Umman'dan Türk yatırımcıya cazip teklif

Umman Kıdemli İş Geliştirme Uzmanı Bushra Al Wahaibi, Türkiye ile Umman'ın teknoloji alanında işbirliği yapabileceğini belirtti. Al Wahaibi, yabancı yatırımcılara 30 yıla kadar vergi muafiyeti, arsa tahsisi ve vatandaşlık gibi avantajlar sunduklarını ifade etti.

Umman Sultanı Heysem bin Tarık geçtiğimiz gün Türkiye'yi ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bin Tarık'ı Esenboğa Havalimanı'nda resmi törenle karşıladı. Tarihinde ilk kez Umman'dan Türkiye'ye devlet başkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştirdi. İki ülke arasında 10 anlaşma imzalandı.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo çerçevesinde ülkelerarası iş fırsatları masaya yatırıldı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ilgili kuruluşu İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün (SMIIC) işbirliği, Ticaret Bakanlığı ve Helal Akreditasyon Kurumu koordinasyonunda, yerli ve yabancı bakanlıklar ile çeşitli kurum ve kuruluşların katkılarıyla organize edilen etkinlik kapsamında DEİK Türkiye-Umman İş İnsanları Toplantısı düzenlendi.

İki ülke arasında ticareti büyütecek önemli konuşmalara sahne olan etkinlikte konuşan DEİK Türkiye-Umman İş Konseyi Başkanı Yunus Ete, Dünya Helal Zirvesi kapsamında gerçekleştirdikleri bu toplantıların ve iki ülke arasındaki görüşmelerin, hem ilişkileri güçlendirmek hem de ticareti artırmak açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi.

"Dış ticaret hacmimizi artırmayı hedefliyoruz"

Yunus Ete, iki ülke arasındaki işbirliklerini artırmanın en önemli hedefleri olduğunu ve bu noktada çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirterek, "Bu toplantılarımız, iki ülke arasındaki ilişkilere katkı sağlarken ticari karşılıklı faaliyetleri artırmasını hedefliyoruz. Taahhüt, turizm, sağlık gibi çok sayıda alanda işbirlikleri ve yatırımların artırılması noktasında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Umman'la 1,4 milyar dolar dış ticaret hacmimiz bulunuyor. Bu, iyi bir rakam ancak ikili yatırımlar ve üçüncü ülkelerde karşılıklı işbirliklerinin sayısını artırarak bu rakamları artırmayı hedefliyoruz. Umman ile olan işbirliğimizi üst seviyeye taşımak için bu toplantılar önem taşıyor. " diye konuştu.

Umman'ın 2040 vizyonu kapsamında turizm, mobilya, sanayi, sağlık ve enerji gibi alanlarda önemli projelerle ilgili girişime başladığına dikkati çeken Ete, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak her zaman işbirliğine açık olduğumuzu söylüyoruz. Özellikle sağlık sektöründe Türkiye çok yol kat etti. Hastane inşaatı, ekipman teminiyle birlikte sağlık turizminde Ummanlı misafirlere hizmet veriyoruz. Umman ile on-line satış pazarlama alanında da ciddi ortaklıklar oldu. Potansiyeli yüksek iş ortamının, kamu desteğiyle daha iyi bir noktaya geleceğini düşünüyoruz. Şubat 2024'te İş Konseyi olarak Umman'a gerçekleştirdiğimiz ziyaretler olmuştu, 19 Aralık'ta tekrar Umman'a gidiyoruz DEİK olarak. Yeni anlaşmalar kapsamında sayın Bakanımızla beraber orada işbirliği anlaşmalarımız olacak."

"Umman Türkiye'den faydalanabilir"

Umman tarafında iki ülke arasındaki ticari faaliyetlerin büyümesi gerektiğini ifade eden Umman Kıdemli İş Geliştirme Uzmanı Bushra Al Wahaibi de iki ülke arasındaki ticari işbirliklerinin çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Vergi muafiyeti imkanı

Umman'ın jeopolitik açıdan önemli bir ülke olduğunu dile getiren Wahaibi, "Asya ve Afrika'daki birçok nüfusa kolayca ulaşılabiliyor. 2023 yılında Umman'da 65 milyar dolarlık bir yatırım yapıldı. 5 milyon nüfusa sahip ve ortalama yaş sınırı 25 yani genç bir ülke. Umman ve Türkiye, teknoloji alanında işbirlikleri yapabilir. İnovasyona öncelik veren bir ülke olan Umman, Türkiye'den faydalanabilir. Umman, birçok ülke ile iyi ticari ilişkilere sahip. Umman ve Türkiye ile direkt uçuşlar bulunuyor. Bu da iletişim için önemli. Umman'dan yabancı yatırımcılara 30 yıla kadar vergi muafiyeti, arsa imkanı, vatandaşlık gibi imkanlar sunuluyor. Türkiye ile Umman arasındaki ticari ilişkiler güçlü, ihracatımız ve ithalatımız artıyor. Hedeflerimiz ise daha yüksek." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, 10. Dünya Helal Zirvesi'nin önemli buluşmalarından Go Africa da gerçekleştirildi. Binlerce ziyaretçinin yer aldığı zirvede Afrika ülkelerindeki potansiyel ticaretin konuşulduğu ve yeni işbirlikleri için görüşlerin sunulduğu Go Africa, önemli isimlerin katılımıyla yapıldı.

Alıcılar, yatırımcılar ve üst düzey bürokratların yakından takip ettiği Go Africa buluşmasında çok sayıda sektör temsilcisi yer aldı. Ticari ilişkileri güçlendirmek, Afrika'nın potansiyelini vurgulamak, ortak girişimleri teşvik etmek ve yeni networkler için önemli potansiyele sahip Go Africa buluşmasında farklı ülkelerden çok sayıda ziyaretçi yer aldı.

Bakmadan Geçme