıkaramıyor ki küçük esnaf çıkaramadığı için işsizlik oluşuyor. Yoksa eleman iş çok yani çalışacak eleman bulamıyoruz yani kalifiyeli elaman yok son 12 yıllık eğitimden sonra hiçbir şehirde doğru düzgün hiçbir esnafta personel yetişmiyor.
Esnafhabertv.com: Bu yaşanan afetler sonrası yaşadığınız sıkıntılar nelerdir ve bunların çözümüyle ilgili neler?
Mehmet Şakak: Tabi devlet destek verdi, faizsiz kredi verdi yani geri ödemeli bazen bazı yerlerde hibe krediler de oldu ama herkese ulaşılamadı. Ondan dolayı bizim esnaf mağdurdur deprem yerlerde, atıyorum benim binam çökmedi yan taraftaki komşumun binası çöktü benimki hasarlıdır benim binam sağlamdır, yan taraftaki komşumun binası üzerime yıkılır diye ben çalışamıyorum, işyerimi açamıyorum.
Devlette buna müsaade etmiyor yani benim 10 tane çalışan eleman var bu insanlara nasıl ekmek yedireyim, ben nasıl evime ekmek götüreyim bu gibi konularda da depremden etkilenen her esnafa yardım etmesi lazım.
Esnafhabertv.com: Peki yaşadığımız afet anında veya sormasında sizi etkileyen bir olay var mı?
Mehmet Şakak: Yani etkileyen yani ateş düştüğü yeri yakar benim zaten 6 tane amcam, amcamın hanımı, amcaoğlu eşi ve 2 tane çocuğuyla vefat ettiler Allah rahmet etsin bütün depremzedelerimize ve şehitlerimize, biz ona rağmen vatan sağ olsun dedik, yolumuza devam ettik.
Esnafhabertv.com: Peki buradan yetkililere söylemek iletmek istediğiniz neler var?
Mehmet Şakak: Ben yani genelde vatansever biri olarak söylüyorum, ben devletçi bir insanım, ben şu hükümetten bunu istiyorum, liyakatli insanlar milletvekili de olsa belediye başkanı da olsa il başkanı da olsa liyakatli insanların başa gelmesini istiyorum. İşi bilen insanların başa gelmesini istiyorum, ayrımcılık yapmayan insan olarak çalışan insanların başa gelmesini istiyorum. Özellikle cumhurbaşkanıma buradan sesleniyorum. Ne olur Şanlıurfa'ya gönderdiğiniz her insan liyakatli olsun. Bu kadar benim bu çağrıma eski bir milli görüşçü olarak cevap istiyorum.
Bu röportaj Dünya Esnaf Sanatkarlar Derneği bünyesindeki Ahi Enstitüsü; İçişleri Bakanlığı Sivil toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ile yürüttüğü “Ahilik Töresi Afet Bilinci Güvenli Millet, Güvenli Devlet” başlıklılar projesi kapsamında 6 Şubat’ta depremi ve daha sonra sel felaketiyle karşı karşıya kalan Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerinde esnaf odaları başkanları esnaf ve sanatkarlar ile çekilen filmlerden derlenerek yayınlanmaktadır.