Merkez Bankası : Fiyatlar Yatay Seyirde Devam Ediyor

Merkez Bankası tarafından açıklanan mayıs ayı fiyat gelişmeleri raporunda, enerji ve temel mal gruplarında yıllık enflasyonun gerilediği, gıda grubunda ise fiyatların yatay seyrettiği vurgulandı.

Merkez Bankası, Mayıs döneminde yıllık enflasyonun enerji ve temel mal  gruplarında gerilerken, gıda grubunda yatay seyrettiğini, hizmet  grubunda ise yükseldiğini bildirdi. TCMB'nin Mayıs ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda şöyle denildi:

"Tüketici fiyatları Mayıs ayında yüzde 0,89 oranında artmış, yıllık  enflasyon 0,55 puan düşüşle yüzde 16,59 olmuştur. Yıllık enflasyon  enerji ve temel mal gruplarında gerilerken, gıda grubunda yatay  seyretmiş, hizmet grubunda ise yükselmiştir.

Bu dönemde enerji  fiyatları, Türk lirası cinsinden petrol fiyatlarındaki gelişmelere ek  olarak eşel mobil sisteminin uyarlanması ve tavan fiyat uygulamasının  kaldırılmasıyla yükselmiş  ancak yüksek baz nedeniyle grup yıllık  enflasyonu gerilemiştir.

"Mayıs ayındaki kapanmaya bağlı olarak  faaliyetin kesintiye uğradığı bazı kalemlerde fiyat artışları düşük  seyretmiştir. Bu kapsamda, döviz kuru gelişmelerine karşın, giyim  sektörü başta olmak üzere temel mal enflasyonu ılımlı bir seyir  göstermiştir.

Hizmet grubu enflasyonunun seyrinde kapasite kısıtlarına  bağlı olarak yüksek fiyat artışı sergileyen ulaştırma hizmetleri  etkili olmuştur. Bu dönemde emtia fiyatlarındaki yükseliş genele  yayılarak hızlanmıştır.

Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarındaki  gelişmeler ile bazı ürünlerde süregelen arz kısıtlarının etkisiyle  üretici fiyatlarındaki hızlı artış eğilimi devam etmiş ve maliyet  baskıları etkisini sürdürmüştür.

Bu gelişmelerle, B ve C  göstergelerinin yıllık enflasyonları ve eğilimleri bir miktar  gerilemekle birlikte yüksek seviyelerini korumuştur."

Bakmadan Geçme