Nakliyeci Esnafı Ne Yapsın?

2021 başı itibariyle Türkiye'de yollardaki kamyonların e'i, kamyonetlerin ise Q'i, 11 yaş ve üzerinde...Ancak Avrupa Birliği ve İngiltere'deki kamyonların a'i, 0-5 yaş aralığındadır. Almanya'daki kamyonların ise ?'si, 5 yaşından genç... Nakliye Esnafını zorlu günler bekliyor.

Pandemide, Avrupa’da yeni kamyon satışları %27,3 azalırken, Türkiye’de yeni kamyon satışları %122,9 arttığı ortaya çıktı.  850 bini aşkın kamyonu, 1.2 milyon SRC belgeli kamyoncusu, 8 bine yakın irili ufaklı nakliye firması ve günlük 450 bin kamyon taşıma trafiği ile Avrupa’nın en büyük kamyon pazarı konumunda olan  Türkiye'de bu sektörü en çok tehdit eden sorun ise  kullanımda olan kamyonların yaşları.

Türkiye’de kamyonların %95’i şahıslara ait.2021 Ocak ayı verilerine göre, Türkiye'de trafiğe kayıtlı 3 milyon 938 bin 732 kamyonet, 859 bin 670 kamyon bulunuyor. Bunların sadece %14,8'i 0-5 yaş aralığındadır. 2021 başı itibariyle Türkiye'de yollardaki kamyonların %65’i, kamyonetlerin ise %51’i, 11 yaş ve üzerindedir.  Oysa Avrupa Birliği ve İngiltere’deki kamyonların %61'i, 0-5 yaş aralığındadır. Almanya'daki kamyonların ise %82'si, 5 yaşından gençtir. Hızla gelişen çevresel hassasiyetler Türkiye'deki kamyon ve kamyonetlerin yaş gruplarını, Avrupa ile kıyasladığımızda, riskli boyuta getirebilir.

Nakliyeci esnafını bekleyen tehlike

Türkiye'nin yollardaki 850 bini aşkın kamyonu, 1.2 milyon SRC belgeli kamyoncusu, 8 bine yakın irili ufaklı nakliye firması ve günlük 450 bin kamyon taşıma trafiği ile Avrupa’nın en büyük kamyon pazarı konumunda olduğunu belirten  TTT Global Group Başkanı Dr. Akın Arslan, sektörün zaaf noktalarını şu şekilde açıkladı:

"Türkiye’de kamyonların %95’i şahıslara aittir. Nitekim 10 yıl önce lojistik firmalarındaki özmal oranı %40’lardayken, bugün bu oran %10’ların altına düşmüştür. Birçok büyük lojistik firmasının özmal kamyonu hiç yoktur. Türkiye’nin en büyük iş hacmine sahip 10 lojistik firmasının ortalama özmal oranı ise, %20’nin altındadır. Gittikçe ağırlaşan ekonomik şartlar, kontrat lojistiği yapan lojistik firmalarını son 10 yıl içinde hızla özmaldan kaçırmıştır. Çünkü sıfır bir kamyona yaklaşık 100-120 bin Euro yatırım yapılıyor. Navlun fiyatlarının bıçak sırtında olduğu, dönüş yükünün her zaman sorun olarak pusuda beklediği Türkiye’de, kamyon yatırımı yapan birisinin, yatırım geri dönüş süresi 10 yılı geçiyor. Artacak amortisman ve bakım maliyetleri nedeniyle, bu sabredilemeyecek kadar uzun bir süre oluyor. Bu nedenle de, ülkemizdeki kamyonların %95’i şahıslara aittir ve 1 milyonu aşkın aile ekmeğini buradan kazanmaktadır."

 

 

Bakmadan Geçme